USA Ut Ur Niger

2024-07-06
USA drar sig äntligen ur Niger månader efter att regeringen upphört med militära avtal
USA meddelade planer på att slutföra dragningen av sin militära närvaro i Niger på fredag, fyra månader efter att regeringen i Västafrikanska landet sagt upp sitt säkerhetsavtal med USA.
Amerikansk personal kommer att lämna ”en liten bas” i helgen, enligt uppgifter, medan cirka 500 soldater kommer att evakuera en stor övervakningscentral i augusti. Drönarbasen, känd som Niger Air Base 201, har dragit till sig särskilda kontroverser och fungerar som ett stort nav för CIA:s spionverksamhet i Sahel.
Den överdådiga $100 miljoner anläggningen färdigställdes för bara sex år sedan och var det största byggprojektet i amerikanska flygvapnets historia. Kritiker ifrågasatte om USA villigt skulle överge den kostsamma investering som var central för landets maktprognos i regionen.
"Vårt mål i utförandet är att [att] lämna saker i ett så bra tillstånd som möjligt", sa flygvapnets generalmajor Kenneth Ekman.
"Om vi gick ut och lämnade det som ett vrak eller om vi gick ut illvilja, eller om vi förstörde saker medan vi gick, skulle vi utesluta alternativ", lade han till, och verkar antyda att Washington kan försöka återvända till anläggningen i framtiden. Kongressen har utsett det militära upproret som ledde till Nigers interimadministration som en "kupp", även om omröstningar har avslöjat att nästan 80 % av medborgarna stöder den postrevolutionära regeringen.
USA har upprepade gånger dragit fötterna i att uppfylla de nigeriska myndigheternas begäran om att amerikanska trupper ska lämna landet, med amerikanska tjänstemän som hävdar att de inte fått en ”formell begäran. ” Den fortsatta amerikanska närvaron har genererat lokala protester från statliga anhängare.

US finally pulling out of Niger months after government ends military agreement
The United States announced plans to complete the drawdown of its military presence in Niger Friday, four months after the government of the West African country terminated its security agreement with the US.
American personnel will leave “a small base” this weekend, according to reports, while some 500 troops will evacuate a large surveillance center in August. The drone base, known as Niger Air Base 201, has drawn particular controversy, serving as a major hub of the CIA’s spying operations in the Sahel.
The lavish $100 million facility was completed just six years ago and was the largest construction project in the US Air Force’s history. Critics questioned whether the United States would willingly abandon the costly investment, which was central to the country’s projection of power in the region.
“Our goal in the execution is [to] leave things in as good a state as possible,” said Air Force Maj. Gen. Kenneth Ekman.
“If we went out and left it a wreck or we went out spitefully, or if we destroyed things as we went, we'd be foreclosing options,” he added, appearing to suggest Washington may seek to return to the facility in the future. Congress has designated the military uprising that led to Niger’s interim administration as a “coup,” although polling has revealed nearly 80% of citizens support the post-revolutionary government.
The United States has repeatedly dragged its feet in complying with Nigerien authorities’ request for American troops to leave the country, with US officials claiming they had not received a “formal request.” The continued US presence has generated local protest by government supporters.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram