Nato & Sveriges Transportnät

2024-10-04
Ja ingen kunde ju se det komma...

https://www.svd.se/a/GyjA5V/natos-krav-pa-sverige-stark-forbindelserna-till-norge
"När Sverige klivit in i Nato ställs höga krav. Svenska vägar och järnvägar håller inte måttet. Särskilt har stärkta förbindelser i östvästlig riktning pekats ut som avgörande vid krig eller militärt krisläge.
Transportnätet måste nu vårdas – och utvecklas.
– Dåligt underhållna vägar är i sig en sårbarhet för vår beredskap. Men det som pekas på med förstärkningar i östvästlig riktning, som försvarsberedningen har varit inne på, är delvis nyinvesteringar också.
Det säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) till SvD efter en presskonferens om regeringens nya infrastrukturproposition.
Kan det bli nya vägar i enbart militärt syfte?
– Ja, det kan vi inte utesluta med tanke på hur läget ser ut, säger han.
Vad det innebär kan inte konkretiseras i dagsläget.
Strategiskt viktiga punkter
Han kan i dag inte heller säga hur dyrt det kan bli att rusta upp ”Natovägar” i Sverige.
– Men i infrastrukturpropositionen beskriver vi behovet av stärkt infrastruktur till följd av det förändrade säkerhetsläget.
Både försvarsberedningen och forskare har pekat på flera strategiskt viktiga punkter – framför allt förbindelserna mellan Sverige och Norge. Det handlar om att kunna transportera materiel, trupp och livsnödvändig försörjning. Bland annat rör det Malmbanan och sträckan Narvik till Luleå, liksom E14 mellan Trondheim och Sundsvall.
I våras öppnade infrastrukturministern för snabbspår för Natovägar. Alltså påskyndade processer för att stärka delar av transportsystemet som är viktiga för militära förflyttningar.
– Det är något vi förstås fortsätter analysera, där totalförsvarets behov väger tungt.
Han säger att processen redan snabbats på när det kommer till utbyggnaden av mötesspår på Malmbanan.
– Med tanke på det säkerhetspolitiska läget kan det finnas skäl att ha vissa snabbspår och skynda på uppdrag.
Norge rustar upp E14 mot Sverige
Samtidigt satsar Norge redan nu bland annat på att rusta upp strategiskt viktiga E14 mot Sverige. Andreas Carlson kan inte ge något besked om när detsamma kan ske på den svenska sidan av gränsen.
Han konstaterar samtidigt att beredskapen i transportsystemet ”verkligen hänger ihop”.
– Det spelar ingen roll om man förstärker en väg eller järnväg i Sverige till norska gränsen, om man inte gör motsvarande på den norska sidan.
Blir det då inte problematiskt om Norge skulle ligga flera år före oss?
– De har ungefär samma process som vi med revidering vart fjärde år, men de ligger lite tidigare. Det är därför de har kunnat ge beskeden som vi kommer göra när vi har den nationella planen på plats. Med det sagt så är det nordiska samarbetet mycket tätare än normalt kring beredskap och transportsystemets del i det, säger Andreas Carlson.
Infrastrukturpropositionen
Regeringen föreslår ekonomiska ramar och inriktning inför den nya nationella planen för transportinfrastruktur år 2026–2037.
Totalt handlar det om 1 171 miljarder kronor, omkring 200 miljarder mer än nuvarande planperiod (i fasta priser, 2025 års prisnivå).
Av det ska 210 miljarder kronor gå till drift och underhåll av järnvägar, 354 miljarder till drift och underhåll av vägar, och 607 miljarder till utveckling av infrastrukturen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram