Rejält Inblandad Kuylenstierna

2024-11-28
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wAojp5/utredaren-om-kuylenstierna-var-rejalt-inblandad-i-penningtvatten

Finansmannen Joachim Kuylenstierna avlyssnades när han beskrev ett avancerat upplägg för penningtvätt.
I en stor DN-intervju menar han att affären inte var olaglig – men i dag hade den varit det. Det menar den dåvarande utredaren.
– Om vi hade haft dagens penningtvättslag hade han åtalats, och jag kan tänka mig att han fällts också. Han var rejält inblandad i penningtvätten, säger utredaren i dag.
Harriette Broman, 61: "Ingen anledning att utpressa Joachim Kuylenstierna"Harriette Broman, 61: "Ingen anledning att utpressa Joachim Kuylenstierna"
Åtta personer står åtalade i en just nu pågående rättegång om utpressning av affärsmannen Joachim Kuylenstierna.
Enligt en intervju med Kuylenstierna i Dagens Nyheter, uppges skulden som ett kriminellt gäng försökt driva in vara på 2 700 000 euro.
Den pengaöverlåtelse som det handlar om sträcker sig tillbaka i tiden, till den rättsprocess som kallas för Operation Playa och som inbegriper Jonas Falk och hans moster Harriette Broman.
Joachim Kuylenstierna.
Joachim Kuylenstierna.
Foto: Fastator
Här konfronteras företagsledaren efter avslöjandet: ”Dummaste jag hört”Här konfronteras företagsledaren efter avslöjandet: ”Dummaste jag hört”
Penningtvättslagen infördes 2014
När de båda åtalades i samband med Operation Playa fanns inte rubriceringen penningtvätt – först 2014 infördes penningtvättslagen i Sverige.
När Harriette Broman misstänktes för att ha tvättat 130 miljoner i knarkpengar åtalades hon för penninghäleri – men friades i Sverige.
För att hon skulle ha kunnat fällas hade krävts att Jonas Falk dömdes som skyldig för narkotikabrotten, men även han friades till slut i hovrätten.
Aftonbladet har varit i kontakt med en person som var central i polisens utredning kring Jonas Falks ekonomiska förehavanden, där man utredde alla hans investeringar och penningtransaktioner.
Vi har också begärt ut de omfattande tillgångsutredningarna som dåvarande rikskriminalpolisen gjorde om Falk och Broman.
Jonas Falk lämnas ut till Sverige efter att ha gripits i Colombia i december 2010.
Jonas Falk lämnas ut till Sverige efter att ha gripits i Colombia i december 2010.
Foto: Das / TT
Gjorde gedigen utredning
Enligt utredaren hade Joachim Kuylenstierna en central roll i planeringen av det upplägg som Jonas Falk misstänks ha använt sig av.
Detta var orsaken till att hans telefon avlyssnades.
– Det måste ju ha varit att han först figurerade i samtal som Harriette Broman hade med Falk eller andra personer. Vi gjorde en ganska gedigen ekonomisk utredning i ärendet där vi försökte kartlägga alla penningströmmar och hur summor flödade bland annat genom DK Properties och Skälsö, säger utredaren.
– I utredningen finns klarlagt hur allt hängde ihop.
Harriette Broman misstänktes för att ha tvättat 130 miljoner i knarkpengar – men friades i Sverige.
Harriette Broman misstänktes för att ha tvättat 130 miljoner i knarkpengar – men friades i Sverige.
Foto: Lotte Fernvall
Där kan man bland annat läsa hur Joachim Kuylenstierna i samtal med Harriette Broman 23 juli 2009 vädjar om att han på grund av en stundande nyemission i företaget DK Properties behöver låna pengar.
”Eh, och sen behöver jag, behöver jag 2 friska, kan du hjälpa mig med det?”, säger Kuylenstierna till Broman.
Bara tjugo minuter senare ringer Harriette Broman upp sin systerson Jonas Falk och berättar att ”Adam” behöver pengar. Vid ett tidigare tillfälle har hon försagt sig i samtal med Falk och råkat säga både ”Adam” och ”Jocke” om samma person.
Hon berättar för Falk att ”Adam” behöver två miljoner svenska kronor. Senare under dagen meddelar Broman att Kuylenstierna kan få pengarna redan dagen efter.
Vill ha tillbaka pengarna
Men de kommer senare överens om att de ska lämnas i hans lägenhet i Stockholm.
”Min tolkning av samtalen är att Broman först åker hem till XX och hämtar de två miljoner kronorna i kontanter. Därefter åker hon hem till Kuylenstiernas lägenhet, får ut nyckeln av en XX, går in och gömmer pengarna i Kuylenstiernas garderob”, skriver polisens utredare.
Knappt tio månader senare blir det bråttom, i ett sms skickat från Broman.
”Vi behöver träffas pronto. Behöver få tillbaka det jag glömde i garderoben. Kan inte vänta, lös det”, skriver Broman till Kuylenstierna.
Bara någon vecka fördes 463 000 kronor över till Bromans företag från Kuylenstiernas Skälsö AB. Ytterligare några veckor senare kom först 37 000 kronor till och sedan 1,5 miljon, och då hade totalt två miljoner förts över sedan sms:t.
”Då blir det stora problem”
Ett par månader senare nås Harriette Broman av uppgifterna att hennes och Kuylenstiernas aktier i DK Properties ska säljas, och hon skickar ett nytt meddelande till Kuylenstierna:
”Jag tänker inte förlora en krona på detta. Du tog mig i hand och lovade det på Sturehof och jag litar på dig. Ha en vettig lösning att pressentera för mig på måndag kväll. Jag måste redovisa vidare och måste förklara mig nu inför min familj. Går inte att dra på detta längre. Då blir det stora problem”, skriver hon.
I tidigare artiklar har Aftonbladet beskrivit hur Broman räddat Kuylenstiernas bolag Skälsö med stora investeringar, och därigenom låg till grund för hur DK Properties kunde undvika konkurs.
Carl Bildt.
Carl Bildt.
Foto: Björn Lindahl
Och hur Kuylenstierna kunde använda pengarna från försäljningen av DK Properties till att starta Fastator, som han fortfarande äger och fram tills december 2023 var vd för. I bolagets styrelse satt tidigare också toppolitikerna Carl Bildt och Björn Rosengren.
I rikskriminalpolisens tillgångsutredning kring Harriette Broman hänvisar polisen till mejl från Harriette Broman till en svensk affärspartner i Schweiz hur hon ska kompenseras för försäljningen av aktierna i DK Properties.
”Träffat Joachim idag. han skulle ringa dig och det skulle öppnas nytt bolag och så läggs min del över där? Du skulle tydligen ha hand om det. Vet inte i detalj hur det ska se ut men jag litar på dig”, skriver Broman till affärspartnern.
Kunde inte åtalas
Det är för samma affärspartner som Joachim Kuylenstierna beskriver sitt avancerade upplägg för pengatvätt, som han enligt polisen misstänks ha utformat å Harriette Bromans och Jonas Falks räkning.
Men enligt utredaren var det med den tidens lagstiftning omöjligt att åtala Kuylenstierna.
– Det handlade om att föra in väldigt stora summor från okänt ursprung in i den legala ekonomin i syfte att dölja pengarnas ursprung, vilket är exakt vad som penningtvättslagen nu utgår ifrån, säger utredaren, som också vid flera tillfällen var förhörsledare.
– Om vi hade haft penningtvättslagen då är min spontana bedömning att Kuylenstierna hade åtalats. Jag kan mycket väl tänka mig att han fällts också. Han var rejält inblandad i penningtvätten, skulle jag påstå.
Betalade ut miljoner
I polisutredningens sammanställning finns en tabell där man sammanställt de dokumenterade överföringar man har kunnat hitta från Joachim Kuylenstierna till Harriette Broman under åren 2006–2010, vilka uppgår till 7 310 000 kronor fördelat på sex utbetalningar.
En av utbetalningarna uppgår till fem miljoner och är enligt utredningen betalning för halva Harriette Bromans dåvarande ägande i Skälsö AB. Betalningen gick till den svenska affärskvinnan i Schweiz som enligt polisen agerade ”bulvanägare” för Broman enligt ett avtal som de båda skrivit tillsammans med Kuylenstierna. Avtalet finns med i såväl tillgångsutredningen som den svenska domen.
Det är för brottslighet runt samma period, 2006–2010, som Harriette Broman 2021 dömdes som skyldig för narkotikarelaterad penningtvätt av spansk domstol.
I intervjun med Dagens Nyheter säger Joachim Kuylenstierna att han ”sydde ihop” en dokumenterad aktieaffär åt en kvinna som han hade ett ”kortvarigt, inofficiellt” förhållande med. Kvinnan ska ha köpt aktier av tredje part i ett fastighetsbolag där Joachim Kuylenstierna var delägare, hävdas det i DN-intervjun.
– Som man läser det nu är det som att jag har förmedlat affärer åt en knarklangare. Det kanske jag har, för kvinnan kanske hade gjort det, men det var inget jag visste då och det är inte heller något som jag vet i dag, säger Kuylenstierna till DN.
Förnekat i intervjuer
Joachim Kuylenstierna har dock tidigare skriftligen svarat på Aftonbladets frågor och då förnekat att han haft affärer med Harriette Broman.
”Harriette har aldrig satt in några pengar i något bolag jag varit delaktig i. Då krävs en nyemission, likvidavräkning eller ett låneavtal med insättningskvitto. Samt att insättningen syns i bokföringen”, skrev Kuylenstierna då.
Han fortsatte:
”Om någon köper aktier i Ericsson, Fastator, Volvo eller annat aktiebolag är inte för mig att förklara. Ej heller något jag får information om. Det är en fri marknad. Finansinspektionen, banker samt börsen sköter det kontrollarbetet.”
Hans påstående motsägs däremot av hans eget förhör med polisen från september 2011 där utredarna presenterar dokumentationen som styrker att Broman finansierat ett köp av aktier i Skälsö för 35 miljoner, varav 25 miljoner var kontant och 10 miljoner ett efterskänkt lån.
Skälsö gick i december 2012 upp i Fastator.
I samma förhör berättade Kuylenstierna för polisen att han pratat med affärskvinnan i Schweiz som agerat bulvanägare och då fått höra att Broman var den faktiska ägaren, vilket inte överensstämmer med svaret nu.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram