Linda & Extremt Viktigt Svenskt Europolsamarbete

2024-11-07
Mata Hari lär veta:

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/linda-h-staaf-europolsamarbetet-extremt-viktigt-for-sverige/
Linda H Staaf: ”Europolsamarbetet extremt viktigt för Sverige”
”It takes a network to defeat a network”.
Så uttryckte sig Irlands representant när han lovordade Europolsamarbetet under en pressträff förra veckan.
Men vad betyder egentligen samarbetet för svensk del – och hur viktigt är det i kampen mot den organiserade brottsligheten?
Dagens Juridik har träffat Linda H Staaf, Sverigechef inom Europol.
– Det är extremt viktigt. Den organiserade kriminaliteten har över tid blivit mer och mer internationell och gränsöverskridande. Vi kan inte bekämpa brottsligheten om vi inte samverkar utanför våra landsgränser.
Det har gått en dryg vecka sedan Europol höll presskonferens och berättade om den gemensamma insatsen mot den krypterade kommunikationstjänsten Ghost.
På podiet i Haag satt representanter från Irland, Frankrike, USA, Kanada och Australien och berättade om framgången. Alla underströk de också vikten av det gränsöverskridande samarbetet.
”It takes a network to defeat a network”, sa Irlands representant under sitt anförande.
Linda H Staaf håller med sina kollegor. Hon har återvänt till Sverige efter en kortare visit i Haag och beskriver samarbetet som ”extremt viktigt” för svenskt vidkommande.
– Den organiserade kriminaliteten har över tid blivit mer och mer internationell och gränsöverskridande. Vi kan inte bekämpa brottsligheten om vi inte samverkar utanför våra landsgränser. Det vi behöver göra är att öka det internationella samarbetet. Världen krymper hela tiden och det gör i sin tur att brottsligheten och brottsuppläggen internationaliseras.
– Ska vi vara dem hack i häl så behöver vi också samarbeta över landsgränserna. Vi kan inte tro att vi ska bekämpa den här typen av kriminalitet ensamma när huvudaktören befinner sig långt härifrån.
Inte drivande i Ghost-insatsen
Linda H Staaf är sedan ett antal år tillbaka Sverigechef inom Europol, eller Head of Europol national unit som titeln egentligen heter. I den rollen företräder hon Polisen, Skatteverket, Tullen, Kustbevakningen, Ekobrottsmyndigheten och Säpo inom ramen för Europolsamarbetet.
Som Head of National Unit ansvarar hon för Sveriges centrala kontakt mot Europol, vilken tar hand om informationsflödet till och från Europol.
Vad är Europol för typ av organisation?
– Europol är en underrättelseorganisation med uppgiften att se till att medlemsstaterna och de andra länder som har avtal med organisationen byter information med varandra. På Europol läggs ett ”pussel” som i slutändan blir en underrättelsebild. Då får vi se en helhetsbild istället för den lilla skärva som vi kan se från svenskt håll med enbart vår information.
– Med hjälp av den underrättelsebilden kan man samla länderna på ett helt annat sätt och även prata om, och titta på vilka operativa åtgärder som ska vidtas.
– Därefter går arbetet i regel över i en utredningsverksamhet och då utvecklas det hela till mer av ett åklagarsamarbete där man går tillbaka till varje lands nationella lagstiftning.
– Om vi pratar om den insats som vi höll pressträff om förra veckan så är det ju så att vi inte har kunnat vara en av de drivande aktörerna eftersom svensk lagstiftning inte medgett detta.
Men informationen får ni ändå?
– Ja, vi får ju en fördel när vi kan utbyta information med de andra länderna. Utredningsåtgärder som är möjliga att vidta i andra länder kan leda till information som kan komma Sverige till gagn utan att vi bryter mot svensk lagstiftning.
”Sverige har flyttat fram sina positioner”
I Sverige kretsar den kriminalpolitiska debatten i allt väsentligt kring gängkriminalitet och organiserad brottslighet. Under förra året inträffade 363 bekräftade skjutningar med 55 dödsoffer och ett stort antal skadade som resultat. Året dessförinnan inträffade 391 skjutningar.
Gigantiska rättsprocesser med bevismaterial från knäckta, krypterade chattar pågår i hela landet och förslagen om straffskärpningar avlöser varandra.
Enligt Linda H Staaf har den organiserade brottslighetens utveckling varit en bidragande orsak till att Sverige stärkt sin position inom Europol.
– Jag vill påstå att vi syns mer vid Europol idag och har flyttat fram våra positioner. Mycket mot bakgrund av att vi har en kriminalitet i Sverige som sticker ut i vissa avseenden. Framförallt våldet i gängmiljö.
Kan du vara med och påverka bilden av Sverige?
– I allra högsta grad. Bara det att man är där nere och syns i lokalerna gör att man ges möjligheten att påverka bilden av Sverige.
Just nu har Sverige ett mandat att agera ”portfolio holder for serious and organized crime”. Det innebär att Linda H Staaf företräder alla medlemsstater i dialogen med Europol när det gäller det operativa arbetet mot allvarlig och organiserad brottslighet samt hur detta ska utvecklas. Mellan de regelbundna mötena med hennes internationella kollegor ansvarar hon för att den ständigt pågående dialogen mellan mellan medlemsstaterna och Europol.
– Det är klart att det ökar Sveriges synlighet inom Europol, det är ingen tvekan om saken.
Finns det några utmaningar med att arbeta med andra länder som har bättre eller sämre utmaningar att utreda brott?
– Den största utmaningen är frågan om datalagring och vad vi får lagra gemensamt vid Europol. I ena vågskålen ligger bekämpandet av allvarlig kriminalitet och i den andra vågskålen ligger värnandet om den personliga integriteten. Det är en balansgång som inte alltid är helt enkel, men den är väldigt viktig.
– Skulle man öppna allting fritt skulle det vara betydligt enklare att bekämpa brottsligheten, men det är inte ett sådant Europa vi vill leva i.
Kan som svensk sitta och tänka att man gärna hade haft samma möjligheter som andra länder har?
– Ja, det är klart att man tänker så. Men juristen i mig är fullt medveten om att det är en värld som vi inte vill leva i.
Tack vare det internationella samarbetet har ni lyckats knäcka ännu en kommunikationstjänst bland kriminella. Stärker det samarbetet på sikt?
– Självklart. Det är ett väldigt bra exempel på hur vi vinner på den här typen av samarbete. Flera länder går samman via Europol och bekämpar brottsligheten på det sättet.
Hade det gått utan Europol?
– Det är en hypotetisk fråga.. Det går att samarbeta genom bilaterala samarbeten, men den struktur som vi nu har underlättar otroligt mycket. Vi skickar in all information till en och samma plats. På den platsen finns experter och analytiker som bearbetar informationen och bygger det pussel jag tidigare pratade om.
Blir samarbetet ännu viktigare på sikt?
– Jag tror att det är den vägen som vi måste gå och utveckla ytterligare. Ursula von der Leyen har vid flera tillfällen på senare tid uttryckt ambitionen att utöka Europolsamarbetet. Så den ambitionen finns även på hög nivå inom EU.
William Eriksson

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram