Nortvolt, Torsboda & Kina

2025-03-27
Naturligtvis helt oplanerat... vi har inte sagt ett pip om att detta skulle komma..

https://www.st.nu/2025-03-27/pressat-kommunalrad-vi-kan-behova-hjalp-av-kina/
"Northvolts jättekonkurs kan innebära en räddningsplanka för Torsboda.
I vassen lurar Kina.
– Vi kan inte stänga den dörren, säger Skellefteås hårt prövade kommunalråd, Lorents Burman (S), på besök i Sundsvall.
Ett hårt pressat kommunalråd från Skellefteå på blixtvisit i Sundsvall om Kina: ”Vi behöver hitta samlösningar”.
Bakom kulisserna börjar frågan om Kina nu ställas på sin spets. Kan det bli Kina som räddar Northvolt och 3 000 jobb och vad innebär det i så fall för Torsboda?
Idag kan ST berätta om ett motsägelsefullt besked från PTL. För några veckor sedan meddelade bolaget att man drar sig ur planerna att själva bygga och äga den planerade Torsbodafabriken, men ST kan nu avslöja att PTL ändå fortsätter att driva sitt överklagande av förbudet mot fabriksbygget som Inspektionen för strategiska produkter meddelade i december.
– Överklagandet har inte återtagits utan det handläggs fortsatt, bekräftar Johanna Sköld, rättssakkunnig vid justitiedepartementet.
Jag är helt övertygad om att det inte finns något säkerhetsintresse för Kina att ha en fabrik i Torsboda
PTL har inte velat kommentera varför man håller fast vid sitt överklagande, men konkursen i Skellefteå häromveckan har väckt frågan om svenska staten kommer att kunna stå fast vid sitt nej till Kina.
I Torsboda blev beskedet om PTL en kalldusch, men fortsatt lever drömmen om att utveckla industriområdet till ett nav med underleverantörer till batteriindustrin. Frågan är om Kina är ute ur bilden eller inte.
Lorens Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, tror inte att Kina hade några andra avsikter i Timrå än att driva en anodfabrik.
I veckan var kommunalrådet i Skellefteå, Lorents Burman, på blixtvisit i Sundsvall för att delta vid tillväxtseminariet Bomorrow. Han påminner om att kinesiska Geely äger 80 procent av Volvo Cars och att det i Sverige finns 1 500 hel- eller delägda kinesiska företag.
– Jag är helt övertygad om att det inte finns något säkerhetsintresse för Kina att ha en fabrik i Torsboda eller Timrå. Volkswagen tecknar nu avtal med CATL som är Kinas största batteriföretag för att utveckla tillverkning i Europa. De tecknar även avtal med Opel och Peugeot och är på väg in i Spanien.
Enligt Dagens Nyheter har världsledande CATL visat intresse för Northvolt och att bolaget skulle kunna utgöra räddningen för den fabrik i Skellefteå som dragits med monumentala inkörningsproblem.
Lorens Burman tror fortfarande på en framtid för konkursfabriken i Skellefteå, men då kan det krävas en omvärdering av synen på kinesiska samarbetspartners. Åtminstone inledningsvis för att få igång batteritillverkning i Europa.
– Vi kan inte stänga den dörren. Om den sista pusselbiten är att exempelvis CATL går in som ägare till 10, 20, 30 procent av ägandet bör vi vara öppna för en sådan lösning. Jag kan också tänka mig en lösning där staten dessutom går in som ägare till en mindre andel och får en plats i bolagsstyrelse, säger Burman.
Är det rimligt att avslå en kinesisk satsning i Timrå
Det här är också något som PTL varit öppen för avseende fabriken i Timrå. Även om bolaget avfört tanken att själva äga och driva anodfabriken, som för övrigt skulle vara underleverantör till Northvolt, har man inte helt avfört tanken på en fabrik. Nyligen uppgav bolaget att man söker samarbetspartner som delägare och att PTL i ett sånt läge kan bli en av flera partners i ett omtag i Torsboda
Men frågan är vad regeringen tycker, ett ställningstagande som även socialdemokrater i riksdagen efterlyser.
I Skellefteå står 3 000 jobb på spel och nu spekuleras om den kinesiska jätten CATL lurar i vassen för att ta över.
Hemma i Skellefteå har Lorents Burman Sveriges genom tiderna största industrikonkurs att hantera. 5 000 personer, varav 3 000 i Skellefteå, hotas av arbetslöshet sedan storsatsningen på en svensk och europeisk batteritillverkning gått i stöpet.
Han vill ha besked, men det vill även PTL ha till följd av sitt överklagande.
Mycket står på spel. Såväl regeringen som EU strävar efter att bygga upp en europeisk batteriindustri, men Lorens Burman väcker frågan om det överhuvudtaget är möjligt utan den världsledande nationen på området: Kina.
– Sådan ser verkligheten ut, vi behöver hitta samlösningar, säger han.
Tre forskare vid Umeå universitet har väckt samma fråga. Efter konkursen i Skellefteå spekuleras det om staten, Kina eller fortsatt konkurs och nedläggning. ”Är det rimligt att avslå en kinesisk satsning i Timrå men tillåta ett kinesiskt företag att överta anläggningen i Skellefteå”, undrar forskarna vid Centrum för Regionalvetenskap i en debattartikel.
Skulderna efter Northvolts konkurs uppgår till 60 miljarder kronor, men trots att haveriet framstår som ett hårt slag mot industrinationen Sverige betonar Lorens Burman att slaget inte är förlorat. Just nu tillverkas batterier under ledning av konkursförvaltaren. En linje av planerade fem är igång, uppger Burman, men tre år försenat."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram