Värdelös Svensk Bomb

2024-07-11
Ukrainska militären har tagit den ur bruk, rapporterar Wall Street Journal och Business Insider.
Missar sitt mål
GLSDB, som Saab har tagit fram tillsammans med Boeing, styrs med hjälp av GPS-teknik och har en räckvidd på 150 kilometer. Den utvecklades ursprungligen för att fällas från flygplan, men har sedan dess kombinerats med en raketmotor och kan därmed avfyras även från land eller fartyg.
Bomben levererades till Ukraina i början av februari, efter att Kiev efterfrågat långdistansvapen för att slå till mot mål på till exempel den ryskockuperade Krimhalvön.
Men vad är det som gör den så värdelös då? Jo, styrsystemet. Ryssland lyckas genom sin sofistikerade elektroniska krigföring störa ut bombens GPS-signal, vilket gör att den i många fall missar sitt mål.
Fler vapen utslagna
I april refererade den militära tidskriften Defense One till ett uttalande från William LaPlante, statssekreterare vid USA:s försvarsdepartement, i samband med ett seminarium.
– När du skickar något till människor som strider för sitt liv och som inte fungerar, kommer de att prova det tre gånger och sedan kasta det åt sidan, sade LaPlante enligt tidsskriften.
Han nämnde inget specifikt vapen, men syftade enligt Defense One sannolikt på GLSDB.
Den svensk-amerikanska bomben är inte det enda precisionsstyrda vapnet från väst som stött på problem på slagfältet i Ukraina. Rysk elektronisk krigföring har även slagit ut amerikanska GMLRS-raketer och JDAM-bomber, skriver Business Insider.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram