Carl Norberg - Palanthir
Start
Arkiv
Själsligt
Vägen hit
Om Carl
Demokrati, Demens & Amnesi I SvD
2024-11-12
Förträngda minnen eller falska illusioner...
https://www.svd.se/a/PpORjX/europas-valjare-lider-av-demens-usa-s-av-borttrangda-minnen
"Europas väljare tycks ha drabbats av demens medan USA:s korttidsminne satts ur spel. Glömskan kan få förödande konsekvenser.
Detta är en krönika. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förra helgen tillbringade jag på sjukhus med en kär vän, som helt oväntat drabbades av minnesförlust. Korttidsminnet var plötsligt och på ett obegripligt sätt ihåligt som ett såll. På akuten drog man på fullt strokelarm, med uppemot 15 personer svärmande runt patienten i rummets mitt. Det hela såg ut som en bataljmålning. Min vän mindes senare inget av detta.
Själv kommer jag aldrig att glömma den nervpåfrestande åsynen.
Fyra–fem timmar senare återvände dock minnesfunktionen så sakteliga och efter två nätter på sjukhus kom en lugnande diagnos: nej, det var inte stroke och nej, det var inte epilepsi. Det rörde sig om det mystiska tillståndet transitorisk global amnesi, TGA – på begriplig svenska ungefär ”omfattande men övergående minnesförlust”.
Man vet fortfarande väldigt lite om vad det är som slår ut hjärnans förmåga att prägla minnen på det här sättet, men dessbättre varar besvären för det mesta bara några timmar, ger inga skador, brukar sällan återkomma och kräver ingen medicinering eller förändrad livsstil. Förutom under de timmar då TGA pågår är alla minnen efteråt intakta.
Minnen är dock inte enbart individuella, utan också kollektiva. Hela samhällen, till och med hela planeten, kan dela dem. Dagens datum, den 9 november, bär på gemensamma europeiska minnen: Kristallnatten inleddes denna dag 1938 och Berlinmuren föll den 9 november 1989. På så sätt är datumet laddat med hågkomsten av nazisternas förintelse av Europas judar, men också av ett Östeuropa i sovjetiskt slaveri.
Baksmällan har släppt och vi har på nytt har börjat kasta lystna blickar mot barskåpet.
Men antingen har världen drabbats av glömska eller så är det bara så att baksmällan efter nazismen, stalinismen, andra världskriget och Förintelsen till slut har släppt och vi på nytt har börjat kasta lystna blickar mot barskåpet. Politiska partier med fascistiska rötter eller totalitära drag röner framgång i land efter land: Italien, Frankrike, Österrike, Ungern och Tyskland. Och bland dessa partier gror en märklig vurm för de forna förtryckarna i Moskva, om än numera dold bakom låtsad fredsiver efter Putins överfall på Ukraina.
För den som tror att vi i Sverige inte är berörda kan nämnas att nästan en tredjedel av riksdagens mandat innehas av partier som i sina egna vitböcker har konstaterat att de har nazistiska respektive Moskvatrogna kommunistiska rötter.
Minnen är kraftfulla och att ha kontroll över dem kan vara ett sätt att utöva makt.
Minnen är kraftfulla och att ha kontroll över dem kan vara ett sätt att utöva makt. George Orwells roman ”1984” handlar i grunden om den totalitära statens manipulation av minnet för att förhindra uppror och för att behålla makten. På Sanningsministeriet ”redigeras” de gemensamma minnena, så att det passar det allsmäktiga Partiet. ”Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna.” Så lyder en av Partiets paroller i Orwells dystopi.
I valkampens USA har också en kamp om minnet pågått. Republikaner har försökt tona ner det försök till statskupp som stormningen av Kapitolium för snart fyra år sedan faktiskt var, för att få det att framstå som ett harmlöst uttryck för politiskt engagemang.
Uppenbarligen har de varit framgångsrika. Den 20 januari svärs Donald Trump in som USA:s 47:e president.
Kanske kan europeiska väljares glömska liknas vid någon sorts demens.
Europas minnen av fascism, nazism och stalinism ligger långt tillbaka – snart 100 år har gått sedan Hitler, Mussolini och Stalin härjade – så kanske kan europeiska väljares glömska liknas vid någon sorts demens.
Diagnosen för amerikanska väljare måste bli en annan. TGA – ett icke-fungerande korttidsminne? Kom de verkligen inte ihåg att den man de nu röstade fram, för bara fyra år sedan försökte sig på en kupp mot demokratin?
Kanske handlar det i USA:s fall mer om psykologi än neurologi: många väljare förträngde detta minne för att kunna förmå sig själva att i stället fokusera på den inhemska ekonomin – som många amerikaner uppenbarligen minns som bättre under Donald Trumps förra presidentperiod än under Joe Bidens nuvarande.
Måhända rör det sig här om en övergående period av förlorade eller bortträngda minnen. Fast även om det är så och några av Trumpväljarna ångrar sin röst och byter sida om fyra år, så återstår att se om Republikanerna då kommer att kalla också det valet stulet."
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför
Patreon
Bli månadsgivare
Swish
Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.
«
Tyskland I SvD
Återföreningsvåldtäkt?
»
Carl på social media
Visit our Facebook
Visit our Twitter
Visit our RSS feed
Patreon
Här kan du visa ditt stöd genom att
bli månadsgivare på Patreon
.
Swish
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.
De Fria
Besök folkrörelsen
som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin
facebook
pinterest
youtube
rss
twitter
instagram
facebook-blank
rss-blank
linkedin-blank
pinterest
youtube
twitter
instagram