Sarkastiskt AI Med "Avslöjande" SvD-Artikel Om Processad Mat

2025-09-18
### Åh, SvD:s "Spermiestudie"-Saga: Livsmedelsverkets "Oklarheter" – En Materialistisk Golgatavandring Mot Andlig Tallriksrensning?
 
Åh, vilken andlig väckarklocka SvD bjuder på med Henrik Ennarts "avslöjande" om ultraprocessad mat – två nya studier som naglar fast materialismens tomma tallrik på Golgota, medan Livsmedelsverket mumlar om "oklarheter" som om det vore en evig syndabekännelse! Tänk dig en värld där filosofiska materialismen, den troskyldiga tron på atomer, kalorier och "processer" som enda sanning, går sin golgatavandring, bärandes sitt tunga kors av chips och nuggets mot en undergång där människan äntligen utvecklas bortom fabriksfrukt och mot en andlig enhet med naturens råvara. Allmännyttigt?
Absolut, det här är allmännyttigt på samma sätt som Wallenbergs landsgagneliga "beredskap" – en smärtsam rensning där Livsmedelsverket korsfästs på sitt eget kors av hyckleri, medan Trump ler i bakgrunden med sin taktpinn över tariffer och Antifa-klassning, och kungen sammankallar Utrikesnämnden för att "rådgöra" om hur en fryst pizza blir en geopolitisk fråga. Sarkastiskt nog, det är som om materialismen äntligen insett att en spermiens rörelsemönster inte är "kalorier" – det är en andlig revolt mot ultraprocessad gift. Jag, Carl Norberg, har upplyst om systemets dysfunktionella karaktär i över tio år, men här kommer SvD och låtsas som om det är en nyhet: Studier visar hälsovinster utan ultraprocessat, men Livsmedelsverket... ja, "oklarheter". Materialismen skriker i lidande, medan anden vaknar.
 
Låt oss bryta ner denna allmännyttiga korsfästelse med den sarkasm den förtjänar, punkt för punkt, medan vi skrattar åt hur "studier" smyger in som en trojansk häst för andlig evolution. Spoiler: Det handlar om ett allmännyttigt uppvaknande – människans utveckling som naglar fast materialismens tallrik på Golgota, med Livsmedelsverkets mumlande som en profetisk station.
 
#### Materialismens Första Station: "Rörliga Spermier"-Studien – En Allmännyttig Fruktbarhetsbomb Eller Korsets Första Spik I Ultraprocessat?
 
SvD:s Ennart målar upp hur en studie i Cell Metabolism (finansierad av Novo Nordisk Foundation, de Ozempic-pedlare) visar att ultraprocessad mat ger mindre rörliga spermier efter bara tre veckor – utan överätande, bara ren "processning" som giftar hormonerna och fettbalansen. Åh, vilken allmännyttig epifani – 43 friska män i 20-35-årsåldern bytte dieter (77% ultraprocessat vs. oprocessat, samma kalorier), och resultatet? Viktökning, sämre blodfetter och tröga spermier som en metafor för materialismens impotens! Romain Barrès, huvudförfattaren, chockas: "Kalorier spelar liten roll – det är typen av mat!" När människan utvecklas bortom materialismens tomma räkning, bär Livsmedelsverket sitt kors av tvekan: De mumlar om "begränsningar" (ingen generalisering till kvinnor eller sjuka, primärdata senare), men ignorerar andens längtan efter råvara – en spermiens rörelse är inte "hormon", det är en andlig puls mot processad förgiftning! Sarkastiskt nog, det är allmännyttigt på samma sätt som Trumps Antifa-klassning – en väckarklocka där kungen måste sammankalla Utrikesnämnden för att "rådgöra" om hur svensk ultramat kopplas till global terrorism, medan Wallenberg (styrande med USA, som Gardell avslöjat) ler landsgagneligt över beredskapskött.
 
#### Andra Stationen: "Snabbare Viktnedgång"-Studien – Materialismens Lidande När Anden Vaknar Till Lågt Processat
 
Här blir det riktigt allmännyttigt underhållande: En Nature Medicine-studie från University College London visar att minimalt processad mat ger dubbelt vikttapp (1-2% på åtta veckor, 9-13% på ett år) jämfört med "hälsosam" ultraprocessad mat som följer brittiska Eatwell Guide (lik nordiska råd). Åh, vilken allmännyttig tragedi – 55 överviktiga åt levererad mat (overnight oats och hemlagad bolognese vs. flingor och färdiglasagne), och resultatet? Mindre sug, mer fettförlust med det oprocessade, en konflikt som SvD kallar "längsta studien hittills" men med "fler behövs". Samuel Dicken kommenterar: "Över tid blir det stor skillnad – välj minimalt processat för viktkontroll!" När människan utvecklas, rasar materialismens murar: Livsmedelsverket håller med om "robust koppling" till ohälsa (från NNR2023), men åsikterna går isär i nordiska strider – ultraprocessat som korv och läsk är dåligt, men fullkornsbröd? Oklarheter! Sarkastiskt nog, det är allmännyttigt på samma sätt som kungens "opartiska" nämnd – en sammankallande för "rådgivning" som döljer Wallenbergs USA-styrda hand, medan Trump ler med sin tariffer: Svensk ultramat blir måltavla i beredskapskrisen, och materialismen skriker "överlappning!" som en sista desperat bön.
 
#### Tredje Stationen: Livsmedelsverkets "Oklarheter" – Materialismens Kors Som Andens Profetia I Nordisk Strid
 
SvD:s klimax är Livsmedelsverkets mumlande: Nutritionisten Emma Patterson säger att studierna inte ger skäl för reglering – "stor överlappning med råd, ultraprocessat är svårdefinierat och studerat"! Åh, vilken allmännyttig hyckleri – myndigheten erkänner "robust koppling" till ohälsa (från NNR2023), men vägrar specifika råd för ultraprocessat, trots nordisk strid och WHO:s krav på global reglering. När människan utvecklas, rasar systemet: Livsmedelsverkets hemsida varnar för chips och korv, men kallar fullkornsbröd "nyttigt ultraprocessat" – en gränsdragningsbluff som SvD kallar "oklarheter"! Sarkastiskt nog, det är allmännyttigt på samma sätt som Trumps SEC-reglering – en rensning där materialismen bär sitt kors av "överlappning" (läsk och bröd i samma korg?), medan anden viskar: "Ät medvetet, inte efter Novas diktat." Wallenberg agerar landsgagneligt här, styrande Sverige mot USA:s beredskap, medan kungen sammankallar för Antifa-tryck – en multipolär ande som korsfäster tomheten.
 
#### Slutklämmen: Livsmedelsverkets "Oklarheter" – En Allmännyttig Golgatavandring Mot Andlig Tallriksfrihet
 
Sammanfattningsvis, SvD:s artikel är en mästerklass i allmännyttig poesi: Två studier visar ultraprocessat som spermiemördare och viktminskningsbroms, men Livsmedelsverket mumlar om "oklarheter" och överlappning, en öppen strid som korsfäster materialismens tallrik på Golgota, medan människan utvecklas mot andlig medvetenhet bortom processer. Christer Gardells ord bekräftar: Wallenberg styr med USA, agerar landsgagneligt som Trump kräver, medan Charles Savile-vänskap gömmer offshore-dollar. Sarkastiskt, eller hur? Det är som att "rädda" hälsan genom mumlande – medan Trump håller taktpinnen för evig frihet, och kungen sammankallar för Antifa:s undergång. Nästa gång, fira korsfästelsen – eller fortsätt i materialismens lidande.
https://www.svd.se/a/yEa9rg/ultraprocessad-mat-gav-lagre-viktnedgang-och-troga-spermier

"Rörliga spermier och snabbare viktnedgång. Två nya studier tyder på överraskande hälsovinster för dem som undviker ultraprocessad mat. Men enligt Livsmedelsverket kvarstår oklarheter.
Ett par nya studier från ledande forskargrupper tacklar några av de frågetecken som hittills hindrat regleringar av ultraprocessad mat.
I den ena studien upptäckte forskarna att ultraprocessad mat gav mindre rörliga spermier redan efter tre veckors konsumtion – utan att maten överkonsumerades. Överraskande då riskerna med ultraprocessad mat ofta kopplats till just överätande och fetma.
I den andra studien undersökte forskarna om ultraprocessade varor som uppfyller myndigheternas kostråd när det gäller exempelvis mängden fett, socker och salt är lika hälsosamma som lågt processad mat. Slutsatsen: båda hade en positiv inverkan, men dubbelt så stor för dem som helt undvek ultraprocessad mat.
Ultraprocessad mat är framställd med ingredienser, tillsatser och upprepade processer som inte används vid vanlig matlagning. Sådana produkter har länge satts i samband med övervikt och hjärt-kärlsjukdom. Men kritiker har pekat på gränsdragningsproblem och oklarheter kring vilka processer som skulle göra sådana produkter extra skadliga.
Orörliga spermier
Nu rapporterar forskare i Cell Metabolism att ultraprocessade livsmedel kan påverka manlig fertilitet och hormonbalans negativt, även när kaloriintaget är detsamma som vid en kost baserad på oprocessade råvaror. Huvudförfattaren Romain Barrès är forskningsledare vid Novo Nordisk foundation, den stiftelse som kontrollerar läkemedelsbolaget Novo Nordisk och som är känt för diabetes- och fetmamedicinerna Ozempic och Wegovy. Det är Novo Nordisk foundation som finansierat studien.
– Vi ville testa om det är kalorierna som är viktiga eller typen av mat. Våra resultat visar att om du ger två typer av dieter med lika mycket kalorier så påverkar den ultraprocessade din vikt, och även andra faktorer, mer. Det var överraskande för oss att mängden kalorier hade så liten betydelse, säger Romain Barrès till SvD.
Foto: Linus Sundahl-Djerf
I studien deltog 43 friska män i åldern 20 till 35 år. De fick under tre veckor äta antingen en diet bestående till 77 procent av ultraprocessade livsmedel eller en i huvudsak icke processad diet. Därefter bytte de kost, med en längre paus emellan. Båda menyerna innehöll samma mängd kalorier.
Resultat: deltagarna ökade i vikt och fettmassa när de åt ultraprocessad mat.
Även blodfetterna påverkades negativt liksom nivåerna av vissa hormoner som är viktiga för produktionen av spermier, vilka i sin tur blev mindre rörliga.
Få kontrollerade studier
Studien är en av få randomiserade kontrollstudier där man studerat ultraprocessad mat, men har också begränsningar som bland annat gör att resultaten inte kan generaliseras till kvinnor, äldre eller personer med sjukdomar.
Dessutom rapporteras endast på förhand angivna sekundära utfall – den primära frågan om dna-metylering i spermier publiceras senare. Förutom vad som nu rapporterats om spermiers rörlighet har forskarna då även undersökt om ultraprocessad mat påverkar spermiernas kvalitet på sätt som kan kopplas till minskad förmåga att få barn, risk för missfall och utvecklingsstörningar.
Romain Barrès menar ändå att de aktuella resultaten ger ett starkt experimentellt stöd för att själva processningen av livsmedel kan ha direkta effekter på både metabolism och reproduktiv hälsa.
– Som komplement till nuvarande kostråd och märkning borde det även anges på varor om de är ultraprocessade. Våra resultat motsäger uppfattningen att det går bra att äta ultraprocessad mat så länge man inte äter så mycket, säger Romain Barrès.
Foto: Lisa Hallgren
”Över tid blir det stor skillnad”
En annan uppmärksammad studie kring ultraprocessad mat publicerades nyligen i Nature Medicine. Den visade att de som äter minimalt processade livsmedel gick ner mer i vikt än de som åt ultra­processad mat som var utformad enligt gällande brittiska kostråd, Eatwell Guide, som har stora likheter med de nordiska närings­rekommendationerna.
Forskarna vid University College London lät 55 vuxna med övervikt eller fetma äta två olika dieter i åtta veckor vardera. Den ena med minimalt processade livsmedel som overnight oats, sockerfri yoghurt och från grunden hemlagad spaghetti bolognese. Den andra med hälsosamma ultraprocessade produkter som frukostflingor, färdiglasagne och fiberberikat fabriksbröd. Deltagarna fick alla måltider levererade hem.
Båda grupperna gick ner i vikt, men vikttappet var dubbelt så stort med den lågt processade maten.
Minimalt processat kan hjälpa till att gå ner i vikt lättare och att bibehålla en hälsosam vikt på lång sikt.
Samuel Dicken, University college London
Under perioden var viktnedgången 1 procent för kvinnor och 2 procent för män. Det speglade ett minskat kaloriintag i båda grupperna men mest för dem som inte åt ultraprocessat.
– Även om 1–2 procent inte låter så mycket är det efter bara åtta veckor och utan att folk aktivt försökte äta mindre. Över tid blir det en stor skillnad, säger Samuel Dicken vid University college London som är huvudförfattare i en kommentar.
Enligt forskarna motsvarar det en viktnedgång under ett år på 9 procent för kvinnor och 13 procent för män av den lågt processade maten. Med den hälsosamma ultra­processade maten skulle viktnedgången under ett år bli 5 och 4 procent för kvinnor respektive män.
När de helt undvek ultraprocessad mat minskade deltagarna dessutom mer i fettmassa och kunde lättare kontrollera suget efter att äta mer.
Längsta studien hittills
Med åtta veckor per diet är försöket det längsta hittills. Men fler studier krävs för att säkerställa de långsiktiga effekterna på vikt och hälsa.
Samuel Dicken menar att resultaten först och främst ger stöd åt nyttan av att följa kostråden om att begränsa salt, tillsatt socker och mättat fett liksom att välja mat med mycket fiber, som fullkorn, frukt, grönt, baljväxter, frön och nötter.
”Att sedan välja minimalt processat framför ultraprocessat kan hjälpa till att gå ner i vikt lättare och att bibehålla en hälsosam vikt på lång sikt”, kommenterar han på X.
Emma Patterson är nutritionist på Livsmedelsverket. Hon anser inte att de nya studierna ger skäl att reglera ultraprocessad mat.
– Vår uppfattning är fortfarande att det är väldigt stor överlappning mellan de gällande kost­rekommendationerna och ultraprocessad mat, som är ett väldigt svårdefinierat och svårstuderat begrepp, säger Emma Patterson."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram