Nobelpriset För Maskininlärning

2024-10-09
Sune Sedsteg/Niclas

"Amerikanen John Hopfield och britten Geoffrey Hinton får årets Nobelpris i fysik. De prisas för sina upptäckter och uppfinningar inom maskininlärning och artificiella neuronnätverk.
Årets Nobelpristagare i fysik har visat oss hur man kan få maskiner att tänka – som människor. I stället för hjärnans neuroner har maskinen noder som kan anta olika värden. De här noderna kan, precis som våra neuroner, tränas att kopplas ihop med varandra.
”Årets pris handlar om maskiner som lär sig”, säger Hans Ellegren, ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien.
Nobelpriset 2024
Idag kan cancerforskning få Nobelpris i kemi
En person sittande framför en diffus bakgrund med glittrande ljuspunkter. Personen bär en grön kavaj med ett rutigt mönster och en färgglad scarf runt halsen.
”Finns de som säger att AI inte kan få Nobelpriset”
AI har 70-årig historia
Fysikpristagarna har lagt grunden för Artificiell Intelligens, AI, som idag revolutionerar hela samhället. Men forskningsfältet AI har en nästan 70-årig historia, själva begreppet har funnits sedan 1955.
Amerikanen John Hopfield kom på ett sätt att spara och återskapa mönster, med hjälp av atomernas fysiska egenskaper.
Geoffrey Hinton vidarutvecklade sedan Hopfields nätverk och använde sig av statistisk fysik som arbetar med olika sannolikheter för att en bild ska uppstå.
– Jag tror att AI kommer att ha ett enormt inflytande. Det kommer att vara jämförbart med den industriella revolutionen, sa Geoffrey Hinton på telefon under Kungliga Vetenskapsakademiens presskonferens.
Geoffrey Hinton brukar kallas för AI:s gudfader på grund av sina banbrytande upptäckter om AI. Han har länge haft en hög position på företaget Google men hoppade av förra året. Han har blivit känd för sin kritik av AI.
– Vi har ingen erfarenhet av hur det är att ha saker som är smartare än oss, sa Geoffrey Hinton på telefon under Kungliga Vetenskapsakademiens presskonferens.
Artificiell intelligens har idag blivit var mans redskap. Den finns i våra mobiltelefoner och datorer. Dessutom har den blivit ett ovärderligt redskap för vetenskapen där AI bland annat används för att analysera stor mängd data.
AI hallucinerar – och människor också
Och att AI inte riktigt går att lita på – det har många märkt av i olika chatbotar som Chat GPT. Den hittar helt enkelt på, hallucinerar.
– Människor fabulerar också, halvsanning och saker man inte riktigt minns är typiskt i mänsklig konversation. Språkmodellerna gör precis som de flesta människor gör, sa Geoffrey Hinton i en intervju i Technology Review förra året.
John Hopfield är född 1933 i Chicago, och Geoffrey Hinton är född i London 1947. Hinton är professor vid University of Toronto, medan Hopfield är professor vid Princeton i New Jersey, USA."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram