Sjunkande Vasaskepp..

2025-02-15
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4BQ1LG/vasaskeppet-raddas-storsta-restaureringen-nagonsin-pagar

Den svenska nationalskatten, Vasaskeppet, fortsätter att sjunka.
Nu pågår en restaurering och ett svenskt stål kan spela en avgörande roll.
– Det finns ingen plan B, säger projektchef Magnus Olofsson.

Ett av landets viktigaste kulturarv står nu inför en av de största utmaningarna sedan bärgningen den 24 april 1961. Trots att skeppet bärgades i förvånansvärt gott skick efter 333 år på botten av Stockholms ström, har tiden och kemiska processer försvagat dess struktur. Varje år sjunker skeppet några millimeter och utan rätt åtgärder riskerar det att falla samman.

Regalskeppet Vasa bärgades 1961.Regalskeppet Vasa bärgades 1961. Foto: Pressens Bild/TT
Det största bevaringsprojektet i Vasaskeppets historia pågår just nu – “Stötta Vasa”. Hittills har 20 miljoner kronor samlats in, men för att slutföra finansieringen behövs ytterligare 180 miljoner kronor.

Arbete pågår.Arbete pågår. Foto: Andreas Bardell
Färre borrhål
Nu har projektet hittat en ny lösning med hjälp av ett svenskt företag som ska leverera ett specialanpassat stålskelett. I och med det kommer endast hälften så många borrhål att behövas jämfört vad man tidigare har trott, vilket minskar risken för skador. Allt stål sponsras av företaget Alleima, som har utvecklat ett rostfritt och återvunnet specialstål särskilt för ändamålet.

Projektchef Magnus Olofsson tror och hoppas att restaureringen ska vara klar före 400-årsjubileet 2028.Projektchef Magnus Olofsson tror och hoppas att restaureringen ska vara klar före 400-årsjubileet 2028. Foto: Andreas Bardell
Målet är tydligt: Vasaskeppet ska vara stabilt i tid till 400-årsjubileumet år 2028.
– Än så länge ligger vi före vår egen tidsplan. Om inga oväntade hinder uppstår, kommer vi att hinna färdigt i tid, säger projektchef Magnus Olofsson.

Vasa ska få ett mer flexibelt stödskelett.Vasa ska få ett mer flexibelt stödskelett. Foto: Andreas Bardell
Den nuvarande stödstrukturen, byggd på 1960-talet, har visat sig orsaka deformationer, sprickor och intryckningar i skeppet. Därför pågår nu arbetet med att ersätta den med den mer flexibla och hållbara lösningen – det skräddarsydda stålskelettet. Planen är att det ska stabilisera skeppet på lång sikt och förhindra den långsamma kollapsen.
Hoppas på stöd
För att minimera risken för skador placeras borrhål enbart i de minst känsliga områdena. Om skeppet ändå skulle börja sjunka, kan stöden skruvas ner och anpassas, utan att orsaka ytterligare skador.

Foto: Andreas Bardell
Besökare kan fortsatt besöka museet och följa arbetet med ”Stötta Vasa” på plats eller genom dess digitala kanaler. Museet hoppas på fortsatt stöd från sponsorer och donationer – annars kan statliga lån bli nödvändiga för att rädda skeppet.

Kung Carl XVI Gustaf och nuvarande kung Charles III ombord på Vasaskeppet under ett statsbesök 2012.Kung Carl XVI Gustaf och nuvarande kung Charles III ombord på Vasaskeppet under ett statsbesök 2012. Foto: Magnus Sandberg

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram