https://www.dagensps.se/life-science/vanlig-sockerersattning-kopplas-till-hjartsjukdom/ "Erythritol används för att öka volym eller söta stevia, munkfrukt och sockerreducerade keto-produkter. Nu kopplar en studie denna sockerersättning till okad risk för hjärt- kärlsjukdom, det rapporterar CNN. “Riskgraden var inte blygsam”, säger studiens huvudförfattare Stanley Hazen, chef för Center for Cardiovascular Diagnostics and Prevention vid Cleveland Clinic Lerner Research Institute, till CNN. Populär sockerersättning Erytritol är en sockeralkohol, en kolhydrat som finns naturligt i många frukter och grönsaker, precis som sorbitol och xylitol. Den har cirka 70 procent av sockers sötma och anses av experter vara helt kalorifri. Den har ingen kvardröjande eftersmak, höjer inte blodsockret, har mindre laxerande effekt än vissa andra sockeralkoholer och tillverkas artificiellt i stora mängder Erytritol ser ut som socker och smakar som socker och har blivit populärt inom livsmedelsindustrin. Enligt Stanley Hazen är erytritol en extremt populär tillsats till keto och andra låg-kolhydratprodukter och livsmedel som marknadsförs för personer med diabetes. Erytritol är enligt honom också den största ingrediensen, räknat i vikt, i många “naturliga” stevia- och munkfruktprodukter. Stevia och munkfrukt är cirka 200 till 400 gånger sötare än socker, varför bara en liten mängd behövs, huvuddelen av produkten är erytritol, som ger det sockerliknande utseende som konsumenter förväntar sig."