Råttprojicering I Sundsvalls Tingsrätt

2025-01-08
https://www.st.nu/2025-01-08/titta-rattan-sitter-kvar/

"Det var paus. Jag dröjde mig kvar i rättssalen några sekunder när jag hörde orden: "Titta, råttan sitter kvar".
Orden kom från en misstänkt ekobrottsling och syftade uppenbart på mig. Jag blev först förbryllad men en kamrat på bänken bakom bekräftade. Jodå, det syftade på mig.
I flera dagar hade jag då fått lyssna till hur den misstänkte brottslingen och hans advokat beklagat sig över tidningens skriverier och hur de skadat hans affärer. Från de andra mutåtalade hade det låtit likadant; hur de bara umgåtts som vänner och affärsbekanta och ingått i samma "nätverk" av bransch- och byggfolk i stan. De var givetvis oskyldiga till alla anklagelser, påstod de. En av dem grät och berättade om affärer som havererat och miljoner som gått upp i rök.
… men inte på grund av att de faktiskt sitter åtalade som misstänkta för allvarliga mutbrott och för att ha skott sig på skattebetalarnas pengar, utan för att tidningen skrivit om det.
Så lät det.
Strategin förstår jag. Uppmärksamhet i media kan leda till straffrabatter vid en fällande dom.
Nu väntar ett nytt arbetsår. Mediekritik tillhör tidsandan.
Nu väntar ett nytt arbetsår. Mediekritik tillhör tidsandan, men lek med tanken att det inte stått ett ord om muthärvan i tidningen. De tre misstänkta männen kunde ha fortsatt gynna varandra och Sundsvallsborna hade levt kvar i ovisshet om korruption i det kommunala bolaget.
Härvan är långt större än vad polisen någonsin utredde. Åklagarna valde att inte gå till botten med allt, men klart är att misstankarna rör sjusiffriga belopp av våra gemensamt inbetalade skattepengar.
Så, med alla respekt. Det är därför, och inte på grund av tidningens skriverier de sitter där sida vid sida i rättssalen och får svara på jobbiga frågor.
”Jag önskar att ni alla kunnat lyssna på åklagarens slutord i rätten”, skriver Rolf Lunneborg.
Jag konfronterade givetvis den som kallade mig råtta, men grubblade också på det som hänt några dagar. Spelreglerna är glasklara. Med offentlig makt och förtroendet att hantera mina, och dina, pengar följer också orubbliga krav. Tålamodet med fusk måste vara noll.
Det är medias uppdrag och skyldighet att gräva i sådant, och det har vi gjort i muthärvan under drygt fyra år nu. Det har blivit 250 artiklar. Vi har tagit fram fakta och satt ljuset på en rad omständigheter som visat sig spela roll nu när det rättsliga efterspelet rullas upp.
Att tidningen i den här soppan väcker starka känslor, absolut, men rent förakt. Råtta? Det var något helt nytt efter alla år i journalistyrket.
Vi har ställt frågor om varför det tog fem år innan tipsen till kommunen togs på allvar, vi har ställt frågor om hur det kom sig att vd:n, när mutmisstankarna väl upptäcktes, ändå fick gå med ett fett kommunalt avgångsvederlag och goda vitsord. För att inte tala om alla misstänkt riggade entreprenadjobb och fastighetsaffärer i muthärvans spår som tidningen också berättat om. Och häromåret, när kommunalrådet dessutom avgick i härvans kölvatten.
… utan mediernas granskning skulle korruptionsbrott som regel sällan upptäckas.
Åklagaren från Riksenheten mot korruption hade sin syn på saken i rätten. Han hyllade tvärtom skriverierna; för utan mediernas granskning skulle korruptionsbrott som regel sällan upptäckas. Själva brottets natur är sådant. Någon får i hemlighet en muta, och någon ger.
Jag önskar att ni alla kunnat lyssna på åklagarens slutord i rätten. Det är med rätta media reagerat, upprörts och grävt, konstaterade han, för vad händer i ett samhälle där människor utan risk för upptäckt tar sig rätten att sko sig själva på det allmännas bekostnad?
Det är stora ord vi får höra där i rättssalen; om moral, förtroende för samhällets institutioner, om demokrati och att vi helt ska kunna lita på att våra gemensamma begränsade resurser också går till det som är viktigast.
För, vad händer annars med tilliten?
Vi är många på tidningen som grävt i muthärvan genom åren. Om det kvalificerar oss att bli kallade för råttor – ja, då må det vara hänt.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram