Uppgett Ryskt Mutande I Moldavien I SvD

2024-10-20
Tänka sig..

https://www.svd.se/a/4BR2P9/val-i-moldavien-130-000-valjare-har-fatt-pengar-fran-ryssland
"Ryssland uppges muta väljare i Moldavien
Den sittande regeringen är positiv till ett EU-medlemskap, en fråga som det ska röstas om i dagens val i Moldavien.
Många moldaver oroar sig över rysk-influerad korruption, och Kreml uppges ha mutat till sig 130 000 nej-röster inför helgens folkomröstning om EU. Landet står vid ett vägval: blir det väst eller Putin?
Få utomstående har drabbats lika hårt av Rysslands invasionskrig som Moldavien.
Den lilla republiken, Europas fattigaste, har sedan dess skakats av 30-procentig inflation, hög arbetslöshet, flyktingströmmar från grannlandet Ukraina och politisk splittring.
Kriget har stört handel och energiförsörjning, eftersom Moldavien är starkt beroende av rysk gas och ukrainsk infrastruktur för export och import.
En farhåga har dessutom pressat styret. Står vi näst på tur att invaderas?
Samtidigt har ett gyllene tillfälle att belysa och ta itu med ett, sedan Sovjetunionens kollaps, konstant närvarande problem i den moldaviska samhällsapparaten uppstått: den rysk-influerande korruptionen, vilken också har intensifierats sedan krigets början.
Anklagas för att vara rysk marionett
Presidenten Maia Sandu och övriga i sittande regering beskrivs som västvänliga. Oppositionen, som har anklagats för att vara en samling ryska marionetter, består framförallt av Ilan Shor och det så kallade Shor-partiet.
Shor befinner sig för närvarande i exil efter att ha dömts till 15 års fängelse för bankstölder, men fortsätter med diverse påverkansoperationer på distans. 2022 anordnade han gatuprotester och uppmanade demonstranterna att störta regeringen.
Under söndagen ska det moldaviska folket inte bara rösta om ny president, utan även om huruvida landet ska gå med i EU. 2022, efter invasionen, blev man officiellt kandidatland.
Frågan har orsakat splittring. En majoritet beräknas vara för ett EU-inträde, men det finns fortfarande en lojalitet till Ryssland bland vissa grupper. Drygt en tiondel av Moldaviens befolkning har ryska som modersmål och tenderar att känna en starkare samhörighet med öst än med väst. Något som har spätts på av rådande oroligheter och ekonomisk instabilitet.
Det finns förhållandevis många oligarker i Moldavien, däribland den kända politiska figuren Vladimir Plahotniuc, som även han visade sig vara involverad i omfattande bankstölder och som konsekvens av avslöjandet fick fly landet. Att knyta till sig oligarker i östeuropeiska länder är en beprövad rysk strategi.
Fått pengar från Ryssland
Förra veckan kom också uppgifter om att den ryska regimen försöker påverka folkomröstningens utgång. 130 000 medborgare ska ha fått överföringar som kan spåras till Ryssland.
– Tro mig, om folk inte hade blivit köpta skulle vi utan problem rösta ja till att bli medlem i Europeiska unionen, men eftersom vi har klaner här finns det en splittring mellan de pro-ryska och de pro-europeiska. Det finns dem som är lätta att köpa, säger Vera Stratulat, polischef i huvudstaden Chisinau, till SVT.
Han får medhåll av Olga Roşca, utrikespolitisk rådgivare till president Sandu, som kallar situationen ”alarmerande” i en intervju med The Guardian.
– Ryssland öser in smutsiga miljoner för att sabotera våra demokratiska processer. Det handlar inte bara om inblandning, det är en direkt attack med målet att undergräva vår framtid och skapa instabilitet.
Enligt The Sunday Times förekommer även omfattande desinformationskampanjer om ”europeisk dekadens”, till exempel påståenden om att EU kommer att ”stänga ner alla kyrkor”.
Så vad har Kreml att vinna på det här?
En kvinna rengör scenen inför president Maia Sandus valmöte ska börja.
Enligt experter betraktar Ryssland Moldavien som en del av sitt traditionella inflytelsesfär. Att kontrollera Moldavien – eller åtminstone utöva betydande inflytande – hjälper Ryssland att upprätthålla en buffertzon mellan sig självt och Nato-länder som Rumänien, som gränsar till Moldavien.
Ett konkret mål handlar om att kontrollera Transnistrien, som förklarade sig självständigt från Moldavien efter Sovjetunionens fall.
Ryssland har stött denna separatistregion både militärt och politiskt. Transnistrien, som ligger längs en smal landremsa mellan floden Dnestrs västra bank och Ukraina, skulle kunna utnyttjas för att öppna en ny front i kriget.
– Ryssland hade det målet redan i februari 2022, att man skulle gå mot gränsen till Transnistrien. Nu blev det inte så men man får förmoda att Ryssland har det som långsiktigt mål, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, till SVT.
Befolkningen är uppdelad, många vill gå med i EU men det finns också många som hellre skulle tillhöra Ryssland.
Bland invånarna i Chisinau, som The Sunday Times har pratat med, märks splittringen. 76-åriga Andriy, säljare av sovjetiska souvenirer på den stora stadsmarknaden, konstaterar att det inte finns ”något bra” med att närma sig väst.
– Gas är dyrt. Amerikanerna ger pengar och de behåller allt för sig själva. Vad gör de med det?, säger han.
En som står på motsatt sida är småbarnsmamman Yelena, som kommer att rösta för Europa.
– Det är det bästa för Moldavien. Jag är rädd för vad de (Ryssland, reds anm) kan göra med vårt land och vad de gör i Ukraina just nu.
Många invånare har dock en sak gemensamt – de är oroliga över Moldaviens framtid, och betraktar valet som ödesdigert.
– Jag hoppas att saker och ting kommer att förbättras, för just nu är det hemskt, säger 72-åriga Eliana."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram