Europeisk Lamslagningsrisk I SvD

2024-12-04
För utvecklingen följer ju inte alls någon strategiskt koordinerad planläggning gjord av nyttotagarna, det är bara slumpen..
Man kanske skall fråga sig hur detta ändå kan komma sig så här i folkbildningstider...
Finns den Djupa Staten eller inte - med andra ord.

https://www.svd.se/a/jQg07b/dubbla-regeringskriser-ar-det-sista-europa-behover
"Allvarliga regeringskriser i såväl Frankrike som Tyskland riskerar att lamslå Europa just när enighet behövs som mest. Vinnarna sitter i Washington, Peking och Moskva.
Det kan röra sig om timmar tills Frankrike står utan regering. Redan på onsdag kväll kommer sannolikt Marine Le Pens högerpopulistiska Nationell samling, tillsammans med en koalition av vänsterpartier, att fälla premiärminister Michel Barnier i en misstroendeomröstning.
Bakgrunden är den socialförsäkringsbudget – vars skattehöjningar och välfärdssänkningar såväl ytterhögern som vänstern tyckte gick för långt – men som Barnier valde att driva igenom i måndags med hjälp av ett kryphål i konstitutionen vid namn artikel 49:3.
Svaret från oppositionen blev att påminna Barnier, och därmed även president Macron, om att den högerliberala regering som tillsattes efter nyvalet i somras saknar majoritet och lätt kan avsättas.
Det är Marine Le Pen som hela tiden hållit i taktpinnen för Michel Barnier. Så länge hon har tolererat minoritetsregeringen har den kunnat sitta kvar. Men det tog inte mer än tre månader för henne att uppleva att hon inte fick tillräckligt mycket inflytande och att öppna falluckan.
Förlorar han misstroendeomröstningen, och bara ett mirakel kan rädda premiärministern, kan Macron utse en ersättare eller tillsätta en teknokrat (alternativt nominera Barnier igen). Men mandaten är vad de är och även en ny regering behöver accepteras av Le Pen, eller vänstern, för att kunna styra landet. Nyval skulle kunna vara lösningen, men enligt konstitutionen kan ett sådant inte hållas förrän i sommar, ett år efter det förra.
Det för oss till Berlin, där läget inte ser mycket bättre ut.
För även Tyskland är förlamat sedan socialdemokraten Olaf Scholz sparkade ut liberala FDP ur regeringskoalitionen där även De gröna ingår. Även förbundskanslern väntas förlora den kommande misstroendeomröstningen, vilket öppnar för ett nyval den 23 februari.
Också här krävs det mirakel för att Scholz ska få fortsätta styra. Jag var i Tyskland i helgen och det är slående hur impopulära de tre regeringspartierna är, även bland de väljare som i normala fall röstar på dem. Vinnare blir därför sannolikt kristdemokraterna CDU som numer styrs av Friedrich Merz.
CDU leder stort, med runt 32 procent i opinionen. Det är förvisso mer än de forna regeringspartierna får tillsammans, men räcker ändå inte till. En framtida förbundskansler Merz kommer därför sannolikt få bilda koalition med ovilliga socialdemokrater, eller i värsta fall med de liberaler och miljöpartister som hade så svårt att komma överens i den regering som precis sprack. Om nu inte liberala FDP åker ur förbundsdagen, vilket är ett annat högst möjligt scenario.
Oavsett vilket talar mycket för att både Frankrike och Tyskland kommer att vara svårstyrda en bra tid framöver. Det är dåliga nyheter, inte bara för länderna själva, utan för hela Europa. Det finns en anledning till att duon beskrivs som ”EU:s motor” och att det sägs att när den hackar så är det inte mycket som rör sig framåt på kontinenten.
Men att stå stilla är det sista Europa behöver. Snart sitter Donald Trump i Vita huset igen och förra gången kunde vi se hur han försökte slå kilar in i EU. Trump föredrar bilaterala uppgörelser och ser få fördelar med en stark union. Gör den blivande presidenten verklighet av sina planer på att införa tullar på allt som exporteras till USA, behöver EU stå samlat och hålla enad front i förhandlingarna.
Något som kan bli svårt om Tyskland och Frankrike är fullt upptagna med att få sina statsapparater att fungera.
Samma sak gäller Kina som just nu vinner fördelar, inte minst mot tysk bilindustri. För den tyska krisen är inte bara politisk utan även ekonomisk. Att den billiga gasen från Ryssland försvunnit, samtidigt som kärnkraften avvecklats har lett till stora problem för den energitunga tyska industrin, med stora uppsägningar som följd. Bland annat Volkswagen har klagat på att det höga tyska kostnadsläget har gjort det svårare för koncernen att konkurrera med kinesiska elbilstillverkare.
Även Ryssland drar fördelar. Moskva har länge stöttat europeiska ytterkantspartier, i syfte att så politisk split. Det har lyckats så bra att det nu påverkar den tyska valrörelsen, där Olaf Scholz verkar minst lika upptagen av att blidka de på vissa håll proryska strömningarna, som att hjälpa Ukraina.
Ett överraskningsbesök av Scholz i Kiev i måndags dämpade tillfälligt den värsta kritiken. Men för regeringen i Berlin – och den i Paris – är problemen på hemmaplan långt ifrån över."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram