Styrelseplatskompetens & Wallenberg I SvD

2024-11-24
Ja vad månde bliva... spelar skuldmättnad någon roll...

https://www.svd.se/a/wg9j9o/tydliga-kompetenskrav-pa-wallenbergs-unga

"Utan kompetens ska nästa generation Wallenberg inte vänta sig några styrelseplatser i börsbolagen. Det är svenska fond- och pensionsjättars besked efter SvD:s artiklar om successionen.

Inga tidsplaner presenterades, inga nya ledare pekades ut. Men budskapet från familjen i SvD:s artikelserie var ändå tydligt: vi kommer snart att få se mer av Wallenbergfamiljens sjätte generation.

Blir det redan i vår?

Strax efter publiceringen offentliggjorde SEB att två styrelseplatser i familjebanken kommer bli lediga nästa år. Två ledamöter som tidigare haft viktiga roller i bolags­gruppen avböjer omval till vårens årsstämma.
”Allt talar för att en plats är vikt för någon ur den sjätte generationen i Wallenbergsfären”, löd en kommentar i Dagens Industri.

Får nästa generation plats?
SEB:s huvudägare – Wallenbergs holding­bolag Investor – förkunnade direkt efter nyheten att det inte fanns några ”omedelbara förväntningar från vår sida på att [de] ska ersättas av Investor-kopplade personer”.

Om det trots allt blir någon av de 30 i familjens nästa generation vore det en enorm sak för hela Stockholmsbörsen.
Men en minst lika viktig är: får de?

Wallenbergs har stor makt över svenska börsföretag. Men familjen är inte enväldig.
De är beroende av andra ägare. Även om de skulle vilja stoppa in nya familjemedlemmar kan de inte göra precis som de önskar.
Som Peter ”Pirre” Wallenberg en gång uttryckte saken:
– Jag lever ju själv med känslan att de andra ägarna skulle kasta ut mig om jag inte dög.

Wallenbergs familjestiftelser äger i dag – direkt och indirekt – aktieposter i mellan 20 och 30 stora börsföretag värda hundratals miljarder kronor. Allt från ABB och Astra Zeneca till SEB och Saab.

Men i inget av bolagen äger man mer än 40 procent av aktierna. I flera fall mindre än så.

Ändå är det familjen, och dess represen­tanter, som i praktiken leder alla bolag, bland annat genom att axla viktiga roller i styrelserna. Inte minst som ordförande.
Det kan verka skevt, men det är en del av en ordning.
Wallenbergsfamiljens manifest
Det är också familjens uttalade vilja. Ja, dess själva affärsidé.

”Ett aktivt engagemang i de bolag som Wallenbergstiftelserna, via Investor och FAM äger ligger till grund för familjen Wallen­bergs åtaganden.”
Så lyder första meningen i ett manifest på familjens egen hemsida.

Men det är också vad andra ägare har velat. Så mycket att upplägget fått ett eget namn: ”den svenska ägarmodellen”.
Enkelt uttryckt: passiva tjänstemän på pensions- och fondbolag vill ogärna sitta i börsstyrelser. I stället lämnar sparbolagen över nycklarna till en huvudägare – ofta en familj – som får ”köra bolaget”. Ägare av ”kött och blod” som de brukar beskrivas.

Rent praktiskt går det till så att fondfolket sätter sig en i valberedning, som sedan utser styrelse. Inte sällan med Wallenbergare och dess representanter.

Det är ett enormt förtroende som ges till ägarfamiljer i allmänhet och Wallenbergs i synnerhet. De största pensions- och fondbolagen har enligt SvD:s genomgång mer än 700 miljarder investerade i bolag som just Wallenbergfamiljen leder.
Mer än i någon annan konstellation på börsen.
Alecta, AMF och storbankernas fondbolag står till stor del och faller med Wallenberg. Och med dem alla hundratusentals fond- och pensionssparare som har sina pengar där.

Så vad tycker egentligen de ”ansiktslösa” tjänstemännen om Wallenbergs?

Över 700 miljarder i bolagen
Fondbolag Aktier i Wallenbergbolag, mdr
Swedbank Robur 147
Alecta 100
AMF 97
SHB Fonder 79
SEB Inv. Mgmt 57
Nordea Fonder 43
Första AP-fonden 34
Folksam 31
Tredje AP-fonden 24
Länsförsäkringar 23
Storebrand 23
Fjärde AP-fonden 21
Spiltan Fonder 21
Carnegie Fonder 20
Summa 720
Källa: Holdings per 2024-11-14

Vad som händer konkret i just SEB och de andra Wallenbergbolagen får vi veta först i början på nästa år.

”Hur SEB:s styrelse ska se ut är givetvis en fråga för SEB:s valberedning”, var beskedet från Investor härom dagen.
Där sitter, förutom Marcus Wallenberg och Investors chefsjurist, också personer från Alecta, AMF och Fjärde AP-fonden. Valberedningarna arbetar under sekretess fram tills att nomineringarna till nästa bolagsstämma släpps.

Men vad fond och sparjättarna anser principiellt är en annan sak.

Robur har placerat 140 miljarder

För att ta reda på det har SvD skickat ut en enkät till 14 av de största fond- och pensions­bolagen på Stockholmsbörsen. Samma frågor har ställts till ansvariga för ”ägarstyrning” på varje ställe.
Nio av dem har svarat. Det visar sig att Wallenbergfamiljen i dagsläget har ett stort stöd (svaren finns presenterande nedan).

Swedbanks Robur har den största portföljen på Stockholmsbörsen av de svenska fondjättarna: 370 miljarder kronor. Hela 140 av dem ligger i olika Wallenbergbolag.
Pia Gisgård är chef för hållbarhet och ägarstyrning på Swedbanks Robur.
”Vi har genom åren gjort lyckade aktieplaceringar i bolag som drivs av engagerade entreprenörer och huvudägare. Vi har till exempel haft ett långt och givande samarbete med ägarbolaget Investor i olika ägarfrågor”, skriver hon i ett av sina svar.
”Vår förhoppning är att detta samarbete ska fortsätta när så småningom en ny generation tar vid”.

Hon får medhåll av Carina Silberg chef för ägarstyrning och hållbarhet, Alecta – näst störst av fondaktörerna.
”Wallenberg har, liksom flera andra ägarsfärer, en viktig roll i det svenska näringslivet. De står för kontinuitet och ett stort kunnande.”
”Har tjänat våra kunder väl”

Alecta förvaltar tjänstepensionen åt 2,8 miljoner privatpersoner inom tjänste­mannafacken och har över 1 300 miljarder kronor i förvaltning. 100 av dessa ligger i Wallenbergstyrda företag.

Alecta är till exempel tredje största ägare i familjebanken SEB och sitter i dess valberedning – representerade av Alectas vd Peder Hasslev.

Carina Silberg svarar dock varken på hur hon och Alecta ser på den pågående successionen och frågan om familje­medlemmar i styrelserna.
”Varje styrelsenominering får ses från fall till fall, det går inte att generalisera”, skriver hon.
”Däremot kan vi konstatera att den svenska modellen med engagerade huvudägare i styrelserna, där familjen Wallenberg genom ägarbolaget Investor är en central aktör, har tjänat Sverige och våra kunder väl.”

Men det räcker inte med att bara heta Wallenberg. Familjen kan inte stoppa in vem som helst. Flera av ägarna är tydliga i sina krav på kompetens om medlemmar av Wallenbergfamiljen ska plats runt styrelseborden.

Katarina Hammar, ägaransvarig på Nordea Fonder, är positiv till Wallenbergare i börsstyrelserna ”så länge de har rätt kompetens och erfarenhet samt utvärderas utifrån detta på samma sätt som övriga i styrelsen”.

Emilie Westholm, med samma roll på arbetarrörelsens sparjätte Folksam, uttrycker sig på ett liknande sätt:
”Det viktiga är att en styrelses ledamöter har rätt kompetens för bolaget och vi har inga synpunkter på om det även skulle sammanfalla med att man representerar en långsiktig storägare som Wallenberg­familjen.”

Wallenberg viktig för bolagen

Enligt Thomas Ehlin på Fjärde AP-fonden är medverkan av huvudägare i styrelserna å ena sidan ”av betydelse” men att det å andra sidan ”kräver stor erfarenhet av företag­ande”.

Johannes Wingborg på Länsförsäkringar skriver att ”Wallenbergfamiljen har varit och är fortsatt viktig för bolagen”. Men för nästa generations inträde bör ”meriter i form av visad förtjänst och skicklighet fortsatt vara vägledande”.

Familjebanken SEB:s eget fondbolag är också tydliga i kravbilden. SEB är visserligen en hönsten i Wallenbergs bolagsgrupp men dess fondbolag ska enligt reglerna, liksom alla bankers motsvarigheter, fatta oberoende och självständiga beslut.
”Samtliga ledamöter i styrelsen ska exempelvis kunna uppvisa relevant kompe­tens och tid och engagemang för uppdraget”, skriver Patrik Jönsson, ansvarig för ägarstyrning på SEB Investment
Management.
”I detta avseende har vi samma förväntan på en styrelseledamot som är anställd av, eller på annat sätt representerar en huvudägare.”

AMF vill inte svara

I SvD:s intervjuer lyfter familjens ledare fram de ungas egna nyfikenhet och viljan att engagera sig som det kanske viktigaste kriteriet för den sjätte generationen.
Men, som Marcus Wallenberg – ansvarig för affären i femte generationen – sagt måste de också visa framfötterna yrkesmässigt. De måste ha ”intresset och dugligheten att föra det här vidare”.

Inte alla tillfrågade fondjättar har valt att kommentera Wallenbergfamiljen och dess generationsskifte.

LO-kollektivets pensionsjätte AMF – tredje störst bland fondjättarna och näst största ägare i holdingbolaget Investor efter Wallenbergstiftelserna – har till exempel avböjt.

Detsamma gäller Handelsbankens Fond­bolag, ett av Sveriges största, och med nära 80 miljarder investerade i Wallenberg­företag. Långt mer än till exempel SEB Fonder. Handelsbanken Fonders två största svenska innehav är också i två Wallenbergledda företag, Investor och Atlas Copco.
Staffan Ringvall, ansvarig för ägarstyrning på Handelsbanken Fonder, skriver så här:
”Vi agerar aktivt i ägarsammanhang genom att rösta på stämmor och i den mån det bedöms erforderligt föra dialog med bolagen. När vi deltar i valberedningsarbete är vårt övergripande mål att föreslå de för bolaget mest lämpade styrelseledamöterna, till gagn för samtliga aktieägare.”

Så tycker fond- och pensionsjättarna om Wallenbergs

SvD har kontaktat svenska fond- och pensionsbolag bland de 40 största ägarna på Stockholmsbörsen, enligt Holdings, med följande frågor:
1. Hur ser ni generellt på att en ny generation i familjen får större inflytande i sfären, och därmed i förlängningen över de bolag där familjen har en tongivande roll?
2. Är det viktigt för bolagen att Wallenbergfamiljen behåller samma ägarengagemang i bolagen i framtiden, eller spelar det ingen roll?
3. Om det är viktigt med Wallenbergfamiljens ägarengagemang, ser ni som övriga stora ägare positivt på att familjemedlemmar är representerade i börsbolagens styrelser - och i så fall varför/varför inte?
Nio av 14 har återkommit med svar:
***
Swedbank Robur
Pia Gisgård chef för hållbarhet och ägarstyrning:
1. Vi har genom åren gjort lyckade aktieplaceringar i bolag som drivs av engagerade entreprenörer och huvudägare. Vi har till exempel haft ett långt och givande samarbete med ägarbolaget Investor i olika ägarfrågor. Vår förhoppning är att detta samarbete ska fortsätta när så småningom en ny generation tar vid.
2. En engagerad storägare skapar oftast stabilitet och långsiktighet för bolaget. Inom Investorsfären ger det dessutom tillgång till ett internationellt kontaktnät. Förhoppningsvis kan en ny generation bibehålla och vidareutveckla detta.
3. Som institutionell ägare i många olika bolag lägger vi ned mycket arbete på att rekrytera professionella styrelser med bred erfarenhet, kompetens och stor integritet. Detta sker inom ramen för de valberedningar vi deltar i. Vi ser positivt på att engagerade och kunniga ägarrepresentanter ingår i styrelsen.
Alecta
Carina Silberg chef för ägarstyrning och hållbarhet:
”Wallenberg har, liksom flera andra ägarsfärer, en viktig roll i det svenska näringslivet. De står för kontinuitet och ett stort kunnande. Engagerade ägare är bra för svenskt näringsliv. Det är en viktig aspekt av den svenska modellen.
Varje styrelsenominering får ses från fall till fall, det går inte att generalisera. Däremot kan vi konstatera att den svenska modellen med engagerade huvudägare i styrelserna, där familjen Wallenberg genom ägarbolaget Investor är en central aktör, har tjänat Sverige och våra kunder väl.”
SEB Fonder
Patrik Jönsson, ansvarig för ägarstyrning:
1. Vi ser positivt på det aktiva arbetet med att säkerställa successionen för ett fortsatt långsiktigt engagemang i den grupp av företag där familjen har en tongivande roll.
2. Det är viktigt med långsiktiga ägare. Det är också viktigt att den långsiktiga ägaren är engagerad och aktiv – lägger mycket tid och kraft. Investor och FAM har visat på dessa förmågor och också bidragit till att skapa internationellt framgångsrika företag över tid.
3. Vi ser generellt positivt på att huvudägare/större ägare har representation i styrelsen. Vi ser dock till flera aspekter när det gäller styrelsesammansättning. Samtliga ledamöter i styrelsen ska exempelvis kunna uppvisa relevant kompetens och tid och engagemang för uppdraget. I detta avseende har vi samma förväntan på en styrelseledamot som är anställd av, eller på annat sätt representerar en huvudägare.
Nordea Fonder
Katarina Hammar, chef för ägarstyrning:
1. Det är en naturlig utveckling och generellt är långsiktiga och stabila ägare med sunda värderingar gynnsamt för bolag.
2. Deras ägarengagemang har hittills varit en positiv kraft med fokus på viktiga frågor som ledarskap, innovation, internationell expansion och hållbarhet. De har ett bra nätverk och lång internationell erfarenhet. Utifrån det anser vi att det vore bra om de behåller samma ägarengagemang.
3. Ja, så länge de har rätt kompetens och erfarenhet samt utvärderas utifrån detta på samma sätt som övriga i styrelsen.
Första AP-fonden
Anna Magnusson, ägaransvarig:
”Generellt sett spelar olika typer av ägare viktiga roller på den svenska kapitalmarknaden. Särskilt betydelsefullt är deras gemensamma insats för att vidareutveckla vår svenska ägarstyrningsmodell, som jag anser har bidragit till att den svenska aktiemarknaden har stått sig stark över tid jämfört med många andra marknader.
Det är avgörande att en ny generation, både bland så kallade ’kött och blod’-ägare och inom institutioner, kan och vill fortsätta det arbetet. Även att företrädare för stora ägare är transparenta och fortsätter att stärka det förtroende som deras föregångare byggt upp kring ansvarsfullt ägande.”
Folksam
Emilie Westholm är chef för ansvarsfullt ägande:
”1. Generationsskiften är en naturlig del i alla sfärer så har ingen kommentar till det.
2. Vår generella syn på ägande är att det följs av både en möjlighet och en skyldighet till ägarengagemang. Självklart gäller det även Wallenbergfamiljen.
3. Det viktiga är att en styrelses ledamöter har rätt kompetens för bolaget och vi har inga synpunkter på om det även skulle sammanfalla med att man representerar en långsiktig storägare som Wallenbergfamiljen.”
Länsförsäkringar Fonder
Johannes Wingborg, ägarstyrningsansvarig:
1. Vad jag förstår finns det en genomarbetad plan som innebär förutsättningar för dem att slussas in i det successivt. Meriter i form av visad förtjänst och skicklighet bör fortsatt vara vägledande.
2. Ja, Wallenbergfamiljen har varit och är fortsatt viktig för bolagen. I de börsbolag där det finns aktier med olika röststyrka äger de röststarka aktier som innebär ett stort inflytande. De symboliserar stabilitet och långsiktighet förenat med förmåga att skapa god avkastning till aktieägarna.
3. Ja – se svaret i fråga 2.
Fjärde AP-fonden
Thomas Ehlin, chef för ägarstyrning:
”Familjen Wallenberg, de stiftelser som är knutna till familjen och framförallt Investor AB har /.../, en unik roll i svenskt näringsliv genom att ta ett aktivt ägaransvar i ett betydande antal stora internationella företag. Fjärde AP-fonden ser positivt på att denna ägargrupp även i framtiden kan utöva ett aktivt ägarskap.
De exakta formerna för hur detta ägarskap kommer att utövas kommer, som vi förstår det, att konkretiseras över kommande år och är därför för tidigt för oss att bedöma. Vi har dock förtroende för att detta kommer att göras på ett omdömesgillt sätt med bolagens bästa i fokus.
/.../ Det är av stor vikt att varje bolagsstyrelse har en ändamålsenlig sammansättning där de kompetenser och erfarenheter som krävs finns representerade. En styrelserepresentation från huvudägare är i detta sammanhang av betydelse och kräver stor erfarenhet av företagande.”
Spiltan
Erik Brändström, investeringschef:
”Det är vår erfarenhet att det är bra om det finns en tydlig huvudägare och att ägare och ledning arbetar för alla aktieägares intressen. Att det sker en generationsväxling är helt naturligt och för att låna ett citat från Wallenbergssfären själva: ’Det enda bestående är förändring’. /.../ Det förefaller vad vi kan se som att de har en bra och strukturerad plan.”
Ej svarat eller avböjt: SHB Fonder, Tredje AP-fonden, AMF, Carnegie Fonder, Storebrand fonder.
Fotnot: Några av svaren är kortade av utrymmesskäl."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram