Störande Bofors-Buller

2024-07-19
Vi skall inte tala om Bofors och Krupp, för nu skall vi vara nu skall
vi vara snälla...
Fast nu förefaller ju denna tystnad vara hyfsat ifrågasatt....

https://www.dn.se/sverige/bullret-stor-de-boende-men-bofors-vill-provskjuta-mer-ukraina-kan-forlora-kriget/
"I Karlskoga finns ett av Europas största skjutfält. Där testas ammunition som används i Ukraina.
Men bullret stör boende och påverkar människors hälsa. Myndigheterna vill begränsa skjuttiden.
Samtidigt växer oron för att det ska öka bristen på ammunition på slagfälten i Ukraina.
– Vi ska snart ladda. Där åker granaten.
En traktor kör fram en granat mot en Archerpjäs som fått namnet ”Obelix”.
– Vi har en likadan som heter ”Asterix”. Den där heter ”Liket”, säger Stefan Krol, avgående vd för Bofors test center och skrattar.
Andra kanoner har fått namn som ”Britt-Marie”, ”Paddan” och ”Mariette”. Fågelkvitter blandas med skott på det 100 kvadratkilometer stora skjutfältet. ”Lillen” är den enda provplatsen där det är tillåtet att testskjuta med grovkalibriga 155-millimeters granater efter klockan 18.00.
– Om det här var en spränggranat och vi sköt den närmare stan skulle det bli ett jävla liv.
Kanonerna är specialbyggda för tester.
– Vi måste kunna simulera en svensk Archer och hela omgivningen runtomkring. De skjuter mot en stenvall.
Skotten dånar. Det känns som om vi hamnat mitt i ett krigslajv.
”Welcome to hell” står det på en grön arbetsbänk. Stefan Krol berättar om de tuffa testerna.
– Vi välkomnar vapen till helvetet, utsätter dem för allt jävla elände de kan bli utsatta för under hela sin livslängd. Vibration, temperaturchocker, allt möjligt. Sedan skjuter vi en massa sådant som Ukraina behöver, säger Stefan Krol.
En kaffekopp med texten Welcome to hell. Bofors välkomnar vapen till helvetet genom att utsätta dem för tuffa tester.
Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro län, har beslutat att Bofors under två år får tillstånd att provskjuta ammunition under helgdagar. Samtidigt innebär beslutet att företaget får nej på sin ansökan om att förlänga provskjutningstiden till 19.00 på vardagar.
– Vi fick nej på allt utom tio helgdagar. Det räcker inte för våra kunder. Skjutfältet är så gott som fullbokat hela nästa år.
För att få leverera vapen och ammunition till bland annat Ukraina måste den testas. Enligt Stefan hinner allt inte kontrolleras. Han hävdar att de hamnar efter i leveranserna om de inte får mer tid för att provskjuta.
– Det leder till ammunitionsbrist. Ukraina kan förlora kriget.
Samtidigt finns det inga garantier för att ammunitionen som testas här hamnar vid fronten.
– Kanske hamnar 30 procent i Ukraina. När det kommer nya partier till ammunitionsförråden i Europa så åker 10 000 av det äldsta ut. Levererar man nytt puttar man ut det gamla. Merparten av det som skickas till Ukraina är inte brand new.
Bofors test center laddar om med en överklagan till miljödomstolen för att utöka antalet testtimmar på skjutfältet. – Putin och hans generaler gnuggar sina händer i förtjusning medan hela världen skramlar. Det är Sveriges och Europas behov av ammunition kontra de kringboendes rätt till tystnad och rekreation, säger Stefan Krol på Bofors test center.
Ammunition betraktas som färskvara och bör bytas ut regelbundet för att prestandan och tillförlitligheten ska kunna säkerställas, menar Stefan Krol.
Länsstyrelsens miljöhandläggare Johan Eliasson, som varit handläggare när det gäller Miljöprövningsdelegationens beslut, pekar på att de följer lagstiftningen.
– Totalförsvarets intresse får tillmätas särskild betydelse också, men det betyder inte att man inte ska ta hänsyn till människors hälsa. Det är en tuff avvägning. Bolaget har fått en del som de ville med tanke på det säkerhetspolitiska läget, säger Johan Eliasson.
Buller gör mer än dånar och stör, påpekar han.
– Det kan påverka människors hälsa, hur man vilar och återhämtar sig efter jobbet.
Stefan Krol kör förbi provplatser som ”Abborren”, ”Robotkullen” och ”Björnen”. Han stannar vid ”Roten” där granatgeväret Carl Gustafs fart mäts med radar och leveranskontrolleras.
– Vapnet kan sprängas i luften. Kom nu, kom, säger Stefan Krol medan han tar på sig hörselkåporna för att skydda öronen.
100 skott om dagen kan avfyras, berättar Stefan. Ibland blir det inte mer än hälften.
– När det skjuts på skjutfältet säger människor ”nu går det bra för Bofors.” Vi är ganska långt från stan, men vi kan inte fortsätta med provskjutningarna här efter klockan 18.
Solen bryter fram genom tallarna och kastar en fläckig skugga. Stefan Krol poserar mellan antika stridsvagnar och beskriver Bofors som livsnerven i Karlskogas försvarsindustri.
Men alla håller inte med.
Denan Sahman är granne med både Bofors och försvarsmaktens skjutfält Villingsberg. Han bor på en grönskande tomt med porlande vattenfall cirka 2,5 kilometer nedanför Bofors.
– Huset skakar. Rutorna skallrar. De smäller tillräckligt som det är, om jag ska vara politiskt korrekt. Jag skulle gärna se att de slutar skjuta, säger han som precis kommit tillbaka från semestern.
Meditationsläraren Denan Sahman bor granne med Bofors och köper inte bolagets argument om att de vill provskjuta mer för att trygga det säkerhetspolitiska läget i Europa. Det handlar om vinster för bolaget, säger han.
Hans pappa kom från Bosnien för att jobba på Bofors på 1970-talet. Själv är Denan meditationslärare.
Hur känns det?
– Tänk att du är på konsert. Du står nära basen. Så drar de igång ljudet. Du känner ‘booof’ när de skjuter. Man hoppar till och känner – fan vilken jävla smäll.
Efter lunchen på den lokala restaurangen Pärltuppen berättar en tankspridd Stefan Krol att Bofors överklagat länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen för att få fler testtimmar på skjutfältet.
– Putin och hans generaler gnuggar sina händer i förtjusning medan hela världen skramlar. Det är Sveriges och Europas behov av ammunition kontra de kringboendes rätt till tystnad och rekreation, säger Stefan Krol på Bofors test center.
Han tar fram ett brev från Ukrainas före detta biträdande försvarsminister, Oleksandr Pavliuk, nu befälhavare för Ukrainas markstyrkor. I brevet vill de att Bofors skulle skjuta mer under några dagar förra sommaren. Stefan tolkade det som en vädjan att inte ta semester.
– Vi kommer att utöka våra tester till 1 200 per år, säger han bestämt.
Enligt Anna Wieslander, Nordeuropadirektör på tankesmedjan Atlantic council, leder ammunitionsbristen till att människor dör på slagfältet i Ukraina.
– Död och elände. Ryssland har visat det genom sitt anfallskrig. Samtidigt har en rad av lagstiftningarna tillkommit under år då vi inte har behövt lägga på ett säkerhetspolitiskt raster. Det blir problematiskt nu om skjutfälten inte kan testa tillräckligt, säger Anna Wieslander i telefon.
Två minuter från skjutfältet bor Fredd Holm i ett hus från år 1911. Han skulle inte påverkas om det fortsatte smälla in på småtimmarna, säger han.
– Vissa dagar kör de grövre kaliber. Då skakar hela huset. Givet säkerhetsläget förstår jag att det behövs. Samtidigt behöver de ta hänsyn till miljön, säger Fredd Holm.
Säkerhets- och försvarsföretagens branschförening SOFF vill att privata skjutfält, som testar ammunition, ska ges lika förutsättningar som de offentliga. De ser ett tryck kopplat till sådant som ska testas och levereras.
– Vi behöver ligga steget före våra fiender. Läget är en krissituation och det handlar om leverans till en krigförande part där Sverige har sagt att Ukrainas säkerhet är viktig för vår, säger SOFF:s generalsekreterare Robert Limmergård.
Fakta.Konflikten mellan Bofors och Länsstyrelsen
Bolaget Saab Bofors Test Center AB har sedan tidigare ett miljötillstånd för att bedriva civilt skjutfält. Bofors har ansökt om en villkorsändring enligt miljöbalkens bestämmelser till Miljöprövningsdelegationen, som är en självständig funktion inom länsstyrelsen i Örebro län.
Bofors begärde extra dagar att få provskjuta under tio helgdagar, lördagar eller söndagar, och 20 vardagar efter klockan 18.00. Dessutom begärde de att skjutningarna på kvällen ska sluta klockan 19 och inte 18 som i dag.
I slutet av juni beslutade miljöprövningsdelegationen att ge tillstånd till Bofors. Det gäller högst 10 helgdagar per år med högst två helgdagar per månad till och med den 31 maj 2026. Bofors har överklagat till miljödomstolen för att få fler testtimmar på skjutfältet.
Ny remiss
Regeringen har i en ny remiss kommit med förslag på en tillfällig förordning för att kunna förenkla miljöprocesserna för vissa försvarsverksamheter.
Förslaget handlar om att skjutfält som är tillståndspliktiga ska kunna lämna in en ny anmälan för att utöka den militära verksamheten.
En sådan utökning kan exempelvis innebära att skjutfält med tillstånd får skjuta under utökade verksamhetstider, öka antalet skott. Det bör vara möjligt att införa anmälningsplikt som under en begränsad tid ska gälla i stället för tillståndsplikt för inrättande av nya skjutfält samt för ändring av tillståndsgiven verksamhet på skjutfält.
Ammunitionsbrist
Det finns inga exakta siffror på mängden ammunition som Sverige skickar till Ukraina. Hittills har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina motsvarande cirka 29,3 miljarder kronor. I ett tidigare stödpaket skickade Sverige ammunition för 500 miljoner kronor."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram