Carl Norberg - Palanthir
Start
Arkiv
Själsligt
Vägen hit
Om Carl
Natos Marinchef På Muskö-Besök I SvD
2024-11-19
Såklart slås det på stort i SvD för detta....
https://www.svd.se/a/rP9w53/natos-marinchef-besoker-musko-barande-pelare
"Natos marinchef Mike Utley är inte rädd, men säger att alliansen utmanas mer än på årtionden. Runt Östersjön blir Sverige ”en bärande pelare” – och han blickar nu mot en särskild svensk förmåga.
Inne i berget breder marinbasen ut sig med sina många tunnlar och hemliga rum. Till ytan lika stor som Gamla stan, men placerad på Muskö söder om Stockholm. Natotoppen, på besök över dagen, är imponerad.
– Vi är i en tid som saknar motstycke sett till utmaningar, sett till vad alliansen ombeds göra, och gör. Att Sverige och Finland nu är med har ordentligt förbättrat vår förmåga att möta utmaningarna och hoten i det här området, säger han.
Den brittiske viceamiralen Mike Utley, chef för Natos marina högkvarter (Marcom), ser hård ut. Med markerat käkparti och tillrättalagd frisyr. Men han har glimten i ögat.
Som när han tackar för att den svenske marinchefen ”står ut med” honom under hans första dag på jobbet.
I ett rum i berget, klätt i rödbrunt trä, får SvD möta Natochefen tillsammans med konteramiral Johan Norlén, Sveriges nye marinchef, som tog över befälet i förra veckan.
– Anläggningar som den här är otroligt värdefulla för alliansen. Det här handlar inte bara om numerärer, det handlar om infrastruktur, industriell kapacitet, strategiskt djup, motståndskraft och hållbarhet, säger Mike Utley.
Med svenskarnas vana att verka i karg och svårnavigerad skärgårdsmiljö har Mike Utley nu högt ställda förväntningar. Egentligen vill han se mer av det som redan görs, särskilt när det handlar om skyddet av och runt Östersjön.
– Svenska marinens förmågor är en bärande pelare.
Natochefens förväntningar på Sverige
”I synnerhet” är han intresserad av amfibiestyrkornas manövreringsförmåga.
Han förklarar att lättrörliga amfibiestyrkor som kan deny and disrupt, ungefär hindra och störa, är viktiga i modern krigföring.
– Det är en ny uppsättning förmågor som flera allierade nu utvecklar. Och det är något som Sverige har haft under lång tid, givet geografin kring kuststräckan. Jag tror att Sverige kan bidra enormt mycket till att utveckla den nya metodiken i alliansen, säger han.
Även svenska ytstridskompetenser och ubåtsförmågor pekas ut som centrala.
Bidragen ska ses i en bredare kontext, enligt Mike Utley. Han nämner nyetablerade CTF Baltic, med högkvarter i Tyskland, som ska leda Natos marina styrkor i Östersjöregionen. Sverige skickar till en början nio officerare. I förra veckan ägde en övning rum utanför Sveriges östkust, där Natoallierade tränade ubåtsjakt i det bräckta vattnet med sin ojämna havsbotten.
Vad kan andra allierade lära sig av Sverige?
– Sverige har en nästan unik, jag säger nästan för annars blir andra upprörda, kunskap om Östersjöregionen och miljön som ni strider i, säger Mike Utley.
Här omkring, från Västerhavet genom Östersjön, in i Finska viken, och upp till Bottniska viken, blåser oroliga vindar. Inte minst efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina för snart tre år sedan.
Nytt svenskt grepp – från hinder till kontroll
På andra sidan vattnet från Sverige, insprängt mellan Polen och Litauen, ligger ryska Kaliningrad. Ett hot där ryssarna har ordentliga krafter, enligt amiralerna.
För svensk del läggs strategin nu om.
– Vi kommer från en period av alliansfrihet där vi har försökt hindra ryssarna från att använda Östersjön för sina syften. Nu kommer vi, i alliansen, helt att ändra perspektiv. I stället för att hindra någon, kommer vi att kontrollera området. Det är en gamechanger, säger Johan Norlén.
Tillsammans har försvarsalliansen mer än nog för att slå tillbaka, menar Mike Utley – med stridsflyg, ubåtar och möjlighet att nå till den ryska exklaven.
– Jag är inte så säker på att jag skulle vilja vara en kapten som försöker föra ut mitt fartyg från Kaliningrad i händelse av krig. Det skulle vara väldigt klurigt. Jag har respekt för deras förmågor, men ingen chans att jag är rädd för dem, säger Natochefen.
Samtidigt är det avgörande att Natoländerna fortsätter att utvecklas.
– Jag tycker att befälhavares ansvar nu är: hur anpassar man sig för att kunna ta till sig ny teknologi snabbare? Oavsett om det handlar om ubåtsjakt, ytstrid eller på land. Om Ukraina har visat oss något, är det att ju mer anpassningsbar man är, oavsett storlek, desto mer framgångsrik är man, säger Mike Utley.
Marinkåren ska växa
Även den svenska marinchefen ser utmaningar framåt.
– Vi använder i stort sett hela marinen hela tiden. Vi är operativa 24/7, alla dagar om året, och personalen sliter med det. Samtidigt ska vi, enligt regeringens beslut, växa. Det blir tuffa prioriteringar och det innebär att välja bort ibland, säger Johan Norlén.
Även om ni får mer pengar och beställer fler fartyg så hjälper inte det om det saknas besättning. Vem ska åka ut till sjöss och vara ute under lång tid?
– Det är den stora utmaningen. Materielen är ingenting utan den kompetenta personalen. Vi har bra rekrytering. Nu gäller det att se till att vi får det att fungera.
Hur ska du få försvarsförmågan inom marinen att öka på kort sikt?
– Ja… På kort sikt… Vi fortsätter på den inslagna vägen. Vi ökar på vår rekrytering, vi ökar antalet värnpliktiga och så vidare.
Ser du att svenska marinen kommer att fokusera på Östersjöregionen, eller kan till exempel Norra ishavet och Arktisregionen bli aktuellt?
– Vi kommer inte just nu i det korta perspektivet skicka några enheter dit, delvis för att vi kanske inte har resurser som skulle passa just i det. Men å andra sidan kan vi alltid bidra, vi kommer kanske att sätta personal på olika ställen, också för att lära oss den strategiska bilden, säger Johan Norlén.
Under sitt Sverigebesök ska viceamiral Mike Utleys också på middag med Kungliga Örlogsmannasällskapet, och efter intervjun hastar han i väg.
ÖB Michael Claesson sa nyligen till SvD att han ser en risk för att behöva använda svensk militär på ett sätt som ingen överbefälhavare gjort sedan andra världskriget.
Kommer du att leda den svenska marinen genom ett angrepp mot Östersjöregionen under din tid som marinchef?
– Det hoppas jag inte. Jag hoppas att vår avskräckning kommer att fungera, med det vi gör tillsammans med Nato. Vi bygger upp och visar motståndaren på en rejäl förmåga i alla domäner. Och om avskräckningen misslyckas går vi över till försvar, säger Johan Norlén.
Natochefen Mike Utley tror också, föga förvånande, på försvarsalliansens kraft.
– Trovärdigheten, förmågan och kommunikationen är avskräckningsmedel mot de som vill hota och utmana oss, säger han."
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför
Patreon
Bli månadsgivare
Swish
Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.
«
Upptrappningsretorik
Planerad Stadstillväxt
»
Carl på social media
Visit our Facebook
Visit our Twitter
Visit our RSS feed
Patreon
Här kan du visa ditt stöd genom att
bli månadsgivare på Patreon
.
Swish
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.
De Fria
Besök folkrörelsen
som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin
facebook
pinterest
youtube
rss
twitter
instagram
facebook-blank
rss-blank
linkedin-blank
pinterest
youtube
twitter
instagram