Northvoltfråga..

2025-03-12
Ja man kan ju verkligen ställa sig frågan om det aldrig har funnits någon bakomliggande strategisk planering bakom detta utvecklingsförlopp...

https://www.svd.se/a/kwGvQA/northvolt-ansoker-om-konkurs-en-fraga-om-haveriet-obesvarad
"Varför Northvolt inte gick att rädda är inget mysterium. En större – och viktigare – fråga är varför bolaget valde att växa så otroligt aggressivt framför att först bygga en hållbar produktion. Den är ännu obesvarad.
Styrelsen i Northvolt AB kallar de senaste månaderna för ”ett uttömmande försök” att hitta ”en livskraftig ekonomisk och operativ framtid”.
Man kan undra om bolaget någonsin sysslat med någonting annat än just det.
Sagan om Northvolt har handlat minst lika mycket om finansiering som om batterier. Och kanske främst om avsaknaden av båda två.
Att företag har utmaningar med sin kapitalanskaffning är i sig ingenting ovanligt. Northvolt hade börsen i sikte och såg det som den långsiktigt naturliga hemvisten för företaget. Men börsläget i omvärlden försämrades och bolaget levererade inte som det skulle. Det gick inte att notera ett bolag vars fabriker inte ens kommit upp i en bråkdel av sin avsedda kapacitet.
Avsaknaden av batterier skapade en avsaknad av finansiering.
För att försöka adressera det ansökte Northvolt om rekonstruktion i USA i november 2024, ett så kallat chapter 11-förfarande. Den processen har nu misslyckats. På presskonferensen sa interimordförande Tom Johnstone att han inte ville titta bakåt vid det här tillfället utan i stället fokusera på konkursprocessen här och nu.
Men en tillbakablick är lämplig eftersom frågan som nu ställs är densamma som många ställt under många månader: vem var tänkt att rädda Northvolt egentligen? Vem skulle kliva fram och ta ansvar för den långsiktiga verksamheten?
Johnstone gav ett indirekt svar till SvD på den frågan: ”ingen köpare har varit intresserad av hela enheten”.
Det är lätt att förstå varför. Verksamheten består av fabriker och fabriksprojekt runt om i världen som inte fungerar som avsett. I stället för att få fabriken i Skellefteå att nå önskad kapacitet – och först därefter expandera – verkar Northvolts expansionsplaner ha präglats av opportunism. Den gröna omställningen hägrade och regioner såg en möjlighet till en ny våg av industrialisering. Nya, gröna jobb i en sektor med framtiden framför sig. Vilket kommunalråd skulle inte vilja ha det? Northvolt smed medan järnet var varmt.
Värmen var dock aldrig större än kring löftena om vad som skulle komma.
Fabriken Northvolt Drei i tyska Heide är nu en byggarbetsplats med oklar framtid. De 3 000 utlovade arbetstillfällena kommer sannolikt att utebli. Northvolt Six i Montreal är i en liknande situation, även om de två dotterbolagen inte är satta i konkurs i dagsläget.
Att hitta en köpare som velat ta sig an denna röra lät alltid osannolikt. Det fanns ingen räddare – vare sig i nöden, eller innan dess heller.
Även om opportunismen kring expansion komplicerade verksamheten fanns det hela tiden en tydlig lösning på Northvolts problem. De behövde producera fler batterier. Många, många fler batterier. Att de inte lyckades med det är den enkla kärnan i vad som blev bolagets nederlag.
Man ska inte underskatta svårigheten att sätta upp den här typen av verksamhet i Sverige. Men just eftersom det är så komplext – varför ägnades inte mer fokus åt att lösa det först? Varför skalades verksamheten – och dess kostnader – upp så mycket innan man var säker på hur man skulle gå till väga?
Än i dag har vi inga bra svar på de frågorna. Att agera opportunistiskt när omvärlden visar stort intresse för ens planerade verksamhet är en del. Men det räcker inte som fullständig förklaring. En av Sveriges största konkurser är ett faktum och tusentals anställda har blivit av med jobbet. Personal som flyttat från hela världen sitter nu i Skellefteå och går en mycket osäker tid till mötes. Över hundra miljarder kronor i investeringar har gått upp i rök.
Ansvaret vilar tungt på både företagets ledning och styrelse. Expansionen var för snabb, kostnaderna för höga, produktiviteten för låg. Besluten om att ställa om verksamheten tog för lång tid – även om behovet var väl synligt en längre tid. Fanns det skäl att tro att en hållbar lösning var i sikte? Det vet vi inte i dag. Hoppet är som bekant det sista som överger en. Nu har även det tagit slut för Northvolt."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram