Fortsatt Syrebrist & Förvånade Forskare

2025-03-05
Och den frågan häpnadsväckande nog gav sig inte alls...

https://www.dn.se/sverige/ovantad-upptackt-vattenkraft-kan-orsaka-syrebrist-i-alvar/
"Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå har gjort oväntade upptäckter. I älvarna där vattenkraften hade byggts ut, var syrenivåerna på vissa håll noll.
– Det var förvånande. Det här har inte tidigare varit känt, säger Åsa Widén, en av forskarna bakom upptäckten.
När forskaren Åsa Widén på SLU läste av svaren från mätningarna i älvarna kunde hon inte tro sina ögon. I älvarna där vattenkraften hade byggts ut var syrenivån på vissa håll noll. Något som SVT Västernorrland var först med att rapportera om.
– Det här är helt nytt, det här har inte varit känt tidigare, säger Åsa Widén.
Tillsammans med några kollegor från SLU och Umeå universitet, har hon genomfört en studie av hur fallhöjden som används vid vattenkraften för att göra energi, påverkar vattendrag. Studien har ännu inte publicerats och resultaten är därför ännu inte granskade av andra forskare dessutom pågår fortfarande mätningarna. Men resultaten från de mätningar som gjorts var så pass uppseendeväckande att Åsa Widén kände sig tvungen att berätta om det.
– Direkt vi fick fram resultaten informerade vi branschen om våra resultat, säger hon.
– Vi gav även myndigheterna samma information eftersom vattenkraften nu ska miljöprövas på nytt och då gäller det att all fakta finns på bordet. De nya tillstånden ska ju gälla i 40 år.
Åsa Widén forskare vid SLU i Umeå var en av forskarna som upptäckte de låga syrenivåerna i älvarna.
Tidigare har det varit känt att vattendrag i länder så som Schweiz och Österrike har haft låga syrenivåer på grund av vattenkraften. Man har också vetat att forsande älvar syresätter vattnet bra, men få mätningar har gjorts av syrenivåerna i de reglerade älvarna i Sverige.
– När vattenkraften byggdes ut på 1950-talet i Sverige trodde man nog inte att klimatförändringarna skulle påverka vattentemperaturen så mycket som den gjort, säger Åsa Widén.
– Vi har ganska kallt vatten i Norden. Mängden syre och vattentemperaturen hänger samman. Varmare vatten ger lägre syrenivåer.
Forskarna vid SLU har undersökt tre älvar i norra Sverige med vattenkraft: Ljungan, Umeälven och Luleälven. Resultaten jämfördes med syrenivåerna i oreglerade älvar, så som Vindelälven och Piteälven.
Fakta.Projektet Ekofall
● Forskarna har kartlagt fallhöjd och strömmande habitat i reglerade vattendrag. Mätningarna av syrenivåerna, som genomfördes 2023 och 2024, är en del i kartläggningen.
● Målet med projektet är att se var restaureringsinsatser ger bäst resultat. Projektet är ett samarbete mellan forskare vid Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet och studien publiceras under 2025.
● Projektet finansieras av Energimyndigheten och programmet för Hållbar Vattenkraft, HåVa.
Vid utbyggnaden av vattenkraft försvann forsar och forsträckor i älvarna, det som syresätter vattnet. Syret i sin tur gör det möjligt för växter och djur att kunna leva där. Åsa Widén ser tre anledningar till att syrenivåerna minskat i älvarna.
– Det är inte överallt i älvarna, men på en del platser i älven ser vi att syret är påverkat.
– Det kan bero på vattenkraften, industriellpåverkan genom exempelvis fiberbankar som slukar mycket syre för att kunna brytas ned, samt varmare vattentemperatur på grund av klimatförändringarna.
Vilka konsekvenser kan det här få?
– Det finns ju ingen fisk eller växt som kan leva i syrefria miljöer och låga nivåer av syre kan påverka hela ekosystemet.
– Det kan hindra laxrom från att utvecklas normalt. Insekter som inte kan flytta sig så långt kommer försvinna. Musslor som behöver syresättningen riskerar påverkas.
Åsa Widén och hennes kollegor behöver nu ta reda på varför det sker, hur det påverkar organismer i vattnet och sedan vad lösningarna skulle kunna vara.
– Det finns säkert lösningar för det. Vi vet ju att nivåerna inte är påverkade i oreglerade älvarna där funkar det hur bra som helst.
Fakta.Vattenkraftens miljöprövning
I dag finns cirka 2 000 vattenkraftverk, varav merparten av de större finns i norra Sverige. Regeringen har beslutat att miljötillstånden för alla vattenkraftverk ska omprövas. Vattenkraften har en stor negativ miljöpåverkan och man vill nu att tillstånden ska följa dagens miljölagstiftning. Sedan januari 2023 har miljöprövningarna varit på paus men den första juli i år ska de återupptas. Totalt kommer det att ta runt 20 år att miljöpröva alla vattenkraftverk."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram