Nato Vill Minera Östersjön

2024-07-10
https://www.expressen.se/nyheter/sverige/nato-kan-minera-ostersjon-markering-mot-ryssland/

Nato kan minera Östersjön – markering mot Ryssland
Publicerad 9 jul 2024 kl 18.24Uppdaterad kl 21.36
Sverige och åtta andra Natoländer kan köpa in minor och lägga ut i Östersjön.
Tysklands försvarsminister Boris Pistorius säger att det behövs för att förhindra rysk expansion.
– Vi har nyligen sett att Ryssland försökt utöka sina territorialvatten utanför Kaliningrad. Vi är allihop väldigt tydliga med att vi inte kommer att tillåta något sådant, säger han till Reuter.

Försvarsminister Pål Jonson.
Foto: Wiktor Nummelin / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige och åtta andra Natoländer kan köpa in minor och lägga ut i Östersjön.
Foto: BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERST / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Sverige, Danmark, Norge och Tyskland – tillsammans med andra Natoländer – har vid Nato-toppmötet i Washington, USA, skrivit under en avsiktsförklaring om att köpa in och förvara sjöminor. 
Sveriges försvarsminister Pål Jonson skriver på X att det öppnar för gemensam utveckling av minor i framtiden.
Initiativet kommer från Tysklands försvarsminister Boris Pistorius. Han säger till nyhetsbyrån Reuters att minor behövs i Östersjön för att förhindra rysk expansion.
– Vi har helt nyligen sett att Ryssland försökt utöka sina territorialvatten utanför Kaliningrad. Vi är allihop väldigt tydliga med att vi inte kommer att tillåta något sådant, säger han till Reuters.
Incident i maj
Pistorius syftar på en incident i maj när Estland anklagade ryska gränsvakter för att tagit bort navigationsbojar från den estniska sidan av floden Narva, som utgör gräns mellan Estland och Ryssland. Frågan om var gränsbojarna ska placeras har varit omtvistad sedan Ryssland invaderade Ukraina 2022, skriver Reuters.
 måndagen presenterades regeringens nya säkerhetsstrategi. Där slogs det fast att Ryssland är det allvarligaste hotet mot landet ”fram till 2030”.
– Ryssland utgör det största och allvarligaste hotet mot vår nationella säkerhet, sa försvarsminister Pål Jonson då.
Avsiktsförklaring om samarbete
Pål Jonson skriver nu på X att Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och andra Natoländer ”för några minuter sedan” skrev under en avsiktsförklaring om samarbete vad gäller sjöminor.
”Målet är att utforska samarbetsområden till exempel vad gäller inköp, gemensam förvaring, logistik och underhåll. Vidareutveckling av minor tillsammans kan också bli ett resultat av denna avsiktsförklaring”, skriver han.
https://x.com/PlJonson/status/1810681024097014120?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1810681024097014120%7Ctwgr%5E8f668b76777d38582707a155c2cfd09153a7d451%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fomni.se%2FSamtidigt förklarade Ryssland innan Natotoppmötet inleddes på tisdagen att man kommer att följa det med ”största uppmärksamhet”.
– Nato har regelbundet uttalat sitt mål att tillfoga Ryssland strategiska nederlag på slagfältet, säger Kremls talesperson Dimitrij Peskov enligt AFP.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram