Putins Image Kraftigt Skadad I SvD

2024-12-08
Nu blir det inte Assads ansvar...

Rysslands utrikesministerium:
Efter förhandlingar med ett antal deltagare i Syrienkonflikten beslutade Bashar al-Assad att lämna posten som president och gav instruktioner för en fredlig maktöverföring. Ryssland deltog inte i förhandlingarna.
Ryssland kontrollerar fortfarande alla sina baser i Syrien, inklusive utposter på Golan, bekräftar RIA Novosti.
RIA Novosti säger att alla baser och utposter är i beredskap, men det finns inget omedelbart hot mot dem.

https://www.svd.se/a/W0xBmL/stora-dominoeffekter-av-bashar-al-assads-fall
"SvD får tag i Alexander Atarodi, oberoende Mellanösternanalytiker, när han åker bil från Amman till Jerusalem.
– Det här är historiskt, säger han.
– Det har konsekvenser för hela regionen, och även globalt. Det är en av de äldsta regimerna i regionen, som har förtryckt sitt land i över 50 år, som nu faller.
Alexander Atarodi påpekar att det sker nu eftersom alla de tre enheter – Ryssland, Iran och Hizbollah – som har stöttat president Bashar al-Assad de senaste 14 åren är försvagade.
– Ryssland sitter fast i Ukraina och har varken ekonomiska eller militära möjligheter att backa upp Syriens regim. Iran har försvagats kraftigt av kontinuerliga attacker från Israel de senaste månaderna och har fokus på att försvara sitt eget land.
Samtidigt har Hizbollah försvagats i striderna med Israel.
– När de tre faller bort finns det ingen annan som kan bistå Assad. Syriens regim har levt via konstgjord andning med hjälp av de här aktörerna.
Rysslands bas i fara
Att trion har velat stödja Bashar al-Assad handlar om att Syrien är ett nyckelland för alla tre, påpekar han.
Iran har kunnat expandera sitt regionala inflytande via Syrien och stöttat Hizbollah i Libanon via det krigshärjade landet.
Ryssland har sin enda utländska militärbas i Syrien – en stor flygbas och tillgång till sin enda hamn i Medelhavet – och har använt landet för att öka det ryska inflytandet i säkerhetspolitiska frågor i hela Mellanöstern.
Ryska militärbloggare anser, enligt Reuters, att landets baser är i ”omedelbar fara”.
”Rebellerna kommer att försöka skapa maximal skada för representanterna för Ryssland i Syrien och framför allt förstöra militärbaserna”, skriver en bloggare som står nära ryska försvarsdepartementet och har flera miljoner följare.
Det finns uppgifter i internationella medier om att militärt materiel har fraktats ut från baserna de senaste dagarna.
Men hur läget för ryssarna är i Syrien är oklart.
På söndagsmorgonen kom ett uttalande från den ryska ambassaden i Syrien till ryska nyhetsbyrån Tass där de sa sig vara ”okej” utan att ge närmare detaljer.
– I Syrien har Ryssland agerat kraftfullt och visat att landet är en global aktör att räkna med, jämte USA, säger Alexander Atarodi.
Nu minskar Rysslands inflytande, bedömer han.
– Den starka image som Putin har skapat i regionen skadas kraftigt.
Alexander Atarodi tillägger:
– Att Ryssland är fast i Ukraina till den grad att landet måste importera nordkoreanska soldater visar hur försvagat Ryssland har blivit. Nu kommer den svagheten upp till ytan i Mellanöstern. Rysslands inflytande är på väg ner.
Irans makt undergrävs
Rouzbeh Parsi, chef för Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, håller med om att Ryssland är försvagat. Men han anser att det främst är Iran som drabbas av Bashar al-Assads nederlag.
– För Irans del är det motsvarigheten till när amerikanerna fick springa med svansen mellan benen från Afghanistan, säger han.
Bashar al-Assads fall är ett strategiskt problem för Iran, enligt Rouzbeh Parsi.
– Om Syriens nästa ledarskap, i plural, inte inbegriper någon sorts röst som är villig att ta Irans intresse i beaktande kommer landkorridoren till Libanon att vara helt borta. Och är den borta kommer Irans förmåga att återbeväpna Hizbollah att vara borta.
Därmed skulle mycket av Irans så kallade strategiska djup vara försvunnet, påpekar han.
– Att Iran är försvagat tycker många är bra, men hur kommer Iran att agera? Hur kommer Trump och israelerna att agera på att Iran är svagt? Konflikten kommer att öka, inte minska. Kommer vi att se ett radikalt nytänkande i Iran eller kommer de att känna sig så trängda att de skaffar sig kärnvapen?
Varför lyckades inte de här tre försvara Bashar al-Assad?
– Det beror på ett antal faktorer, bland annat att han själv har gjort sig impopulär bland ryssar och iranier, till exempel för att han inte har förhandlat med turkarna. Iran och Ryssland tänkte nog att han skulle må bra av att vingklippas lite. De underskattade hur svag och demoraliserad hans egen armé var. Det blev inte en vingklippning utan en halshuggning.
Splittrade grupper kan ta över
Frågan är om det blir en förbättring för det krigshärjade syriska folket.
– Det här är en monumental förändring av hela regionen. Det syriska folket kan glädja sig åt att bli av med en diktator, men vad för sorts makter som tar vid vet vi inte. Det riskerar att bli ett libyskt scenario med olika grupper med egna regeringar och territorier, som eventuellt slåss mot varandra.
Han tillägger:
– Tumregeln är att den här typen av grupper inte kommer överens.
Även om många syrier är glada att bli av med Bashar al-Assad, innebär det inte att kommande styre blir bättre, enligt Rouzbeh Parsi.
Alexander Atarodi berättar att han har träffat syrier i Jordanien, där han befinner sig.
– De ger olika svar på om det blir bättre. En av de stora frågorna är vad för system som ersätter Assads.
Per Jönsson, som tidigare var Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet, säger att det är ”lite som när IS tog över Mosul för tio år sedan”. Han anser att den nya situationen kan bli svår för minst två minoriteter, alawiter och kristna.
– Assad är helt och hållet upphängd på alawiter. Det är en folkgrupp som behandlats som romer och flytt från land till land. Militären är alawitiskt styrd och alawiter är livrädda för att att sunnimuslimerna ska utkräva hämnd.
Han fortsätter:
– De kristna har levt hyggligt gott under Assads sekulära regim som har låtit kristna vara i fred. Nu undrar de om de 19 katedralerna i Aleppo får stå kvar.
Ett annat minoritetsfolk är kurderna, men Per Jönsson bedömer att de är lite starkare."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram