Ekonomisk Militärkarriärsgrund

2024-07-29
Löööönen...

https://www.svd.se/a/Ppd3m0/officersforbundet-6-av-10-militarer-overvager-att-sluta
"I år har 900 personer har antagits till officersutbildningen, vilket är en kraftig ökning jämfört med förra året. Då antogs 250 personer varav 209 tackade ja.
Samtidigt söker sig allt fler till försvaret.
Men ökningen av antalet sökande till utbildningen bedöms vara mer mångfacetterad än så. Regeringen har skjutit till extra pengar i dagersättning till officersaspiranter för att locka fler till yrket. Dessutom ska tusentals fler göra värnplikt varje år – som utgör den största basen för nyrekrytering – och det försämrade omvärldsläget har bidragit till ett rekordstort intresse till försvaret bland unga.
Trots det råder det i dag brist på yrkesofficerare, vilket SvD tidigare rapporterat om. En knapp tredjedel av alla yrkesofficerare går i pension inom tio år.
Ett större problem är att arbetsgivaren har svårt att behålla personal redan fem år in i yrket. Det anser Officersförbundets ordförande Stefan Morin.
– Sex av tio militärt anställda överväger årligen att avsluta sin anställning på Försvarsmakten, säger Stefan Morin.
Han hänvisar till den senaste medlemsundersökningen från 2022. Den innefattar intervjuer med 1 207 officerare men också gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS), som utgör den största rekryteringspoolen till officersutbildningen.
Det främsta skälet som militärerna uppgav var på grund av lönen.
Behöver bli attraktiv arbetsgivare
I ett läge där hela svenska samhället förbereder sig för ett eventuellt krig anser Morin att Försvarsmakten nu konkurrerar om kompetensen på den öppna arbetsmarknaden på helt ett annat sätt än tidigare.
– Även näringslivet, kommuner, regioner och alla typer av organisationer behöver nu ta in kompetens för att vara förberedda. Den kompetensen finns på marknaden och bärs till största delen av våra medlemmar, säger Stefan Morin.
Skäl som att staten inte ska vara löneledande, som det länge hetat inom försvaret, håller inte längre som argument, anser han.
– Försvarsmakten behöver vakna till och bli en attraktiv arbetsgivare precis som alla andra arbetsgivare.
För att behålla den arbetskraft som finns vill förbundet se bättre anställningsavtal som inkluderar en bättre balans mellan jobbet och hemmet, så kallas work-life balance.
– Så klart att det finns någonting mer i att vara officer eller soldat än bara lön. Men det räcker inte för den som är i 30-årsåldern, har småbarn och som köpt ett hus med en respektive som också är i karriären, säger Stefan Morin.
Utlandsavtal ses över
Sverige skickar i dag personal till internationella insatser världen över. I och med det svenska Natomedlemskapet kommer sannolikt varje yrkesofficerare någon gång under sin karriär behöva göra en Natotjänstgöring.
Redan under nästa år skickas 400–500 soldater till Natostyrkan i Lettland och i framtiden kan det även bli aktuellt att skicka personal till en Natostyrka i Finland.
– I dag kan två officerare göra samma utlandsjobb på samma plats men med två olika villkor. Det här behöver bli lika för alla. En anställd behöver kunna planera sitt liv, säger Stefan Morin.
Fredrik Peedu är ställföreträdande personaldirektör på Försvarsmakten. Han delar inte bilden av att myndigheten har svårt att behålla personal.
– Vi är naturligtvis känsliga för det i tillväxt. Vi behöver den personal vi har och rekryterar fler. Men vi ser inte det i statistiken. Vi har väldigt låga förtidsavgångar av yrkesofficerare, säger han.
Att Försvarsmakten har individuella avtal med personal som ska skickas utomlands ser han som rimligt eftersom familjekonstellationer kan se olika ut.
– Jag skulle säga att det snarare är ett uttryck för flexibla avtal, säger Fredrik Peedu.
Just nu pågår en översyn av utlandsavtalen i samråd med Arbetsgivarverket för att göra avtalen mer ändamålsenliga.
– Natomedlemskapet innebär ett hundratal fler befattningar utomlands. Då behöver vi ha tillräckligt drägliga avtal för att medarbetarna ska acceptera att kanske åka en, två eller tre gånger under sin karriär."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram