Sverige Avslutar Samarbetet Med GWR

2025-05-23
https://www.svd.se/a/zA2Xx9/sverige-tvingar-ut-bistandsorganisationen-gwp

Efter 23 år i Sverige måste biståndsorganisationen GWP avveckla sin verksamhet. Beslutet togs i går av regeringen. ”Det ska inte slentrianmässigt rulla miljontals kronor ur skattekistan”, säger biståndsminister Benjamin Dousa.
Jani Sallinen, Mathias Ståhle
Publicerad 14:47
Förra hösten kunde SvD avslöja en rad missförhållanden i GWP, Global Water Partnership. Organisationen har haft ett så kallat värdlandasavtal med Sverige sedan 2002, vilket bland annat inneburit att svenska skattepengar finansierat anställdas löner och lokalkostnader i alla år. Antällda på GWP har i avtalet åtnjutit en form av diplomatisk immunitet, och dess huvudkontor har alltid funnits i centrala Stockholm.
GWP, som är en mellanstatlig organisation, har i alla år arbetat med globala vattenfrågor. Efter en vända i riksdagen tidigare i våras beslutar nu regeringen att Sverige helt avslutar det långvariga samarbetet med GWP.
– Vi slutar finansiera lokalkostnader, abetsgivaravgifter och personalskatter. Det är en uppsägningperiod på tolv månader, så i praktiken får de ett år på sig att göra allt det här, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M).
Fick kvarts miljard
Ministern kallar det för den ”tuffaste åtgärd” regeringen kunnat göra. GWP hade ett avtal med Sida som innebar att organisationen fick 60 miljoner kronor i biståndspengar åren 2024–2025. I flera år har organisationen fått 25–30 miljoner kronor i stöd årligen. Totalt handlar det om en kvarts miljard skattepengar i bistånd de senaste tio åren, där Sida och UD finansierat olika delar. Men nu är det alltså stopp.
Kontorsskylt som visar GWP
GWP har haft sitt huvudkontor på Garnisonen i centrala Stockholm. UD har bistått med finansiering av bland annat lokaler. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
GWP tvingas lämna efter en granskning i Svenska Dagbladet i höstas. Visselblåsare hade larmat om slöseri med biståndspengar, om påstått jäv, avtalsbrott – och utfrysning av anställda som försökt slå larm. Enligt SvD:s källor hade organisationen heller inte ordentligt redovisat hur skattepengarna använts.
Trots att andra tunga givarländer hoppade av samarbetena på grund av farhågor om vad GWP kunde leverera, valde svenska Sida att fortsätta stödet.
Vattenorganisationen hade dessutom visat upp felaktiga siffror av storleken på sitt globala nätverk, när man lämnade in en finansieringsplan till Sida. GWP påstod sig ha över 3500 partners i sitt globala nätverk. Men SvD kunde avslöja att bolag och organisationer inte ens visste om att de var medlemmar i vattenorganisationen.
”Vi på Sida ser väldigt allvarligt på när en samarbetspartner inte redovisar rätt siffror och resultat, som nu här vad gäller GWP”, skrev pressekreteraren på Sida efter avslöjandena.
Immunitet och privilegier togs bort
Därefter kom reaktionen. I oktober i fjol sa Benjamin Dousa att man skulle se över värdlandsavtalet med GWP.
”Att ha den här typen av privilegier är inget frikort mot missbruk av vare sig medel eller förtroende”, sa biståndsministern då.
Efter en vända i riksdagen i mars där personalens immunitet och privilegier togs bort, beslutar nu regeringen alltså att stoppa hela samarbetet med GWP. Organisationen har till maj 2026 på sig att avveckla verksamheten i Sverige.
– Det var väldigt allvarliga visselblåseruppgifter som framkom, säger Benjamin Dousa.
Enligt Dousa ska en generell ordning vara kortare biståndsavtal i framtiden. GWP-avtalet hade funnits sedan 2002.
– Det ska inte slentrianmässigt rulla på med miljontals kronor ur skattekistan. Det ska vara ständiga omprövningar. Genomlysningen av svenskt bistånd har i decennier varit alldeles för dålig, säger biståndsministern.
Hur ser du på biståndet i vattensektorn och Sveriges roll?
– Vattenfrågor är otroligt viktiga. Och med de klimatförändringar som sker så riskerar dessa frågor att öka i aktualitet. Det är ingenting vi ska sluta arbeta med. Men vi ska göra det med partners och organisationer som vi känner verkligen levererar maximala resultat, med de skattepengar som vi betalar ut.
SvD har utan framgång sökt GWP för en kommentar.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram