Hamas & Glömsk Ranstorp

2025-01-01
Ja jösses... Han glömmer alltså Mossad, Benghazi, Kashoggi och Huma Abedin

https://www.expressen.se/kultur/bocker/vad-tycker-magnus-ranstorp-om-hamas/
"Vad tycker Magnus Ranstorp om Hamas?
Magnus Ranstorp lutar sig mot egen forskning i ”Hamas. Terror inifrån”.
Theo Vareman läser en intressant men ofullständig bok om Hamas drivkrafter.
Under året som har gått har ingen kunnat undkomma Hamas. Sedan attacken mot Israel den 7 oktober, följt av kriget i Gaza, har organisationen och dess ledarskikt varit ett ständigt inslag på svenska nyhetssidor. Ändå är det nog få svenskar som skulle säga sig veta något om Hamas historia, eller vad rörelsen faktiskt vill.
En sådan fördjupning är nu vad som erbjuds i Magnus Ranstorps, statsvetare och kolumnist på SvD:s ledarsida, nya bok ”Hamas. Terror inifrån”. Stora delar av boken bygger på Ranstorps akademiska researcharbete, där han har träffat en rad ledande personer från organisationen. Till exempel en ung Ismail Haniya, som senare skulle ta över rollen som ledare, och alltså var ytterst ansvarig för 7 oktober-attacken.
Genom att porträttera dessa personer kan Ranstorp också berätta om rörelsens historia: om rötterna i det egyptiska Muslimska Brödraskapet, och hur Hamas sedan grundades under den första intifadan i slutet på 1980-talet och fick stöd i opinionen genom sin kompromisslösa hållning gentemot Israel.
Men efter ett tag övergår denna översikt i ett ändlöst uppradande av Hamas-ledda självmordsattacker, många riktade mot israeliska civila. Det är fruktansvärda scener som målas upp, men tredje gången jag läser en likadan beskrivning av en ung man som trycker på bombavtryckaren är det svårt att säga att det är analytiskt intressant. Dessa partier tar också utrymme från andra aspekter, som hur Hamas styre och statsbygge på Gazaremsan såg ut efter att de tog makten där 2007.
'Men vad tycker du, Magnus?' antecknar jag frenetiskt i marginalen
”Hamas. Terror inifrån” lider också av Ranstorps återkommande ovilja att ta ställning i vissa diskussioner, där han i stället hänvisar till en anonym massa av, får vi anta, experter. ”Vissa” anser att Israel gynnat Hamas för att försvåra en tvåstatslösning, möjligtvis är detta samma ”vissa” som menar att Hamas själva på senare år har öppnat upp för just en sådan lösning på konflikten. Det senare kritiseras dock av ”många”, som anser att det bara är en kosmetisk justering av retoriken.
”Men vad tycker du, Magnus?” antecknar jag frenetiskt i marginalen, även om jag nog anar att han lutar sig mot det något mer förtroendeingivande ”många”. Dessa ”många” anser tydligen också att Israels bosättningar på palestinsk mark är olagliga – något som dock är ett faktum enligt internationell rätt, snarare än ett föremål för debatt.
”Hamas. Terror inifrån” ger en intressant, om än ofullständig, bild av Hamas historia och drivkrafter. Jag hade önskat att Ranstorp hade vågat vara rakare i sina egna analyser, som nu blir ungefär lika fluffiga som de många miljöbeskrivningarna från Jerusalem och Gazaremsan. Vilka mekanismer som låg bakom attacken den 7 oktober, långt större än något rörelsen tidigare företagit sig, lämnas jag undrande över.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram