Enande Sverigebild..

2024-07-04
Ja vad fan är det som vi kan och måste enas kring, vad är det som vi skall enas kring...
Jag har nämnt vad det är och det har med individen att göra och den kultur som präglar oss alla...
Moralfilosofisk självbetraktelse!

https://www.dn.se/kultur/helmerson-tank-om-sverigebilden-ar-vald-och-tag-utan-toaletter/
"Erik Helmerson
Text
Scenen är ett packat rum i Visby hamn. Som värd för Almedalsseminariet står Svenska institutet. Rubriken: ”Sverigebilden – myter, verklighet och vägen framåt”. Bakgrund: Ett år av koranbränningar, LVU-protester och gängvåld. Fråga: Hur ser omvärldens Sverigebild ut egentligen?
Svar: Nja, det är lite småkrångligt och buckligt just nu kanske, om ni envisas. Men annars: Toppen! Fridens liljor! Jajamen, foten i kläm! Sassa brassa mandelmassa!
Panelen kom från institutioner som Svenska institutet, Volvo och Ikea, och två saker var den överens om: Vi måste hitta en gemensam berättelse, och den berättelsen, det ”narrativet”, är att Sverige ändå är i finfint skick. Bland annat, nämndes det, imponeras utlänningar som hittar hit storligen av friheten för våra barn, infrastrukturen och skolorna.
Här började man ju omedelbart fundera. Vi är 10,5 miljoner svenskar. Det kan bli svårt att enas i en berättelse om just dessa ämnen, särskilt om man frågar någon som inte vågar släppa ut barnen på gården under pågående knarkförsäljning, som suttit fast på ett toalettlöst tåg i sju timmar på grund av signalfel eller som haft barn i en skola som först mest erbjöd håltimmar, därefter gick i konkurs.
Åh, panelen, ge mig lite av er varumärkesoptimism, tänkte jag när de för trettonde gången formligen strålade ut ord som ”innovation” och ”cirkulär omställning” i förväntan att vi 10,5 miljoner till slut skulle hitta det där narrativet som får världen att, om de ens kan placera Sverige i rätt världsdel, höja oss till skyarna som kronan bland fria länder.
Till slut räckte en kvinna i publiken upp handen: ”Vi är några från Viking Line som är i Almedalen”, sa hon på finlandssvenska. ”Alltså, varje gång det är en gängskjutning i Sverige får vi avbokningar av våra resenärer. Vi har kunder som inte vågar resa dit längre. Människor flyttar till Åland för att de är otrygga. Skulle det kanske gå att hitta något exempel där den svenska polisen ger en sorts framgångsberättelse i kampen mot kriminaliteten..?”
Men då var seminarietiden slut."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram