Världspolitikomkullkastande Trump I DN..

2024-11-07
https://www.dn.se/varlden/michael-winiarski-nu-kullkastas-mycket-i-varldspolitiken/

"För åtta år sedan, dagen efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA i november 2016, skrev jag att världens mäktigaste jobb gått till en person ”som utrikespolitiskt är unikt okvalificerad och oförberedd och som saknar ett tydligt program”.
Hans valvinst gjorde dessutom diktatorer och auktoritära ledare världen över förväntansfulla. Också högerpopulister och främlingsfientliga partier, ofta med band till Ryssland, gladde sig.
Sedan dess har omvärlden förändrats i en riktning som ytterligare har försvagat demokratin, de mänskliga rättigheterna och ett fredligt internationellt samarbete.
USA:s exklusiva ledarroll är på väg att bli historia. Världen är mångpolig. Kina är allt starkare och mer aggressivt. Även om Ryssland är nedgånget är det också allt mer revanschistiskt. Också andra stora länder, som Indien och Brasilien, anser sig ha rätt att ta plats på världsscenen.
Därmed är Trumps återkomst inte en sådan geopolitisk chock som hans valseger var 2016 – som dessutom kom tätt i spåren på Brexit.
Han har inte ändrat sina grundåsikter, men i och med att han har varit med i politiken sedan lång tid kan Trump ha lärt sig av sina misstag.
Förra gången tog han in många traditionellt konservativa i sin administration. Till hans förskräckelse lyckades de blockera hans mest radikala och isolationistiska idéer. Nu kommer han enbart gå efter total lojalitet vid sina utnämningar.
Trump är oförändrat imponerad av de auktoritära ledare som vill försvaga eller upplösa västliga allianser som EU och Nato. En av dem är Viktor Orbán i Ungern, Rysslands bästa vän inom EU.
Trump är oförändrat imponerad av de auktoritära ledare som vill försvaga eller upplösa västliga allianser som EU och Nato.
Det ger starkare medvind för politiker som Orbán och högernationalister i Tyskland, Österrike, Slovakien och Frankrike, vilka på senare tid har gått framåt i väljaropinionen. Följden är att splittringen inom en redan försvagad europeisk union ökar.
Men Trump har också en välkänd svaghet för renodlade despoter, som Nordkoreas Kim Jong-Un och Rysslands Vladimir Putin. Undantaget kanske är Kinas ledare Xi Jinping. Med Kina har Trump ett nytt handelskrig.
Allt det gör de globala följderna av Trump som president svåra att förutspå. Men just att vara oförutsägbar är något som Trump anser vara ett av hans knep för att hålla motståndaren ur balans.
Trump har hävdat att han är ”fredspresident”, medan han beskyllt administrationen Biden-Harris för att vilja bedriva ständiga amerikanska krig. När jag har talat med väljare den senaste veckan har det märkts att det har haft en viss resonans. Amerikanerna är krigströtta efter de flera årtionden utdragna krigen i Irak och Afghanistan. De vill inte att USA ska vara världspolis.
Amerikanerna är krigströtta efter de flera årtionden utdragna krigen i Irak och Afghanistan. De vill inte att USA ska vara världspolis.
Ett av Trumps argument mot Biden, och därmed mot Harris, var USA:s illa skötta och kaotiska militära reträtt från Afghanistan sommaren 2021. Men då nämner han inte att avtalet med talibanerna om ett amerikanskt uttåg slöts under hans tid som president.
Man kan å andra sidan ställa frågan: hur fredsfrämjande är egentligen Trumps linje, om den går ut på att låta Vladimir Putin att med våld ha erövrat territorium i Ukraina?
Det är ett faktum att en av de framträdande egenskaperna hos Trump är hans speciella relation till Putin. Inte en enda gång under sin snart tio år långa politiska karriär har han sagt ett kritiskt ord om den ryske ledaren.
Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors 2018.
Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors 2018. Foto: David Silpa/TT
Det är också belagt att Kreml satsade stora resurser för att påverka presidentvalet 2016 till Trumps fördel. Väl i Vita huset kvitterade Trump de tjänster som Putins säkerhetstjänster bestått honom med.
Ett oförglömligt ögonblick var Trumps första toppmöte med Putin i Helsingfors i juli 2018. Då sade USA-presidenten att han trodde mer på den ryske presidenten än på USA:s samlade underrättelsetjänster. De hade slagit fast att en omfattande rysk inflytandeoperation till förmån för Trumps valseger faktiskt genomförts.
Efter Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina 2022 har Trumps retorik varit helt samstämd med Kremls. Han har vägrat att ta avstånd från Rysslands brott mot internationell rätt. I stället har han talat om att han vill att kriget ska ta slut och att han kan få ordna fred ”på 24 timmar”.
Den fråga som har gäckat analytiker under alla dessa år kan fortfarande ställas: Varför är Trump så lojal mot den ryske ledaren?
Är det främst ett utslag av hans beundrande attityd gentemot autokrater och diktatorer?
Eller är han ett verktyg för Kreml, som har skaffat sig någon form av ”kompromat”, en ekonomisk eller politisk hållhake, på honom.
Oavsett vilket är det ingen god nyhet för de som hoppas att världens mäktigaste land överlever som demokrati. Eller för de som fruktar att USA tar sin hand från allt ansvar för den internationella säkerheten och sina allierade utan vänder sig inåt.
Det ger Xi och Putin friare händer att hota Taiwan och östra Europa."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram