Sverige Utan Amerikanskt Telefonnummer

2025-05-11
https://www.svd.se/a/3Mb7Aq/nordiska-landerna-hogintressanta-for-trump-forutom-sverige

"WASHINGTON ”Jag är 100 procent amerikan, men jag är också 100 procent norsk”, säger en leende Pete Hegseth till NRK, under minglet på den norska ambassaden i Washington DC i onsdags.
Den amerikanske försvarsministern är mycket Maga, och har varit pressad av läckor och personkonflikter på departementet – och kritiserats för sin ovana att diskutera försvarshemligheter på appen Signal.
Men när han nu får vara norsk är han bara glad, som norrmän kan vara, och håller upp papperet med sitt norska släktträd som han fick när Norges statsminister Jonas Gahr Støre besökte Vita huset för två veckor sedan.
”Alla är norrmän. Vi litar inte ens på svenskar”, skämtar Hegseth och alla på den norska ambassaden skrattar.
Så blev Sverige i alla fall omnämnt i Washington, där Norge, Danmark och Finland alla har haft synliga roller under Trumps första 100 dagar.
USA:s president är inte bara som vanligt världens mäktigaste man. Trump utövar makten på ett för västvärlden närmast revolutionärt sätt med handelskrig, territoriell expansionism, närmande till Ryssland och höjd konfliktnivå gentemot Europa. Allt genomsyrat av parollen ”America first”.
Det amerikanska egenintresset gör att de nordiska rollerna i Trumpdramat skiljer sig drastiskt åt, där Danmark pressas hårt av planerna på att annektera Grönland.
Skäller på Danmark
På torsdagen kallades USA:s ambassadör upp till danska UD, med anledning av uppgifter i Wall Street Journal om amerikanska planer på att samla in information om – eller spionera på – individer på Grönland och i Danmark som stöder USA:s mål.
Den danska statsministern Mette Frederiksen hade redan i januari ett långt telefonsamtal med Trump, som en källa beskrev för Financial Times med ordet ”fasansfullt”.
I helgen fick Trump återigen frågan, i NBC:s Meet the press, om han utesluter militära medel för att ”ta Grönland en dag”.
”Jag utesluter det inte. Jag säger inte att jag kommer att göra det, men jag utesluter ingenting”, svarade Trump. ”Vi behöver Grönland väldigt mycket.”
Kontrasten till stämningen gentemot Finland och Norge kunde knappast vara större. När Jonas Gahr Støre var i Vita huset fick Trump frågan varför han hade bjudit in Norge.
Hyllar Norge och Finland
”För att jag gillar dem. Och jag gillar deras premiärminister”, svarade Trump och sa att ingenting alls i USA:s relation till Norge behöver förändras: ”Vi har haft en bra relation med Norge. Jag tror att vi bara ska fortsätta. Det kan inte bli bättre.”
Sedan hyllade Trump kung Harald – ”He's done a great job. Yeah” – och förklarade att han gärna skulle få en inbjudan av den norske kungen. Och gladdes åt frågan om han inte borde få Nobels fredspris.
Finlands president Alexander Stubb fick sin Trumpinbjudan en torsdag sent i mars, och på fredagen flög han till Florida och Mar-a-Lago. Han åt frukost och lunch med Trump, men spelade framför allt golf – Stubb är en skicklig golfspelare som har spelat i det finska landslaget. ”Som tur var var vi i samma lag, vi vann turneringen tillsammans”, berättade Stubb efteråt och förklarade: ”Relationerna mellan Finland och USA har nu tagit ett steg framåt.”
Om det finns en röd tråd i de amerikanska relationerna – usla och varma – till de nordiska länderna är det Arktis. Trumps ser ett avgörande säkerhetsintresse i att USA kan kontrollera Arktis – det är bakgrunden till planerna på att erövra Grönland.
”Vi är allierade. Vi ser till säkerheten i norr, i Arktis”, sa Gahr Støre i Vita huset. Trump gjorde upp med Stubb om att köpa isbrytare från Finland, som blir en del av den arktiska kapprustningen med Kina och Ryssland.
Borde inte också Sverige och Ulf Kristersson vara intresserade av en direktkontakt med Trump, nu när han ritar om den ekonomiska och politiska världskartan?
Det är den normala politiska reflexen, men samtidigt är ett möte med den oförutsägbare presidenten något av ett högriskprojekt. På hemmaplan följs besöken i Washington med förstoringsglas – har den egna ledaren ryggraden med sig till mötet med The Donald?
Ignorerar Sverige
En norsk kollega beskriver det norska besöket i Washington som ”en succé med bismak”, där baksidan är debatten om ifall Gahr Støre var tillräckligt tuff mot Trump. Men inställsamhet kan löna sig politiskt. Brittiske Keir Starmers besök i februari var en uppvisning i ”mjuk diplomati” – och till skillnad från norrmännen hade Starmer med sig en inbjudan från kungen.
Och på torsdagen kunde Starmer presentera ett handelsavtal med USA. I Oslo träffades samma kväll ledarna för det nordeuropeiska säkerhetssamarbetet JEF. Jonas Gahr Støre berättar att han och Alexander Stubb under middagen föreslog att man skulle försöka prata med både Trump och Zelenskyj.
”Både jag och Alexander Stubb har träffat Trump och knutit kontakter i hans stab. Vi kom överens vid 21.30-tiden, lade sedan telefonen på bordet och hade ett 15-minuterssamtal med presidenten”, säger Jonas Gahr Støre till NRK.
Ulf Kristersson satt med vid bordet. Men det är inte den nordiska stormakten Sverige som har telefonnumret till makten i Washington."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram