Svenskt Kärnvapenprogramsfråga

2025-04-02
Man kan nog med visst fog säga att Jimmy gör det tydligt nog för fler ...
Och vilka bolag var förresten det som låg bakom kärnvapenförmågan i Nordkorea och Iran.. och ja Libyen...

https://www.svd.se/a/73wGv8/akesson-oppnar-for-svenska-karnvapen-experter-skeptiska

"Frågan om Europas militära självständighet har blivit högaktuell. Men vägen till ett svenskt kärnvapenprogram är lång, enligt FOI-forskaren Martin Goliath. ”Det skulle vara ett gigantiskt industriellt projekt.”
Med ett USA som distanserat sig mer och mer från Europa har diskussionen om kärnvapen aktualiserats.
I dag är Frankrike och Storbritannien de enda europeiska länderna som har kärnvapen. Men för några veckor sedan sa den franska presidenten Emmanuel Macron att han är beredd att utvidga det franska kärnvapenparaplyet.
Även Polen, Danmark och Tyskland har på olika sätt ställt sig positiva till en gemensam europeisk lösning.
I Sverige har flera experter lyft behovet av svenska eller nordiska kärnvapen.
– Det är inte en höger-vänsterfråga, utan en ”jag vill inte få en atombomb i huvudet”-fråga, har analytikern David Carlqvist tidigare sagt till GP.
Tidöpartierna har öppnat för att Sverige ska kunna ingå i det franska paraplyet. Men Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gick nyligen steget längre. Han sa i måndags till GP att partiet inte utesluter svenska kärnvapen – även om den franska lösningen är att föredra.
– Vi hade ju en väldig kompetens i kärnteknik för länge sedan. Men den politiska viljan ville något annat. Jag tycker att allt ska vara på bordet i det här läget, sa Åkesson till tidningen.
Delvis bra kunskapsläge
Frågan är då vad som krävs för att Sverige skulle kunna utveckla kärnvapen i dag.
När andra världskriget tog slut 1945 startade Sverige ett kärnvapen­program, till en början med utgångspunkt att landet skulle skaffa egna kärnvapen. Programmet avslutades helt 1972.
– Det var en stor satsning i svenska mått mätt, det var flera hundra forskare inblandade. Men det hann inte bli mer än principiell forskning, säger Martin Goliath, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Att Sverige skulle utveckla egna kärnvapen i dagsläget beskriver Martin Goliath som en enorm utmaning.
– Min spontana reaktion är att det här finns inte på kartan, säger han och fortsätter:
– Det skulle vara ett gigantiskt industriellt projekt som skulle kräva att väldigt många ingenjörsmässiga problem behöver lösas.
Sverige har till viss del bra kunskap om kärnteknik, men det räcker inte för att man ska kunna utveckla kärnvapen, enligt Martin Goliath.
Svenska reaktorer inte lämpade
Även den kärntekniska infrastrukturen som krävs för att starta ett kärnvapenprogram saknas i Sverige. Man skulle dessutom behöva klyvbart material som är vapenvärdigt – antingen uran eller plutonium.
– Nu importerar vi uranet färdiganrikat till den nivå som våra reaktorer kräver. Skulle man välja att satsa på uran så måste man anrika det uranet till en nivå som är mycket högre än det bränsle som vi använder i dag, säger Martin Goliath.
Svenska reaktorer är optimerade för energiproduktion och därför inte lämpade för att producera vapenplutonium.
Om man försökte producera plutonium i en reaktor som Forsmark, skulle den bara kunna vara igång en kort tid. Sedan hade man behövt stänga av reaktorn och plocka ut bränslet för att inte få fel kvalitet på plutoniumet.
– Då skulle man behöva bestämma att vi inte ska ha elproduktion i Forsmark utan bara plutoniumproduktion, säger Martin Goliath.
Ytterligare en utmaning är att utveckla bärare varifrån vapnet kan avfyras antingen från land, från ubåtar eller från stridsflygplan.
Skulle behöva lämna avtal
Om Sverige, eller ett annat europeiskt land, ändå började utveckla egna kärnvapen hade det mött svårigheter i första steget, enligt Martin Goliath.
Sverige har både skrivit under icke-spridningsavtalet (NPT) och ratificerat avtalet om ett fullständigt kärnvapenprovstopp (CTBT).
– Det betyder att vi i princip har utfäst att vi inte ska utveckla kärnvapen eller på något vis stödja andra att utveckla kärnvapen. Det är avtal vi skulle behöva lämna i så fall, säger Martin Goliath.
Förutom utmaningarna att utveckla ett eventuellt eget kärnvapen så skulle det behöva avfyras någonstans ifrån, exempelvis en ubåt. Experter är skeptiska efter SD-ledarens utspel.
Den bilden delas av Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och knuten till Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC).
– NPT är ett av våra starkaste avtal som finns i det internationella systemet. Därför har det blivit stora diskussioner när Nordkorea, Iran och tidigare Libyen skaffat kärnvapen.
Risken hade också blivit stor för globala spridningseffekter, enligt Isak Svensson.
– Ju fler länder som skaffar kärnvapen, desto större är risken att de faktiskt kommer att användas.
Samtidigt framhåller Martin Goliath att kärnvapen, trots sin komplexitet, är tekniskt möjliga att utveckla.
– Vi vet att alla de här problemen går att lösa, eftersom kärnvapenstaterna har visat att det är möjligt. Men man ska ha klart för sig att det är en lång väg dit."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram