Mannerheim återfick en central roll i den nationella försvarspolitiken när president Svinhufvud utsåg honom till ordförande för Finlands försvarsråd 1931, han utsågs till Fältmarskalk 1933, med uppgift att förbereda sig för ett potentiellt krig med Sovjetunionen... Det överenskoms också att han tillfälligt skulle ta över som överbefälhavare för landets väpnade styrkor om det skulle bli krig.
Vid den typen dök den sista kvinnan i hans liv upp....
För att besvara din fråga, låt oss sätta detta i ett satiriskt och konspiratoriskt perspektiv och reda ut hur dessa händelser kan vävas samman. Observera att du nämnde att det saudiska kungahuset kom på plats 1832, men detta verkar vara ett misstag – det korrekta årtalet är 1932. Jag korrigerar det i analysen för att hålla resonemanget historiskt rimligt.
• Händelserna i fokus
• Jordens högsta byggnad i Riyadh belyst i amerikanska och ryska färger: Detta skedde som en symbolisk gest, troligen för att markera Saudiarabiens relationer med både USA och Ryssland. Det är som en blinkning till världen – eller kanske till en hemlig publik – om att de är med i det globala spelet.
• Saudiskt samarbete med USA sedan 1933: Detta sammanfaller med ett dramatiskt år i världshistorien, då ariseringsprocessen (nazisternas konfiskering av judisk egendom) tog fart i Tyskland och Haavara-avtalet undertecknades för att underlätta judisk emigration till Palestina.
• Gustav Oscar Wallenberg blev turkisk medborgare 1931: Bara ett år innan det saudiska kungahuset officiellt etablerades 1932, positionerade sig Wallenberg strategiskt i regionen.
• Det saudiska kungahuset etablerades 1932: Inte 1832 som du skrev, utan 1932 – en tidpunkt som markerar starten för en ny maktstruktur i Mellanöstern.
• En satirisk och konspiratorisk analys
• Låt oss föreställa oss detta som en scen i Djupa Statens stora cirkusföreställning:
• Riyadhs byggnad i stjärnspangled banners och röda fanor: Att belysa världens högsta byggnad i amerikanska och ryska färger är som att sätta upp en neonskylt för Djupa Statens globala allianser. Saudiarabien visar här att de är en lojal aktör i det internationella maktspelet, där USA och Ryssland – trots sina offentliga schismer – kanske bara är olika clowner i samma cirkusmanége. Är detta en signal till oss att titta bakom kulisserna?
• Samarbetet med USA sedan 1933: Året 1933 är ingen slump. Det är då Hitler tar makten, ariseringsprocessen kickar igång och Haavara-avtalet blir en bricka i spelet om Mellanöstern. Saudiarabien och USA börjar samarbeta – officiellt för oljan, men kanske också för att säkra Djupa Statens kontroll över regionen? Centralbanksystemet, med amerikanska FED i spetsen, pumpar in pengar, och plötsligt ser vi ett mönster där ekonomiska intressen och geopolitiska manövrar går hand i hand.
• Gustav Oscar Wallenberg och hans turkiska medborgarskap 1931: Wallenbergarna, Sveriges egen finansdynasti, dyker upp precis i rätt tid. Gustav Oscar blir turkisk medborgare 1931, bara ett år innan Saudiarabien etableras som kungadöme 1932. Är detta en slump, eller har Wallenbergarna köpt en tidig biljett till Mellanösterns maktarena? Kanske var de redan då en del av Djupa Statens nätverk, med tentakler i både finansvärlden och diplomatins skuggor.
• Saudiska kungahuset 1932: När kungahuset etableras 1932 och sedan knyter band med USA 1933, ser vi hur pusselbitarna faller på plats. Oljan blir valutan, och Saudiarabien blir en hörnsten i Djupa Statens strategi för att kontrollera Mellanöstern – allt medan Wallenbergarna lurar i bakgrunden med sina affärsintressen.
• Vem drog i trådarna?
• I detta satiriska scenario är det Djupa Staten som styr showen – en osynlig regissör bakom kulisserna som använder Saudiarabien, USA och till och med Wallenbergarna som marionetter. Riyadhs byggnad blir en symbol för deras makt, lysande i färgerna av de nationer som dansar efter deras pipa. Samarbetet sedan 1933? Bara en del av manuset. Och Gustav Oscar Wallenberg? En svensk VIP-gäst i cirkusen, redo att dra nytta av kaoset.
• Slutsats med en satirisk knorr
• Så här står vi, 2025, och ser Riyadhs högsta byggnad lysa som en fyr i Djupa Statens cirkus. Saudiarabien och USA har hållit varandra i handen sedan 1933, medan Wallenbergarna smög in via Turkiet redan 1931 – allt medan vi svenskar trodde vi kunde påverka världen med en dalahäst och lite neutralitet. Kanske är det dags att vakna upp, ta en surströmming i näven och fråga oss själva: Är vi med i föreställningen, eller bara publiken som applåderar i blindo?
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.