Aramco Köper In Sig I Horse Powertrain

2024-07-10
Nämen...

"Aramco köper in sig i Volvo Cars gamla motortillverkare. Den saudiska oljejätten räknar med att förbränningsmotorn lever kvar länge. Samtidigt varnar analytiker för att köpet kan få säkerhetspolitiska konsekvenser för Sverige.
Världens största oljebolag Aramco, som nästan helt ägs av saudiska staten, har köpt 10 procent av aktierna i motorföretaget Horse Powertrain. Det innebär att Aramco också blir delägare i Volvo Cars tidigare fabrik för förbränningsmotorer i Skövde.
Dessutom ingår en forsknings- och utvecklingsavdelning i Göteborg. Totalt handlar det om 2 200 anställda i Sverige.
De svenska delarna ingår i det nybildade bolaget Horse Powertrain som startats av bilföretagen Geely och Renault. Kinesiska Geely kontrollerar bland annat personbilstillverkaren Volvo Cars och har en stor aktiepost i lastbilsföretaget AB Volvo.
Eftersom flera tillverkare sett ett lägre intresse för elbilar har fokus i stället skiftat mot traditionella bilar drivna med vanliga bensinmotorer. Det är just den typen av motorer Horse Powertrain tillverkar.
Aramco håller också på att öka investeringarna i verksamheter som ligger nära själva oljeproduktionen. Bolaget gör klart att förbränningsmotorer då är ett bra alternativ eftersom de kommer att leva kvar under lång tid framöver.
Ledningen för den svenska verksamheten, som arbetar i dotterbolaget Aurobay, har samma syn. Även om det sker en stegvis elektrifiering av bilarna så räknar de med en hög försäljning av förbränningsmotorer under många år till.
Aramco oljetank i Jiddah, Saudiarabien.
Aramco oljetank i Jiddah, Saudiarabien. Foto: Amr Nabil/AP
– Elektrifieringen går inte så snabbt som många tidigare räknat med. Vi ser också att det blir en regional elektrifiering, sa Mattias Berglund, strategichef på Aurobay i Skövde, till SvD nyligen.
Men samtidigt varnar analytiker för att det nya saudiska ägandet, utöver det tidigare kinesiska, i ett viktigt svenskt fordonsföretag kan få konsekvenser för Sverige.
– Sverige har varit rätt godtroget när det gäller investeringar från auktoritära stater. När de köper in sig i vital svensk tillverkningsindustri blir det också svårare för svenska staten att ha en hållning när det gäller mänskliga rättigheter, säger Bitte Hammargren, Mellanösternexpert med koppling till Utrikespolitiska institutet.
Saudiarabien kritiseras ofta för brister i mänskliga rättigheter. Landets ledare kronprins Mohammed Bin Salman misstänks bland annat för att ha spelat en roll i mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
– Saudiarabien är ett väldigt centralstyrt land där kronprinsen har den yttersta kontrollen. Det gör att Aramcos investering i Horse Powertrain i ett skarpare läge kan få säkerhetspolitiska implikationer för Sverige. För det blir svårare för svenska regeringen att framföra kritik, säger Bitte Hammargren.
Den saudiska investeringen innebär också fördelar för Horse Powertrain och den svenska delen. Aramco lägger in drygt 8 miljarder kronor i bolaget och räknar med att bidra till utvecklingen av nya generationer förbränningsmotorer.
De motorerna ska spara bränsle genom att vara mer effektiva samtidigt som det kommer nya motorvarianter i form av hybrider som delvis går på el eller som använder vätgas och elektrobränslen.
Enligt Helene Carlson, kommunikationsdirektör på Aurobay, räknar den svenska delen med att kunna dra nytta av att Aramco satsar mycket på att utveckla e-bränslen och hur motorerna ska anpassas till dem.
E-bränslen ska helst tillverkas av grön vätgas och ger då inga ökade utsläpp av koldioxid. Än så länge är de betydligt dyrare än fossila bränslen.
Enligt Horse Powertrain kan biltillverkarna spara pengar på att köpa motorer från dem i stället för att göra egna. Då kan bilföretagen i stället koncentrera sig på att utveckla elmotorer till elbilarna. Det är precis den lösning som Volvo Cars redan tidigare har valt.
Mångmiljardvinster för saudisk jätte
Aramco står, enligt egna uppgifter, för ett av åtta fat olja som produceras i världen.
Bolaget gjorde under 2023 en nettovinst på 121 miljarder dollar. Det var den näst högsta vinsten i bolagets historia.
Året före var vinsten uppe på 161 miljarder dollar. Nedgången var bland annat en följd av det lägre oljepriset.
Intäkterna hamnade 2023 på 440 miljarder dollar, en nedgång från 535 miljarder dollar året före."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram