Föräldrar Åtalade För Värnpliktsfotograferande

2024-10-12
Opinionsbildningssuccén är given...

https://www.dn.se/sverige/foraldrar-atalas-fotograferade-varnpliktiga/
"Det är en solig måndag i augusti när 170 nya värnpliktiga hälsas välkomna till Södra skånska regementet, P7 i Revingehed.
Det är årets tredje och sista inryck till den grundläggande soldatutbildningen och en stor dag för de unga rekryterna och deras anhöriga som vinkar av utanför regementets grindar. Några av dem passar på att fotografera sina barn och syskon innan de försvinner in på militärområdet.
Inne på militäranläggningens larmcentral blir militärpolisen varse vad som pågår genom områdets övervakningskameror. Regementet har återkommande haft problem med privatpersoner som fotograferar anläggningen, trots att den klassas som ett skyddsobjekt och inte får avbildas. Nu är det dags att ”sätta ner foten”, resonerar man.
En polispatrull tillkallas till platsen, där sex personer misstänkta för brott har samlats. Det är förvånade mammor, pappor och syskon till blivande värnpliktiga som får sina mobiltelefoner tillfälligt beslagtagna.
”Jag lämnade min dotter för inryckning…. Hon och pojkvännen kramades för att säga hej då och jag tog ett foto i all hast och det var absolut inte med avsikt som jag bröt mot förbudet”, uppger en pappa i förhör.
”Målet var att fota min son och en bild på mig och honom på en stor dag för honom och oss alla”, säger en mamma.
Samtliga sex personer står nu åtalade vid Lunds tingsrätt misstänkta för olovlig avbildning av skyddsobjekt och riskerar böter på upp till drygt 20 000 kronor. Alla anses ha begått gärningen av oaktsamhet. ”Det är vanliga människor som har klantat sig” uppger en av de försvarsanställda som blev vittne till händelsen.
Enligt lagen om foto- och tillträdesförbud för skyddsobjekt är det förbjudet att fotografera skyddsobjekt - förutsatt att det råder fotograferingsförbud.
Skyddsobjekt är benämningen på samhällsviktig verksamhet som fått förstärkt skydd utifrån svensk lag för att skyddas mot sabotage, terroristbrott, spioneri och grovt rån. Ofta råder fotoförbud enligt lagen om foto- och tillträdesförbud för skyddsobjekt, vilket markeras med förbudsskyltar med en överstruken kamerasymbol.
På P7 i Revingehed finns det gott om sådana skyltar. Trots det är det ett vanligt problem med anhöriga som bryter mot lagen i samband med inryck.
– I många av fallen handlar det om okunskap eller oaktsamhet, men det förekommer även fall där individer medvetet kartlagt våra anläggningar, skriver Felix Sundbäck, tillförordnad press- och kommunikationschef vid Södra skånska regementet, i ett mejl till DN.
Problemet har enligt honom funnits under en längre tid.
– Det handlar inte uteslutande om olovlig avbildning av skyddsobjekt utan även om beträdande av dessa där exempelvis brott mot tillträdesförbud på våra skjutfält utgör ett alltför vanligt problem.
Enligt Felix Sundbäck behöver den här typen av brott upphöra ”i ljuset av det allvarliga omvärldsläget”. ”Skyddsobjekt är av riksintresse och skyddslagen ska efterföljas”, skriver han.
– Vår uppfattning är att det stundtals förekommer en okunskap och nonchalans gentemot de lagar som omger vår verksamhet, även om det bör understrykas att den stora majoriteten både förstår och efterlever dessa.
Drottningholms slott klassas som militärt skyddsobjekt. Nyligen dömdes ett dejtande par till villkorlig dom och dagsböter för att ha rört sig innanför grindarna där en skylt tydligt informerade om tillträdesförbud.
Fallet med föräldrarna på P7 och deras okunskap om skyddslagen, är inte unikt. I somras dömdes ett par till villkorlig dom och dagsböter för brottet obehörigt tillträde till skyddsobjekt. De hade varit på dejt vid Drottningholms slott och passerat en grind med en skylt som informerade att området är ett militärt skyddsobjekt.
När det gäller förbudet mot avbildning av skyddsobjekt gäller det numera även grundlagsskyddade medier, efter en lagändring 2023.
I början av oktober dömdes en dokumentärfilmare till dagsböter av Solna tingsrätt efter att ha filmat polishuset i Solna under ett pågående filmprojekt.
Filmaren är den första journalisten att dömas för brott mot fotoförbud som gäller för skyddsobjekt.
Fakta.Olovlig avbildning av skyddsobjekt.
Skyddsobjekt är benämningen på samhällsviktig verksamhet som fått förstärkt skydd utifrån svensk lag för att skyddas mot sabotage, terroristbrott, spioneri och grovt rån.
Det kan bestå av en byggnad, område eller annat objekt, till exempel militära anläggningar, statsministerbostaden och Stockholms slott.
Enligt lagen om foto- och tillträdesförbud för skyddsobjekt är det förbjudet att fotografera skyddsobjekt - förutsatt att det råder fotograferingsförbud.
Förbudet markeras med en överstruken kamerasymbol på förbudsskylten.
Alla skyddsobjekt har inte per automatik avbildningsförbud. De flesta har enbart ett tillträdesförbud, vilket innebär att det är tillåtet att fotografera - så länge man befinner sig på allmän plats."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram