Bankmarginaler..

2024-08-29
Hihihi 🙂

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bankernas-marginaler-provocerande-eller-historiskt-lag-niva
Bankernas marginaler på bolån ökar. ”Provocerande ” tycker Elinor Odeberg på Arena Idé. Fredrik Kopsch på Timbro håller inte med:
– Vi är på en historisk låg nivå fortfarande.
Enligt Elinor Odeberg, chefsekonom på den fackföreningsnära tankesmedjan Arena Idé, är hushållen pressade av framförallt ökade boendekostnader, samtidigt som det går bra för bankerna.
– Det visar att det finns en skevhet i vilka som får ta smällen i kostnadskrisen, där bankerna har tjänat väldigt mycket på den förda räntepolitiken.
Hon föreslår att man reglerar bankernas marginaler med lagstiftning, använder den statliga banken SBAB för att driva på konkurrensen och beskattar bankernas vinster så att det blir ”åtminstone någon form av vinst för vanliga hushåll”.
– Om det går sämre för bankerna av skäl så är det staten till syvende och sist som får rädda bankerna. Då kan man se bankskatt som en slags försäkringspremie.
”Inga övervinster”
Fredrik Kopsch, chefsekonom på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, delar inte bilden att bankerna skor sig på bolånekunders bekostnad.
– Här har vi aktörer som agerar på en marknad givet de förutsättningar som finns, givet alla politiska regleringar som finns, säger han och fortsätter:
– Jag har inte sett någon visa att bankerna gör övervinster. Man visar att bankerna gör väldigt stora vinster i kronor räknat. Men det är inte intressant. Det intressanta är snarare vinsten i relation till kapital man hade investerat på en annan marknad för att göra vinst.
Fredrik Kopsch säger också att det är svårt för folk att relatera till de stora beloppen som bankerna tjänar och att det därför är mer intressant att titta på bolånemarginalen ur ett historiskt perspektiv.
– Sett till den senaste 25-årsperioden är det bara under finanskrisen 2008 som vi var nere på de nivåerna som vi är nere på nu.
Han vill heller inte se någon bankskatt, utan snarare se över om det finns konkurrenshinder på bankmarknaden.
– Det är svårt att tänka sig att vi inför en bankskatt och att det inte har några konsekvenser för konsumenterna.
”Banker är vinstmaximerare”
Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, jämför också marginalerna ur ett historiskt perspektiv.
– Marginalerna har faktiskt varit lägre under sådana här perioder med hög ränta, säger hon och fortsätter:
– Det sticker i ögonen på folk att man har så höga boräntor och får så lite för sitt sparande, och där ligger bankernas räntemarginaler.
Men vad som är ”rimligt” är svårt att säga, enligt Annika Alexius.
– Bankerna är ju vinstmaximerare. Lever man i en marknadsekonomi så kommer de maximera sin vinst.
Men alla gillar ju banker..

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/lwMQQG/bankernas-vinster-pa-bolanen-okar-behovs-en-ny-bankskatt
De fyra storbankernas vinster uppgick till 160 miljarder kronor förra året. 90 miljarder betalades ut till aktieägarna.Foto: Anna-Lena Lindqvist / TT Nyhetsbyrån
Svenskarna köper allt mer frukt och grönt. Den nyheten kom från Svensk Dagligvaruhandel idag. Efter att försäljningen minskat de senaste två åren är den nu på väg upp. Det är glädjande att svenskar äter nyttigare och mer vitaminrik mat, men kanske är det också en effekt av att priserna på övriga livsmedel har skenat.
Mejeriprodukter har till exempel blivit mer än 30 procent dyrare sedan 2022.
Ökade vinster
Att svenskarna tvingas hålla hårdare i plånboken är ett faktum. En allt större del av inkomsterna läggs på bostadslån och hyror.
Men det är inte tuffa tider för alla.
Bankernas vinster har till exempel fullkomligt exploderat. Det beror på att bankernas räntenetton växt, det vill säga det bankerna tjänar på skillnaden mellan ut- och inlåningsräntor.
Förra året uppgick de fyra storbankernas vinster till 160 miljarder kronor, varav 90 miljarder betalades ut till aktieägarna.
Ny bankskatt
Under det andra kvartalet i år har dessutom bankernas vinstmarginal på bolån med rörlig ränta ökat. Trots att Riksbanken sänkte styrräntan före sommaren gick låntagarnas genomsnittsränta upp. Det betyder stora vinster för bankerna.
– Man kan ju konstatera att de fortsätter göra väldigt bra pengar på privatkunder, säger Yasemin Bayramoglu, kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumenter, till TT.
I våras presenterade Socialdemokraterna ett förslag på att införa en tillfällig bankskatt på räntenettot. Enligt partiets beräkningar skulle en sådan skatt driva in 8,3 miljarder kronor till statskassan bara i år.
Miljarder som skulle kunna läggas på höjda barnbidrag.
En bankskatt skulle också ge bankerna nya drivkrafter att minska sitt räntenetto. Alltså lägre räntor för privatpersoner och företag.
Chockhöjda hyror
Men någon bankskatt är det inte tal om i regeringens höstbudget som presenteras om några veckor. Istället har finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelat att det blir nya skattelättnader för de med högst inkomster.
De höga räntorna fortsätter att sätta press på hushållen. Det är inte bara de med dyra bostadslån som drabbas hårt. Även de som bor i hyresrätter har upplevt de högsta hyreshöjningarna på årtionden. Många vittnar om att de tvingas vända på varenda krona och slutat unna sig saker som inte är nödvändiga.
Att grönsakerna blivit billigare är i det läget en klen tröst.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram