Sundsvalls Logistikpark..

2025-02-12
"Det låter som en vinst i ett populärt lotteri. Vill du ha jättemycket pengar fördelat över flera år eller inte lika jättemycket pengar direkt?
Nu kan ST berätta om hur Sundsvalls kommun står med en halvfärdig logistikpark sedan den förväntat lönsammaste delen sålts till ett privat fastighetsbolag som ännu inte betalat.
Det här är historien om en snårig löfteshärva som i efterhand väcker många frågor. En kalkylerad arrendeintäkt på 546 miljoner såldes bort mot en engångsintäkt på 56 miljoner kronor. Samtidigt var ingen extern värdering gjord – den gjordes först i efterhand.
Köpare var Peab Projektutveckling och fastighetsbolaget Annehem, ett bolag som står nära byggbolaget som fått kommunens uppdrag att bygga den nya logistikparken.
Varför sälja en fjärdedel av logistikparken för en spottstyver?
Efteråt kom kritiken: ”Varför sälja en fjärdedel av logistikparken för en spottstyver”, undrade en insändarskribent i ST och fick svaret från kommunen att det var en långsiktig och bra affär. Logistikparken skulle börja tjäna pengar tidigare tack vare affären, sades det.
Nu har det gått drygt två år och i förra veckan kunde ST berätta att den kommunala storsatsningen i Petersvik håller på att bli ett allvarligt ekonomiskt problem för Sundsvalls kommun. Förlusterna ökar och det kommunala ägarbolaget Stadsbacken använder nu ord som ”mycket stor affärsrisk” när man beskriver läget i logistikparken.
Logistikparkens vd, Sven Magnusson, och bolagets controller Mikael OIsson tillbakavisar kritiken att det kommunala bolaget sålde mark till reapris.
Ett påtagligt problem är att det planerade jättelager som Annehem skulle bygga till öppningen av logistikparken, inte blivit byggt.
– Konsekvenser är att vi inte får upp godsvolymerna som vi förväntat oss, konstaterar Sven Magnusson, vd i Sundsvall Logistikpark AB.
Ett annat problem är att logistikparken och kommunen, efter affären med Peab och Annehem, också förlorat kontrollen över det som var tänkt att bli logistikparkens lönsammaste del. Vi talar om den så kallade etableringsytan på 58 000 kvadratmeter som sprängdes fram ur sidan på Korstaberget och ligger som en ficka mitt i det nybyggda området.
På andra sidan järnvägsvagnarna skulle lagerbyggnader för en halv miljard ha rest sig i logistikparken, men marken gapar tom.
Den ursprungliga tanken var att etableringsytan skulle ägas och hyras ut av kommunen. Marken kostade hela 149 miljoner kronor att spränga fram och bygga, men den skulle samtidigt ge arrendeintäkter till det kommunala bolaget på 564 miljoner kronor under 50 år.
Stadsbacken varnade
I ett internt PM varnade Stadsbacken för Annehemaffären.
• Dels skulle arrendeintäkterna på 546 miljoner kronor över tid falla bort mot en engångsintäkt på 56 miljoner.
• Dels skulle kommunen göra sig av med den del av logistikparken som sannolikt är ”betydligt lönsammare än projektet i övrigt”, vilket Annehem troligen räknat ut när man föreslog affären, resoneras det.
• Vidare pekade Stadsbacken på brister i avtalet som inte ställde krav på Annehem att bygga inom en viss tid. Kommunen skulle förlora rådighet och därmed blev det Annehem som fritt fick bestämma om, hur och när de skulle färdigställa en viktig del av logistikparken.
Intäkterna från etableringsytan var sedan en central del av kalkylen när kommunen bestämde sig för sin storsatsning i Petersvik, och så såg planen ut fram till 2022.
… vi var bara en av flera som var intresserade
Det var då Peab Projektutveckling och Annehem dök upp.
Peab som var huvudentreprenör för den kommunala jättesatsningen i Petersvik ville nu köpa den etableringsyta man själva varit med och byggt, och i juli 2022 kallar Peab Projektutveckling, Annehem och Sundsvalls Logistikpark AB till presskonferens med beskedet: De privata aktörerna köper etableringsytan för 56 miljoner kronor. Det skulle byggas ett jättelager med byggstart 2023. Uppemot 200 personer skulle få jobb i parken när allt fanns på plats, sades det.
Glada miner när affären presenterades. Peab var hvudentreprenör för bygget och sedan såldes det färdiga resultatet till två andra Peab-bolag.
Affären hyllades som en framgång, och trots att Stadsbackens vd, Anders Johansson, varnat för affären i ett internt PM klubbades den igenom av kommunfullmäktige. Poängen var att logistikparken skulle kunna betala av 56 miljoner på sin låneskuld vilket skulle ge en stor positiv effekt på logistikparkens kalkyler, uppgav bolaget.
Köparna
• Peab Projektutveckling AB är helägt dotterbolag till Peab
• Fastighetsbolaget Annehem bildades som helägt dotterbolag till Peab 2020 och börsnoterades samma år med Peabs ägarfamilj som storägare.
En nyckelperson i uppgörelsen var tidigare Sundsvallsbon och vd:n för Norrporten, Jörgen Lundgren. Han var vd för Annehem när affären gjordes upp tillsammans med Peab. Enligt uppgifter till ST var affären väl förankrad på högsta nivå inom Peab-koncernen. Ägarfamiljen med Fredrik och Mats Paulsson i spetsen var med på noterna.
– Vi utreder möjligheten att göra Sveriges största logistikfastighet i trä, sade Jörgen Lundgren när affären presenterades.
Han har numera lämnat Annehem.
– När det var aktuellt såg vi en potential i affären, men vi var bara en av flera som var intresserade och det var en marknadsmässig prissättning, minns Jörgen Lundgren.
Men ännu har det ju inte hänt något?
– Jag har förstått det och det är ju jättetråkigt eftersom det är en viktig pusselbit för regionens utveckling. Jag hoppas att det kommer igång, säger Lundgren.
Det hade dessutom sagts att Peab och Annehem skulle investera 500 miljoner i logistikparken och i avtalet skrevs det in att bolaget skulle ”verka” för att lagerbygget, ett jättebygge på 28 000 kvadratmeter, skulle stå klart när anläggningen öppnades under första kvartalet 2024.
Vi behöver trygga möjligheten att kunna ta tillbaka marken och börja om från början
I våras fick vi facit.
När logistikparken invigdes med pompa och ståt gapade tomten fortfarande tom. Något bygge har inte kommit igång och kommer inte att komma igång under överskådlig tid.
Det beskedet får ST från Annehem där vd:n numera heter Monica Fallenius. Beskedet är att varken marknad eller ränteläge varit rätt.
”Jag kan inte uttala mig om när byggnationen kommer att starta men vi arbetar aktivt med etableringsfrågan som är beroende av att avtal tecknas med hyresgäst och att bygglov erhålls”, skriver hon i mejl till ST.
Peab och Annehem har inte heller behövt betala de 56 miljoner som kommunen väntar i betalning från bolaget. Avtalet är så skrivet att affären inte behöver slutföras definitivt förrän köparna fått hyresgäster och ansöker om byggnadslov.
Från den dag bygglov är beviljat och vunnit laga kraft har Peab och Annehem tio månader på sig att sätta spaden i jorden, säger avtalet, men än har de inte sökt bygglov.
Fortfarande idag försvarar Sven Magnusson affären:
– Vi kunde ha haft en färdig byggnad på plats om inte lågkonjunkturen slagit till och då hade läget varit annorlunda. Då hade det varit en väldigt spännande utveckling här på området, säger han.
Han tillbakavisar påståendet att etableringsytan såldes för en spottstyver. Dels gjordes en extern värdering, dels kunde de sälja och få intäkter av de bergmassor som sprängdes fram ur berget. I dag bedömer logistikparken värdet på den sålda marken till 51 miljoner, uppger han.
I mitten av mars ska det göras ett försök att få igång bygget. Sundsvalls Logistikpark, förstärkt av kommunledningen, har bokat möte med Peab och Annehem. Aktuellt är att avtalet ska förlängas.
– Vi vill helst se att de har någon intressant lösning på gång. Vi ser fram mot en dialog och att det ska hända något, men samtidigt måste man vara medveten om hur byggmarknaden ser ut just nu. Det byggs inte på Norra kajen heller, säger Magnusson.
Externa värderingen
• I juli 2022 fastställdes försäljningspriset för etableringsytan till 56 miljoner kronor.
• En månad senare, i augusti, värderades fastigheten externt av Forum Fastighetsekonomi till 57 miljoner kronor, dvs tusen kronor per kvadratmeter. Markpriset bedömdes ligga i nivå med annan industrimark i regionen.
• Samtidigt konstaterade värderingsfirman att området är unikt. Det bedöms bli attraktivt i framtiden med tanke på att det ligger mitt i ett transportnav där väg, järnväg och sjöfart ska mötas."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram