Ekonomiskt Med Det Lilla Helgonet Cervenka..

2024-12-12
Så var det med det lilla helgonet...

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vg8JJw/ekonomin-okar-pressen-pa-putin
"Assad-regimens fall i Syrien beskrivs som ett stort bakslag för Ryssland. Samtidigt börjar den ryska ekonomin nu visa tecken på att krackelera. För Vladimir Putins allierade Kina och Iran går det också knackigt.
“Den ryska ekonomin klarar sig inte länge om det fortsätter så här”.
Den dystra varningen kom häromdagen från ingen mindre än Vd:n för landets största bank delstatliga Sberbank vid en investerarkonferens i fredags, som citerats av ryska medier.
Sberbank-chefen German Gref medgav att den ryska ekonomin nu saktar in ordentligt, särskilt inom bygg- och fastighetssektorn.
Sjunkande tillväxt i kombination med hög inflation, så kallad stagflation, riskerar att sätta hård press på många låntagare, enligt German Gref.
Efter snart tre års krig i Ukraina har den ryska ekonomin undvikit den kollaps som en del bedömare spådde till en början. En viktig orsak är att allierade som Kina hjälpt Ryssland att undvika sanktioner från väst och köpa landets olja.
Lägsta kursen mot dollarn
Men nu kommer tecken på problemen växer. Det syns bland annat i värdet på den ryska valutan rubeln som nyligen föll till den lägsta kursen mot dollarn sedan kriget började 2022. De har bara återhämtat sig något efter stödköp från ryska centralbanken.
Den svaga rubeln gör importen dyrare och pressar upp den redan höga inflationen som officiellt redan är runt nio procent. Enligt en enkät gjord av centralbanken anser ryssarna själva dock att den är 15 procent.
Centralbankens styrränta är redan höga 21 procent men på marknaden finns förväntningar om att den höjs till 25 procent vid årsskiftet.
Att Rysslands tillväxt fortfarande är relativt stark beror till stor del på upprustningen av krigsapparaten.
Det senaste bakslaget för Putin är Bashar Al-Assads snabba fall i Syrien, och inte bara militärt och strategiskt.
Ryssland har de senaste åren enligt olika uppskattningar spenderat flera miljarder dollar om året för att stötta regimen och har stora investeringar i landet, pengar som nu är högst osäkra.
Assad befinner sig nu i Moskva där han har beviljats asyl.
Nya amerikanska sanktioner
Utlösande för rubelns fall den senaste tiden är en ny omgång amerikanska sanktioner mot ryska banker som infördes i slutet av november, bland annat mot Gazprombank, en del av statliga oljejätten Gazprom.
Sanktionerna är en del av den krigföring som pågår mellan väst och Ryssland, men också dess allierade i det som har kallats det andra kalla kriget.
I ena ringhörnan finns USA och Europa, i den andra Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea.
Med Kina pågår ett handels- och industrikrig som Donald Trump väntas trappa upp med nya tullar när han tillträder.
Men även Kina har problem. En gigantisk fastighetsbubbla har spruckit och landets ledning med president Xi Jinping i spetsen har haft svårt att få igång ekonomin igen, trots flera stimulanspaket. Det riskerar att öka den sociala oron i landet.
'Kina har skakats av flera våldsamma attacker.
Spontana protester
De senaste veckorna har Kina skakats av en rad våldsamma attacker där bilar bland annat har körts in i folkmassor. The Economist skriver att en orsak kan vara stigande missnöje med ekonomin.
Antalet spontana protester, en mardröm för regimen, har också ökat i Kina. De flesta kopplade till ekonomisk frustration.
Kraschen i fastighetssektorn har delvis förvärrats av att Kina försöker styra om ekonomin till mer industri och export.
En konsekvens är bland annat att en våg av billiga varor sköljer över väst, vilket bland annat pressar flera tunga europeiska industrier.
Men färska siffror visar samtidigt att Kinas export ökade mindre än väntat i november samtidigt som importen föll.
Rysslands andra allierade är Iran, som också har drabbats av motgång efter motgång det senaste året, där Israel bland annat slagit ut Hizbollah i Libanon.
Regimens fall i Syrien är en smäll både mot Iran och Ryssland.
Hård press
Den syriska regimens fall är en ekonomisk smäll också mot Iran som satsat enorma belopp på att stötta Assad.
Den iranska ekonomin är redan under hård press, isolerad från västvärlden genom sanktioner och plågad av svag tillväxt och hög inflation. Det som håller den uppe är oljeexport till Kina. Även i Iran bubblar missnöjet.
Världen befinner sig i den mest turbulenta perioden sedan slutet av förra kalla kriget.
Precis som då avgörs kampen inte bara på slagfältet. Den som vill veta hur det kommer att gå behöver också hålla noga koll på ränte - och valutamarknaderna. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram