Mediademokrati

2008-06-09

Rezko-affären och Barack Obama

Samma dag som Barack Obama blev det demokratiska partiets presumtive presidentkandidat, förklarades en av Barack Obamas främsta finansiärer, en Tony Rezko skyldig till 17 punkter av politisk korruption.

Tony Rezko är affärsman från Chicago, och var Barack Obamas första fundraiser. Deras samarbete går ända tillbaka till 1995, då Obama kandiderade för delstatssenaten i Illinois.

Chicago Tribunes politiske inledde sin tidning 050608 med frågan om huruvida Obama, om han blir vald, inte kommer att benåda "sin medelskaffare och personliga fastighetstrollkarl" Tony Rezko.

"Som de flesta vuxna med minsta bildning vet, men tydligen inte låtsas om, så är Obama uppbackad av Daley-familjen från Chicago, trots detta har så han drivit en personkultskampanj bunden vid tanken att han skulle vara den politiska reformens ärkeängel.

Handlingen har nationellt i USA beskrivits som Camelot och Obama som gossekonungen, som krönts av Ted Kennedy, en historia som är så dunkel att rimligen endast barn borde kunna tro på den. Ändå, efter Rezko-domen, fokuseras det till slut på det riktiga Chicago, inte på sagan."

 Dagens dom och Obamas vänskap med Rezko tar upp allvarliga frågor om huruvida han har det rätta omdömet för att tjäna som president."

I samband med Hillary Clintons tal i lördags, där hon avbröt sin kampanj för att istället stödja Barack Obama, där släppte nog greppet för dem som önskar fredliga handslag som metodik.

På söndagen den 8 juni, kom då sedan det inte alltför oväntade anslaget i detta, New Yorks borgmästare Michael Bloomberg och chefen för ABC News, David Westin, publicerade tillsammans ett öppet brev till de båda de kandiderande senatorerna John McCain och Barack Obama, ett brev i vilket de skriver att de "är hänförda" över att se de båda kandidaterna anamma idén om att ha gemensamma stadshusmöten, mellan kandidaterna, och att de dessutom vidare erbjuder sig "att stå som värdar för och sända det första av dessa möten."

De föreslår sedan vidare att den 90 minuter långa debatten ska sändas från Federal Hall på Wall Street, på Lower Manhattan, New York City, och att programmet ska ledas av ABC:s Diane Sawyer. Enligt media har båda kampanjerna uttryckt intresse för förslaget, vilken tillfällighet…

Och då har ju inte Bloomberg media ens nämnts ännu…

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram