Dominansmörkande ICA

2025-03-21
Tänk så ostrategiskt nu...

https://www.svd.se/a/gwO8k9/ica-anklagas-for-att-morka-sin-dominans-sagas-tramsigt
Ica lanserade i veckan en uppmärksammad annonskampanj med rubriken: ”För dig som vill bojkotta en matjätte. Välkommen till Ica.”
Frågan om Icas dominans är känslig för bolaget, enligt flera experter SvD talat med.
På egna hemsidan uppger Ica att deras marknadsandel är 33 procent av dagligvarumarknaden.
Men egentligen rör det sig om 50 procent, enligt livsmedelorganisationen DLF.
Ica definierar sin marknadsandel utifrån den totala dagligvarukonsumtionen i Sverige. Då inkluderas bland annat bensinmackar, torghandel och gårdsförsäljning.
– Vi tittar på hur mycket av den mat och dryck som konsumerats i Sverige som sålts i en Ica-butik, och då är 33 procent det bästa måttet på det, säger Fredrik Lagercrantz, finanschef på Ica-gruppen.
Den förklaringen underkänns av Ulf Johansson, professor och föreståndare vid Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet
– Jag tycker det är tramsigt, säger Ulf Johansson.
Icas dominans har varit stabil över tid
I stället ska man beräkna marknadsandelen utifrån de dominerande aktörerna – där det stora flertalet regelbundet handlar sina dagligvaror, enligt Ulf Johansson.
– Jag handlar några gånger om året på Möllevångstorget här i Malmö, men varför ska jag räkna med det när jag inte handlar där varje vecka.
Även Konkurrensverket kommer i en rapport från 2024 fram till att Icas marknadsandel är 50 procent.
– Konkurrensrättsligt så har man ansett att Ica ligger runt 50 procent eller lite mer av den relevanta marknaden. Det har legat stabilt de senaste 25 åren, säger Lars Henriksson, juridikprofessor specialiserad på konkurrensrätt vid Handelshögskolan i Stockholm.
Han vill inte spekulera i varför Ica väljer att lyfta fram en annan siffra.
– Jag kan bara konstatera att siffrorna ligger där de ligger.
Fredrik Lagercrantz på Ica-gruppen säger att man inte försöker spela ner sin roll.
– Det får stå för dem. Vi utgår från var svenskarna köper sin mat, och vilken andel Ica har av det.
Efterlyser ökad transparens
Ulf Johansson säger att frågan är tudelad för Ica. För samtidigt beror deras ställning på att man varit duktiga på locka kunderna till sig.
– Men jag förstår ju deras retorik, särskilt i dessa prisökningstider. Med 50 procent av marknaden får man ett väldigt stort ansvar. Så det är klart man försöker förminska sin marknadsandel.
I måndags inleddes en bojkott mot svenska matjättar i protest mot de stigande matpriserna, en debatt som Ulf Johansson tycker kedjorna hanterat ”extremt dåligt”.
Han efterlyser ökad transparens, och uppmanar de stora aktörerna – Ica, Coop, Willys och Lidl – att lista de hundra mest sålda varorna och hur marginalerna för dessa ser ut.
– I stället så är man nästan lite förolämpad över att någon vågar säga att Ica har för höga marginaler. I stället behöver de upp med faktan på bordet.
– Jag tror inte att handeln skor sig särskilt mycket på oss konsumenter, men jag förstår inte varför man inte kan visa upp hur det ser ut i stället. Då hade man kunnat få slut på diskussionen.
Men enligt Ica-gruppens finanschef Fredrik Lagercrantz är något sådant inte aktuellt.
– Det är affärshemligheter och en sån sak skulle kunna hämma konkurrens. Vi tror på en fri marknad där flera aktörer konkurrerar om att ha det bästa erbjudandet till kund.
Icas modell kan ge lägre matpriser
Ica lyfter i sin annons upp att man består av 1 265 fristående lokala butiker.
Men det är en sanning med modifikation, enligt Christian Jörgensen, forskare vid Agrifood Economics Centre vid Lund Universitet
Bakom den enskilde handlaren finns Ica-gruppen som sköter inköp, varumärkesbyggande och marknadsföring.
Genom att moderbolaget verkar som samordnare och grossist kan man uppnå stordriftsfördelar.
– De har i mångt och mycket samma inköpskanaler och de har också nationella kampanjer gemensamt, säger Christian Jörgensen.
Han säger att det ligger i Icas intresse att tona ner moderkoncernens betydelse, men att stordriften också kan gynna konsumenterna.
– Om en kedja har låga kostnader för inköp och distribution så är det ju en faktor som talar för lägre priser. Men å andra sidan kan konkurrensen hämmas när bara är ett fåtal aktörer ska hålla koll på varandra.
Fredrik Lagercrantz på Ica-gruppen säger att stordriften tryggar logistiken till butikerna i alla delar av Sverige, även i glesbygd.
– Alla aktörer i Sverige gör ju inte det.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram