Jacob, Familjen & Oväder Drar In Över Norge

2024-10-31
Mmmmm...

https://www.svd.se/a/ny4wGJ/jacob-wallenberg-om-hur-familjens-inflytande-sakras-for-framtiden
"– Vad familjen är för oss?
Jacob Wallenberg drar efter andan.
– Det är ju inte bara ett namn på en del i en organisation. Familj står ju för någonting.
Under fem generationer har det, som han säger, ”skett ett antal saker”.
– Det har utvecklats en bank. Det har utvecklats ett företagsägande som en konsekvens av banken. Stiftelser med ett landsgagneligt tänkande, ett internationellt kontaktnät.
– Du kan säga en kultur som har utvecklats ur detta. Som vi på något sätt ska försöka föra över till nästa generation. Det är familjen.
En av näringslivets mäktigaste
För många är nog 68-åringen med det vågiga håret och de ramlösa glasögonen ett mer välkänt ansikte än brodern Peter Jr och kusinen Marcus – som styr Wallenberggruppen tillsammans med honom.
Det märks inte minst på papperet. Som ordförande i det publika börsföretaget Investor och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är Jacob Wallenberg sannolikt landets mäktigaste näringslivsperson.
Få kan mäta sig med hans nätverk. Jacob Wallenberg sitter i allt från den inflytelserika lobbygruppen European Roundtable of Industrialists till Shanghais borgmästares ekonomiska råd.
Helgen före intervjun spelade han en golfturnering i Skottland med världseliten och kändisar som skådespelaren Michael Douglas samt miljardären och ex-borgmästaren Michael Bloomberg.
Men där saknas en titel. Som är nog så avgörande när maktens vikter placeras på vågen.
I det nya ”familjerådet” talar man bland annat om de kontakter familjen har med den politiska världen.
I det nya ”familjerådet” talar man bland annat om de kontakter familjen har med den politiska världen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
När Jacob Wallenberg pratar om familjen, är det inte bara familjeliv i vardaglig mening.
Han pratar också organisation.
Förut har Wallenbergsfären främst definierats av formalia. Av de positioner som familjens medlemmar har haft i olika formella institutioner.
Först bara i Enskilda banken och en handfull industribolag. Sedan också i stiftelser. Men familjen har aldrig haft någon struktur i sig. Förrän nu.
– Det handlar om hur vi på ett vettigt sätt ska kunna strukturera det arbete som vi ser pågår i och kring familjen i vardagen. Historiskt har det inte funnits.
– För vi betraktar det här som ett familjeföretag.
Roterande ”familjeråd”
De har snickrat på bygget några år nu. Men det närmar sig något mer stabilt. Och aktuellt, med tanke på successionen.
I botten finns The Family Assembly – ett slags släktens parlament där familjens alla medlemmar över 18 år kan vara med. Där är Jacob Wallenberg ordförande.
– Där sker det ett antal arbetsströmmar under året. Vi har Family conference calls, en gång i kvartalet där hela familjen bjuds in till digitala möten.
Mötena sker på engelska, eftersom några grenar av familjen bor utomlands.
– Ur Assemblyn kommer Family Council. Där är det vi tre i den femte generationen och tre stycken från nästa generation. Och vi träffas ungefär var sjätte till åttonde vecka.
I dag sitter Tessa Pilkington, Carl Jan Risberg och Siri Sachs från den sjätte generationen i familjerådet. De tre unga roterar varje år 29 maj. Men de som sitter där ska ha samma inflytande som de äldre.
– Det är som ett ledningsgruppsmöte för familjen med främst fokus på familjerelaterade frågor. Där berättar vi kusiner om vad som händer runt omkring oss. Och i akt och mening försöker skapa en dialog med nästa generation.
De tre från sjätte generationen är ”inbjudna att ha synpunkter på och reflektioner kring” frågorna som behandlas. Alltså om verksamheten i hela gruppen, inte bara familjens interna administration.
Enligt Jacob Wallenberg är det heller inget ”advisory board”, utan ett besluts- och diskussionsforum för ”familjeföretaget”.
– Sedan kanske vi tre fattar besluten ändå i alla fall. Men det är precis detta som är hela poängen. Att de ska få delta i verkligheten.
Wallenbergs succession
Del 1: Imperiet bygger om
Del 2: Peter Wallenberg Jr om vägen in till familjestiftelserna
Del 3: Marcus Wallenberg om hur de unga ska klara affären
Del 4: Jacob Wallenberg om nya strukturen som styr familjen
Nästa del: Sjätte generationen berättar om sin syn på successionen
I SvD:s serie om Sveriges främsta industridynasti berättar dagens ledare om maktskiftet. Och – för första gången också representanter för de unga på väg in. Läs samtliga texter här.
Ärvde eftersatt företagsimperium
Jacob Wallenberg själv fick tidigt kliva in i gruppen. I mitten av 1980-talet slussades han och kusinen Marcus in som efterträdare av pappa ”Pirre” Wallenberg. Efter universitet i USA och några år på banker, steg han in ”på mellannivå” i SEB.
Tidigare har femte generationen beskrivit det som att föregångarna aktivt har drivit fram sina efterträdare. Men liksom Peter och Marcus nyanserar Jacob Wallenberg bilden.
– Jag har alltid känt att jag har haft en levande dialog med den äldre generationen om min egen framtid. Vad är jag bra på? Vad är jag inte bra på? Ytterst har jag fattat mina egna beslut.
Han berättar att han själv ”var väldigt nära att söka till att bli stamofficer i flottan”.
– Till slut valde jag en ekonomisk utbildning. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra.
– Jag hade en lång diskussion med familjen om vad som var vettigast för mig. Är det en bra utbildning? Eller är det att gå in och satsa på företagande? Det slutade med att jag valde bank därför att det gav mig den största flexibiliteten.
Just vid den här tiden hade dock pappa ”Pirre” sina randiga skäl att stärka familjens närvaro i toppen.
När hans egen far, Jacobs farfar ”Dodde” gick bort 1982 hade nämligen ”Pirre” fått ett härke i knät. Ett enormt företagsimperium, men eftersatt.
Till att börja med var successionen allt annat än ordnad. Efter att den utsedde arvtagaren, storebrodern Marc Wallenberg, hade gått bort ett decennium tidigare hade ”Dodde” tvekat inför sin yngste son ”Pirre”. Inför sin död hade han därför bjudit in dåvarande Volvochefen PG Gyllenhammar att dela på makten i Wallenbergbolag som Atlas Copco. Det ledde till två år av slitningar, innan Volvo köptes ut.
Men även strukturen, med stiftelser och ägarbolag, var rörig.
– Det vi kom in i var det mest fragmenterade system som den här jorden har skapat, berättar Jacob Wallenberg idag.
Företagen bland Europas största
Han beskriver till exempel hur ledningen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse sköttes inifrån SEB.
– När jag började på banken 1985 satt de inne bredvid direktörskorridoren. De gick och åt i personalmatsalen med alla andra.
Ägaren i ett börsföretag satt bokstavligen ihop med den operativa ledningen.
– Om man på den tiden frågade vem som ägde vad var det ingen som kunde dra ett rakt streck någonstans, säger Jacob Wallenberg.
– Det funkar ju inte idag, i en publik värld med governance, ansvarstänkande och juridik. Det måste struktureras upp. Det har vi ägnat 30 år av våra liv att göra, på riktigt.
I uppdelningen mellan trion i femte generationen är Jacob Wallenberg ansvarig för chefsförsörjningen.
I uppdelningen mellan trion i femte generationen är Jacob Wallenberg ansvarig för chefsförsörjningen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Städarbetet har gett resultat. Wallenbergföretag som Astra Zeneca, ABB och Atlas Copco tillhör Europas största, sett till marknadsvärde. Investor är landets i särklass mest populära aktie med Stockholmsbörsens största marknadsvärde.
– Varför är det så för? Därför att det finns ett antal företag i Investors portfölj som har utvecklats väldigt väl, säger Jacob Wallenberg.
Det beror i sin tur, fortsätter han, mycket på de värderingar familjen försöker förmedla till sina företag. ”Att skifta från det gamla till det som kommer är den enda tradition värd att vårda”, skrev hans farfar ”Dodde” i ett brev 1946 – i dag upplyft på familjens hemsida.
– Vi talar om att titta framåt, om hållbarhet och grön omställning. Vi talar om digitalisering, om AI som grundläggande verktyg för framtiden.
En sak gör Wallenberg annorlunda
Men det kanske viktigaste, i alla fall för Jacob Wallenberg, är förmågan att hitta rätt människor. Det kan låta som en självklarhet, men det är långtifrån bara de själva som lyfter fram familjens förmåga att hitta kompetenta affärsledare.
Utöver att leda ”familjen” är också chefsförsörjningen Jacob Wallenbergs kanske främsta uppdrag i den uppdelning som finns i femte generationen.
– Vi jobbar väldigt aktivt med att hitta duktiga människor som vi kan samarbeta med. Det är ett löpande arbete som pågår, som jag är ansvarig för.
Man ordnar också löpande samverkan mellan Wallenbergföretagen. Jacob Wallenberg berättar om The Chair’s Circle, där gruppens alla styrelseordförande regelbundet möts för att dela erfarenheter.
– Var tolfte eller artonde månad har vi också en nätverkskonferens. Där bjuder vi in alla våra företags ordföranden, vd:ar och ett antal nyckelanställda under en hel dag.
Aktiviteterna gör Wallenbergs bolagsgrupp annorlunda än många andra ägare på aktiemarknaden. Och uppskattad.
Så har det inte alltid varit. På 1980- och 90-talen utmanades idén om en familj som kontrollerade börsföretag med spritt ägande. EU ville förbjuda röststarka A-aktier och på marknaden ifrågasattes den sammanhållna familjestrukturen.
Idag reser sig aktieägare på bolagsstämmor och frågar hur familjen ska hålla i det i framtiden. Familjen har blivit en USP, en Unique Selling Point.
”Måste ha intresse för förändring”
Vilken kompetens blir då viktigast för dem i den sjätte generationen för att fortsätta leverera den varan?
– Att vara ledare i den här typen av verksamhet kräver en massa olika saker. Det kräver ledarskap, förmåga att jobba med människor och förmåga att få med sig människor, säger han.
– Du måste ha en öppenhet och ett intresse för förändring. Du bör nog ha ett engagemang i vad som händer internationellt. Och förstås även för vad som händer i samhället och politiken.
Inför generationsskiftet handlar det inte om att hitta en särskild spetskompetens, enligt Jacob Wallenberg: ”Det är en helhet.”
Inför generationsskiftet handlar det inte om att hitta en särskild spetskompetens, enligt Jacob Wallenberg: ”Det är en helhet.” Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Han beskriver hur både han, Peter Jr och Marcus liksom andra ”mentorer” i gruppen, tar med sig personer ur nästa generation på resor och internationella möten.
– Vi var i Polen igår och träffade ett antal företagare och politiker. Och då var två stycken från nästa generation med, ihop med oss tre kusiner.
Enligt Jacob Wallenberg talar man också i familjerådet om de kontakter familjen har med den politiska världen.
– Vi berättar för de som är med i rummet om hur politiken ser på de här frågorna och de olika hänsynstaganden de har, för att förklara dynamiken kring frågorna.
Men, understryker Jacob Wallenberg, det handlar inte om någon särskild spetskompetens han letar efter hos de i sjätte generationen.
– Det är en helhet som skapar människor som i sin tur kan driva de här frågorna framåt, säger han.
– Och jag är alldeles övertygad om att det kommer att finnas sådana också i nästa generation.
Vad säger nästa generation Wallenbergare? Hör några av dem svara själva för första gången, i 5:e delen av SvD:s serie om Wallenbergfamiljens succession.
Jacob Wallenberg
Född: 1956
Smeknamn: -
Familj: Gift med Annika Levin, styrelseproffs i kulturverksamheter. Från tidigare äktenskap har han barnen Lovisa Cavalli Wallenberg (född 1988), Alice Wallenberg (1989) och Jacob Wallenberg Jr (1992). Syskon är Peter Wallenberg Jr och Andrea Gandet, samt halvsyskon Sophie Tärnström och Louise Bolin.
Främsta positioner: Styrelseordförande i Investor, vice ordförande i Wallenberg Investments och FAM, Patricia Industries samt Ericsson. Ordförande i Svenskt Näringsliv och Handelshögskoleföreningen. Ledamot i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
Främsta ersättningar (före skatt): Årslön från Wallenberg Investments på 12,8 mkr, styrelsearvode Investor 3,6 mkr, Ericsson 1,3 mkr, Svenskt Näringsliv 1,4 mkr.
Övrigt: Frekvent tävlingsseglare och tidigare styrelseordförande i KSSS. Golfare med hemmabana på Falsterbo GK och medverkade i början av oktober i den kombinerade proffs/amatör-tävlingen Alfred Dunhill Cup."
Ja vi kan ju börja med bokföringen i Stora Enso.

https://www.youtube.com/watch?v=zAXbmAG8Jto
Hmmmm..

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram