Saboterande SIDA-Generaldirektör Jämtin

2024-09-04
https://www.svd.se/a/KM63z6/sa-saboterade-carin-jamtin-och-sida-for-regeringen

"Under sin sista tid som Sidas generaldirektör såg Carin Jämtin till att göra det svårare för regeringen att reformera biståndspolitiken – och att S-märkta organisationer fick miljardstöd.
Peter Wennblad
Publicerad 06:00
Följ skribent
Sluta följa
Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.
Varje rutinerad statstjänsteman vet att ett maktskifte innebär förändringar i verksamheten.
Statstjänstemannen känner också väl till att nya regeringar kommunicerar sådana förändringar till sina myndigheter genom regleringsbrev. Och är sannolikt också införstådd med regeringens rutin att besluta om regleringsbreven på något av sina sista sammanträden före jul- och nyårshelgerna.
Om den nytillträdda regeringen dessutom öppet berättat att det väntar stora reformer inom det politikområde där statstjänstemannen arbetar, bland annat i sin första regeringsförklaring, finns några givna slutsatser att dra för vederbörande. Till exempel att myndigheten i väntan på regleringsbrevet bör vara återhållsam med att fatta beslut som försvårar regeringens möjligheter att få genomslag för sin politik.
Trots detta valde Jämtin att fatta beslut som, när de så småningom uppdagades, orsakade stor vrede på regeringskansliet.
Om statstjänstemannen i fråga dessutom själv har varit politiker i många år, och minister i en tidigare regering, råder det föga tvivel om att allt ovanstående är självklarheter.
I mitten av december 2022 stämde Carin Jämtin fullständigt in på denna beskrivning. Hon hade då varit generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida i närmare sex år, och dessförinnan bland annat varit biståndsminister och socialdemokratisk partisekreterare.
Trots detta valde Jämtin att den 16 och 20 december fatta beslut som, när de så småningom uppdagades, orsakade stor vrede på regeringskansliet. Där uppfattades de som sabotage mot den nya regeringen.
Jämtins beslut var att teckna nya femåriga avtal med två civila biståndsorganisationer, Act Svenska Kyrkan och Forum Civ (tidigare Forum Syd). Act och Forum Civ är två av Sidas sammanlagt 16 så kallade SPO:er, strategiska partnerskapsorganisationer. En betydande del av det svenska biståndet distribueras ut i världen via dessa SPO:er.
Det är ingen hemlighet att det funnits en borgerlig och sverigedemokratisk kritik mot Sidas SPO-samarbeten. Att miljarder betalas ut till ideella föreningar försvårar insyn. Flera organisationer har fått återkommande kritik av bland annat Sidas internrevisorer för bristande styrning, kontroll och skydd mot korruption. Ett antal, som till exempel Naturskyddsföreningen, Civil Rights Defenders och nämnda Forum Civ, är lika mycket politiska aktivister som biståndsarbetare. Några, framför allt Olof Palmes Internationella Center, Union to Union och We Effect, är en del av eller står nära arbetarrörelsen.
Det var därför tämligen väntat att Tidöregeringen i sitt första regleringsbrev till Sida skulle instruera myndigheten att undvika nya SPO-avtal. Allt annat hade försvårat möjligheterna att förändra biståndspolitiken, eftersom nya avtal hade sträckt sig över hela mandatperioden.
Så skedde också. I regleringsbrevet uppmanades dessutom Sida att, om myndigheten ansåg att nya avtal var nödvändiga, inte teckna dem på mer än ett år.
Men regleringsbrevet klubbades den 22 december 2022, två respektive sex dagar efter att Jämtin fattade beslut att Act och Forum Civ skulle beviljas nya femåriga avtal och stöd på sammanlagt nästan två miljarder kronor.
Formellt bröt Sida således inte mot regleringsbrevet i och med Carin Jämtins beslut. Men besluten var, enligt mina källor på Utrikesdepartementet, fortfarande uppenbart i strid med vad som förväntas av en myndighetschef. Dessutom undertecknades avtalen först i februari och mars 2023, flera veckor efter regeringens beslut.
I två andra fall valde dock Jämtin att öppet gå emot instruktionerna i regleringsbrevet. En bit in på 2023 fattade Sida beslut om att teckna ytterligare femåriga avtal.
Detta skedde dessutom samma vecka som Jämtin hade informerats av regeringen om att hennes förordnande inte skulle förlängas. Det är onekligen en händelse som har tydliga drag av en tanke.
Och inte blir det mindre iögonfallande av att besluten rörde två organisationer kopplade till arbetarrörelsen – den fackliga biståndsorganisationen Union to Union respektive kooperationens biståndssamarbete We Effect. Och det handlar inte om några småsummor – totalt beviljades stöd på 1,2 miljarder kronor.
I beslutsdokumenten finns till och med en särskild anteckning om att Sida noterat instruktionerna i regeringens regleringsbrev, men att ”generaldirektör bedömt att det är motiverat att teckna avtal eftersom insatsen har utformats, bedömts och beslutats utifrån ett antagande om att reguljär avtalslängd är möjlig”.
På UD uppdagades beslutet först efter att Carin Jämtin hade lämnat Sida för att bli landshövding i Västernorrland. Det ledde till att den nya generaldirektören Jakob Granit och överdirektören Marie Ottosson kallades upp till departementet för att förklara sig.
Ottosson, som till skillnad från Granit medverkade i beslutet om nya stöd till fackliga Union to Union och kooperationens We Effect, medger i dag att besluten fattades på fel sätt. ”Sida borde ha informerat UD (informellt) om avsikten, givet att det var stora beslut under lång tid framöver”, skriver hon i ett mejl till undertecknad.
Att Sida varken inväntade eller följde regeringens instruktioner har nu lett till att myndigheten i efterhand fått meddela de fyra SPO:erna att avtalen kommer att sägas upp till nästa årsskifte. Något som lett till kraftig kritik – mot regeringen.
I en debattartikel (GP 11/4) skrev exempelvis Forum Civs ordförande Magnus Lindell att regeringen ”förklarat krig” mot Sveriges biståndsorganisationer. Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg har beskrivit uppsägningen av det nyskrivna avtalet som en chockerande kalldusch (Arbetsvärlden 18/3). Dagens Nyheter rapporterade häromdagen om hur ”folkrörelser rasar” mot förändringar som ”hetsas fram” (1/9).
En missriktad vrede – enligt överdirektören Marie Ottosson informerades berörda SPO:er redan vid undertecknandet 2023 att deras avtal riskerade att sägas upp.
Jämtin tycks ha agerat som politisk aktivist i sin roll som opolitisk myndighetschef.
För en utomstående framstår det onekligen som att regeringen har fog för sin ilska mot Carin Jämtin, och för misstanken att hon avsiktligt försvårade för Johan Forssell att stöpa om biståndspolitiken. Jämtin tycks ha agerat som politisk aktivist i sin roll som opolitisk myndighetschef. Man kan också fråga sig om det är lämpligt att en tidigare partisekreterare fattar beslut om att frångå regeringens instruktioner för att bevilja miljardstöd till organisationer som står Socialdemokraterna nära.
Hur Sidas avgångna generaldirektör ser på saken får vi inte veta. Efter att jag sökt kontakt i två veckors tid meddelar Carin Jämtin att hon inte vill lämna några kommentarer."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram