Onlyfans

2024-12-15
Värt att fundera på nu...

https://www.svd.se/a/7340g3/nar-lily-phillips-haft-sex-med-hundra-man-sager-det-mer-om-oss
"Jag fick tips om att skriva min krönika om tjejen som hade sex med hundra män på en dag, berättar jag för en feministkompis.
”Urk”, svarar hon.
För er som den senaste månaden haft glädjen att hålla er borta från X och Tiktok kommer här ett tillskott till allmänbildningen: I oktober gick Lily Phillips, en ung brittisk Onlyfans-profil, ut med att hon tänkte ha sex med hundra av sina följare på en dag. Experimentet följdes i en film av youtubern Josh Pieters. Mot slutet får tittarna se ett sovrumsgolv som är nedströsslat av kondompaket. En vit ros på sängen påstås komma från en av besökarna.
Hur var det då? ”Quite intense”, sammanfattar Lily Phillips. Runt den trettionde killen ska hon ha börjat ”komma in i en rutin” och ”dissocierat”.
Det där klippet, där Phillips till slut börjar gråta, blev viralt.
Eftersom det är svårt att skilja äkta från fejk i en film vars upphovsman annars är känd för internetskämt, fångas mitt intresse snarare av debatten efteråt.
Kommentarsfältet på Youtube är fullt av omdömen om ”självskada” och ”trauma”. När Expressen skriver om experimentet är tidningen noga med att få med en läkare som varnar för ”konsekvenserna den här sortens extrema sexuella aktiviteter kan få för kroppen”. Till och med The Spectator har sin take: ”Shame on the men who exploited Lily Phillips”, skriver debattören Julie Bindel.
Och i Göteborgs-Posten skriver kulturskribenten Nina Morby att hon inte är redo för denna nya ”sexpositiva” tidsanda.
Det började med män som tänder på att bli utnyttjade.
Man kan fråga sig om en tjej som omväxlande hånats och sjukförklarats över hela internet verkligen kan användas som exempel på nya, friare normer.
Plattformen Onlyfans, däremot, är känd för att trolla med bilden av vad vi trodde oss veta om porr, män, kvinnor och makt.
Det började med män som tänder på att bli utnyttjade.
Grundaren Tim Stokely ville starta en sajt, Glamworship, för besökare med fetischen ”findom”, financial domination. I dokumentärpoddserien ”Dolt begär” berättar glamourmodellen ”Goddess Danielle” om hur hon cashade in från sina undergivna ”pay pets”. På den tiden kunde fansen inte interagera direkt med henne, bara skicka fysiska checkar till en postlåda – men detta var fröet till det som senare skulle bli Onlyfans.
Det som gjort att plattformen förändrat porrbranschen i grunden är betalupplägget, där den som tittar betalar den som skapar innehållet. Visserligen har Onlyfans (med manliga ägare) alltid tagit en andel, men de medverkande – oftast tjejen framför kameran – får en helt annan kontroll än i den tidigare porrindustrin. Det handlade inte längre om finansiell dominans som fantasi, men om en viss reell maktförskjutning: nu kunde kvinnor på ett annat sätt bestämma villkoren och dra in pengarna.
Detta, kan man invända, är den ljusaste versionen av historien, och den i sig riskerar att locka in unga tjejer i en gråzon mellan porr och prostitution. De flesta som skaffar ett Onlyfanskonto tjänar inte några stora pengar. Porrens mörka sidor av utnyttjande och våld finns även här.
Exploaterar hon sig själv? Har hon falskt medvetande?
Men den nya spelplanen skapar ändå en viss förvirring just inom det feministiska porrmotståndet. Medan tidigare generationers feminister har argumenterat emot porr som fenomen med argument som att den objektifierar kvinnokroppen har min egen generation tyckt att det riskerar att falla över i moralism och en snäv syn på sexualitet. Man har i stället velat lyfta fram exploateringen av utsatta kvinnor som problemet. Men vad ska man säga när en tjej frivilligt, och i någon sorts Guinness rekordboksanda, vill ha sex med så många av sina följare som möjligt och tjäna pengar på det? Exploaterar hon sig själv? Har hon falskt medvetande?
Det är väl därför så många tycks bli lättade när Lily Phillips gråter. Då går saker ihop. Samtycket – det ord vi klamrar oss fast vid – var inbillat. ”Urk.”
Lite senare: Lily Phillips säger att hon är redo för en ny utmaning. Tusen män i sträck.
En krassare analys är att det här är ännu en sida av uppmärksamhetsekonomin, med dess upptrissade jakt på liv att göra till vara, oavsett om det gäller influencers som kränger sina psykiska problem, unga rappare som dras in i våld i underhållningens tjänst – eller sex som extremsport. Några vill se Lily Phillips slå sitt rekord med kroppen som insats. Andra vill se henne gråta. Marknaden är fri.
Tittaren känner ansvaret sticka till någonstans i hjärttrakten, men när han känner efter igen kan han inte riktigt hitta var det var."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram