Får Betala När Amazon Viker Sig I SvD

2025-05-02
Vilken tur att han AWS då, lustig bild förresten...
Handel möjliggör arbetsdelning, men i sig så är den improduktiv.

https://www.svd.se/a/wgjMrL/de-betalar-nar-amazon-viker-sig-for-trump


"Amazons grundare Jeff Bezos trodde kanske att han skulle kunna leva ett något enklare liv efter att han klev ner som vd för megaföretaget. Mångmiljardären skaffade sig en ny fästmö och sköt nyligen upp både henne och en rad andra kändisar i rymden med en raket från Bezos egna rymdbolag Blue Origin.
Ni vet, sådant som miljardärer underhåller sig med.
Särskilt lugnt har det dock inte blivit. Med Trumps handelstullar har den annars så neutrala och politiskt okänsliga e-handeln hamnat i centrum. När det rapporterades att Amazon skulle visa upp för kunder hur stor del av priset på en vara som bestod av tullar utlöses en mindre politisk kris. Men Donald Trump ringde inte till Amazons vd Andy Jassy, utan direkt till Bezos. Strax därefter kom ett mycket kort meddelande – endast 31 ord! – från Amazon som förklarade att bolaget aldrig godkänt denna förändring.
När Amazon samlade analytikerkåren sent på torsdagskvällen, svensk tid, var avsikten att hålla fokus på årets första kvartal. Trumps ”liberation day” då tullarna infördes var den 2:a april – två dagar efter att det kvartalet tog slut. Men i ett stökigt läge i världen kändes försäljningen i början av året avlägsen. Företaget förväntades rapportera den lägsta intäktstillväxten sedan 2022, redan innan tullarna införts.
Under normala omständigheter hade Amazon levererat en bra kvartalsrapport. Både intäkter och vinst var högre än analytikernas förväntningar. Vd Andy Jassy sa att han var ”optimistisk” att bolaget kunde komma ur tullkrisen som ett starkare bolag än innan. Men vad skulle han annars säga? Finanschefen Brian Olsavsky medgav dock att läget skapade osäkerhet.
Och det var vad marknaden såg också. Aktien föll runt 3 procent i efterhandeln, och är totalt sett ner omkring 13 procent sedan årsskiftet.
Tullarna utgör en unik utmaning för Amazon. För även om de skulle försöka ställa om till mer amerikanska underleverantörer är det en stor del av varorna som de inte själva kontrollerar. Runt en fjärdedel av Amazons intäkter – och över 60 procent av antalet varor – kommer från andra handlare som endast använder Amazons plattform för försäljning. För kunden ser det i all väsentlighet likadant ut – de handlar på sajten och får paket levererade. Men det är ett separat företag som säljer – och de betalar avgifter till Amazon för att kunna göra det.
Dessa företag kan vara allt från enskilda individer till mångmiljonföretag som byggts upp med hjälp av Amazons infrastruktur. Men framför allt är de många. Det är omkring två miljoner olika företag som aktivt säljer på plattformen, varav runt 1,1 miljoner bara i USA. Sammantaget är de stora, men de agerar inte som en gemensam grupp och tappar därför förhandlingskraft. Att hitta nya leverantörer för att kringgå tullar är därför en extremt svår och tidskrävande uppgift, givet skalan på problemet. Lägg därtill att många av försäljarna inte arbetar med detta på heltid, utan har Amazon som en sidoverksamhet.
Att miljontals säljare alla skulle ersätta kinesiska och andra asiatiska leverantörer med amerikanska är således en närmast omöjligt uppgift – åtminstone i närtid. I synnerhet eftersom uppemot 70 procent av alla varor på Amazon kommer från Kina. Risken är därför snarare att säljarna väljer att lägga ner sin verksamhet helt och hållet. Det skulle slå mot Amazons intäkter rejält – men det skulle framför allt drabba enskilda amerikanska företagare som kan komma att få sitt levebröd förstört.
Den så kallade ”omställningen” med tullarna – som den amerikanska regeringen har beskrivit det som – är något som Amazon kommer kunna hantera. Det är ett av världens största företag med en bred palett av intäkter – varav mycket som inte har med e-handel att göra alls. De är en av världens största leverantörer av molntjänster exempelvis. Men de enskilda säljarna på deras plattform är inte nödvändigtvis lika resilienta. Om tullarna får dem att dra ner på – eller lägga ner – sin verksamhet kan det bli ett hårt slag mot både Amazon och den amerikanska handeln."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram