Global Barntestning

2024-09-06
Men nu då för i hela jävla helvete.. NU DÅ !?
⬇️
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/zAlWGw/iok-vill-testa-och-filma-alla-barn-i-varlden
Vill testa alla barn i hela världen.
PARIS. Alla barn i hela världen ska filmas, utvärderas och testas.
Allt för att hitta framtidens idrottstalanger.
– Vi vill att de nationella kommittéerna får veta att det inom deras territorium finns ett specifikt barn med det här namnet och de här egenskaperna, säger Leandro Larrosa, digital marknadschef på Internationella olympiska kommittén.
24 juli 2024. I kongresspalatset i nordvästra Paris har Internationella olympiska kommittén kallat till presskonferens.
Det är en av många de här när sommar-OS ännu inte hunnit invigas, och rubriken ”AI och talangutveckling” har inte rönt överdrivet stort intresse bland världens sportjournalister.
Det är bara en handfull i salen. Men vad de två herrarna på scenen ska berätta kan snart revolutionerna hela idrottsvärlden.
Ilario Corna är IT-utvecklingschef på Internationella olympiska kommittén (IOK) och beskriver tillsammans med digitala marknadschefen Leandro Larrosa hur organisationen utvecklat en webbapplikation för att mäta talang.
Nu är planen att kabla ut appen så att föräldrar i hela världen ska filma sina barn för att se om de är skapta för en karriär inom idrotten.
– Vi vill att alla ska ha möjlighet att ladda ner den här appen gratis och testa sina barn hemma, säger Larrosa.
IOK har själva testat applikation i Senegal, där ungdoms-OS ska arrangeras 2026. Över 1 000 barn filmades där när de genomförde ett antal fysiska övningar, varpå den nationella olympiska kommittén identifierade 48 unga som så lovande att de nu involverats i nationella utvecklingsprogram.
Leandro Larrosa tycker på storheten i att applikationen ger alla barn i hela världen samma möjlighet att bli upptäckta och att utvärderingen dessutom sker på ett objektivt och tekniskt sätt.
Att det är rättvist.
– Jag måste säga att det var väldigt rörande att se alla i Senegal som oavsett vilka förutsättningar de kom ifrån genomgick samma test. Vissa av barnen kom dit barfota, och så kom vi med den här tekniken som ger alla en chans.
5 000 ledare kan ersättas
Men den stora frågan, om applikationen verkligen kan mäta talang, har argentinaren svårare att besvara.
– Säger vi att de här killarna kommer bli bäst i världen? Jag vet inte. Det är en hel process att utvecklas till en elitidrottare. Men vad vi gör är vad vi tycker är vår fantastiska organisations roll och det är att tillhandahålla ett verktyg till alla och inte bara till de som har råd. Vi jobbar för att distribuera det här till alla nationella olympiska kommittéer i hela världen. Det är där vi tror att vi gör väldigt stor nytta genom att ge fler möjlighet oavsett var de bor.
Men igen: kan appen identifiera talang? Och vad är annars poängen med den?
Larrosa får en fråga om fotbollsspelaren Leo Messi (”hade han som liten och tanig fotbollsgrabb fastnat som talang i appen?”) varpå IOK-argentinaren själv påpekar att Messi fick nobben av Buenos Aires-klubben River Plate, men räddades av ett annat par fotbollsögon i spanska FC Barcelona.
Han trycker sedan på hur appen i alla fall hade gett en objektiv analys (vad nu det är?).
Vidare berätta Larrosa hur han under sin tid i Argentinas olympiska kommitté var med om att designa ett talangprogram för hemma-OS i Buenos Aires 2018. Hur kommittén då utbildade 5 000 tränare för att utvärdera en halv miljon unga potentiella talanger.
Hur det ledde till landets mest framgångsrika ungdoms-OS någonsin, men att hela programmet var extremt kostsamt.
Nu kan 5 000 talangspejare ersättas av en app.
Men frågor lämnas återigen obesvarade.
”Var snabbare än friidrottarna”
Varför blev Argentina inte mer framgångsrika på seniornivå efter det lyckades ungdomsspelen 2018 (2020 och 2024 blev det hälften så många medaljer som 2004 och 2008)?
Var det fördelen av hemmaplan, och inte en lyckad talangidentifikation, som skapade framgången?
Lyckades kommittén identifiera potential inför 2018, eller bara vilka ungdomsidrottare som råkade ligga längst fram vid det tillfället?
Frågorna hopar sig.
För hur kan appen förutse potential när den inte vet någonting om en ung idrottares historia?
Om jag är en tioårig tyngdlyftare som lyft vikter i fem år bör jag rimligtvis vara starkare än min kompis som inte lyft vikter alls. Med tanke på det, kan ni verkligen slå fast att den här appen mäter talang och inte bara nuvarande förmåga hos en ung idrottare?
– Ja, säger Larrosa som om det var en självklarhet och utvecklar sedan:
– Om det är som i ditt exempel kommer självklart en specifik ung prestera mycket bättre. Det är naturligt.
Utan att svara på frågan går argentinaren sedan in i ett annat exempel:
– I Senegal hade vi en grupp Wushu-utövare (en kinesisk kamsport). De var redan i full träning och kom till och med i sina Wushu-kläder. De testades sedan samtidigt som en annan grupp idrottare som hade tränat sprintlöpning en tid. Då visade det sig att en av Wushu-utövarna var mycket snabbare än löparna. ”Vad är det här?”, tänkte vi.
– Den här appen är ett sätt att mäta potential, men sedan bestämmer han vad han ska göra. Ska han fortsätta träna kampsport eller byta till sprint eftersom han nu förstått hur duktig han är i en specifik gren?
Larrosa svarar inte heller på om appen verkligen mäter pojkens förmåga att ytterligare utveckla sina sprintegenskaper, eller om den bara visar att han just där och då var snabbare än sina jämnåriga friidrottare.
– Det jag tycker är intressant är att det här kan visa potentialen hos en aktiv för en nationell olympisk kommitté, och sedan är det deras beslut vad de vill göra. Men är det här ett definitivt besked om någons potential? Att om du gör bra ifrån dig här kommer du bli nästa Usain Bolt? Mycket kan hända i utvecklingen av en idrottare, inte bara fysiskt utan även mentalt och näringsmässigt. Det här mäter inte alla de faktorerna. Det här mäter specifikt sex eller sju olika fysiska övningar för att förstå om du har en potential att utvecklas.
”Vill att alla ska kunna testa sina barn”
Mer specifik om appens funktion kan kommittén inte heller bli. Anledningen är att IOK just nu undersöker hur inte minst insamlingen och hanteringen av personlig data ska genomföras utan att bryta mot några internationella eller nationella lagar.
– Men vi vill att alla ska kunna ladda hem den här appen gratis och testa sina barn hemma så att vi sedan kan processa datan och skicka tillbaka den till den nationella kommittén så att de får veta att det inom deras territorium finns ett specifikt barn med det här namnet och de här egenskaperna.
– Och eftersom vi är den Internationella olympiska kommittén vill vi ge det här verktyget till alla. Till välutvecklade länder men också till nationer som inte har råd att utveckla den här tekniken själva.
Datan ska hållas hemlig för alla utom de nationella kommittéerna. Detta bland annat för att motverka att barn som inte lyckas väl i testerna tröttnar och ger upp idrotten.
Har ni tänkt er en minimiålder för barn som testas?
– Jag tror inte att det rent tekniskt finns någon lägsta ålder, och vi har inte specificerat någon heller, med det är en del av det vi måste analysera tillsammans med våra advokater. Det är också därför vi i dag inte kan ge ett rakt svar på när det kan lanseras. Men det här vi berättat om är vår ambition och vi är övertygade om att det här är något fantastiskt som vi som organisation kan tillhandahålla för att ge fler större möjligheter.
Där avslutas presskonferens i salen i Paris. På väg ut får de få närvarande journalisterna sedan lämna sina mejladresser för att senare få en länk skickad till sig med en video från IOK:s testverksamhet i Senegal.
Men innan alla hunnit lämna salen vinkar Leandro Larrosa fram Sportbladets utsände till podiet i ett sista försök att dämpa uppenbarligen illa förtäckt skepsis.
– Du har intressanta frågor. Det är bra, säger han.
Undertecknad påtalar sedan motsägelsen i att det här lanseras med sådant självförtroende, samtidigt som ledande idrottsforskare likt kanadensaren Joe Baker å sin sida propagerar för att helt skrota ordet ”talang”. Detta då Baker menar att utvecklingen av en idrottare är för komplex för att samlas i ett sådan banalt begrepp.
Då avslöjar Larrosa huvudskälet till att appen utvecklats, och det har väldigt lite med möjligheten att faktiskt identifiera idrottstalang att göra.
Skälet är istället att den fyller ett inarbetat behov.
– Det är viktigt att förstå att de nationella kommittéerna redan använder sådana här tester, men att de i dag gör det analogt. Det är därför vi gjort det här. Det är hela anledningen. Ni gör redan det här och här är ett verktyg för det. Om de därmed tänker fortsätta på samma sätt i framtiden eller förändra det får vi ha en ny diskussion om, säger Larrosa.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram