Immunitetskonsekvens

2024-07-02
Ja det kommer ju som på ett pärlband - helt utan minsta planering...

https://www.dn.se/varlden/efter-hds-beslut-trump-vill-upphava-dom-om-hyschpengar/
"Donald Trump vill upphäva domen där han nyligen fälldes för bokföringsbrott på 34 åtalspunkter. Hans advokater menar att Högsta domstolens beslut om presidenters åtalsimmunitet gör att delar bevisningen i fallet inte bör tillåtas, rapporterar New York Times.
HD-beslutet om att amerikanska presidenter åtnjuter absolut åtalsimmunitet gäller endast handlingar som anses falla inom ramen för ämbetet.
Trots det har Trumps advokater börjat undersöka hur beslutet, som rör hans agerande i samband med stormningen av Kapitolium 2021, kan användas till ex-presidentens fördel gällande domen om bokföringsbrott som kom i maj.
Redan på måndagen skickade Trumplägret in ett brev till domaren i ärendet som ett första steg i att försöka upphäva domen. Trumps företrädare vill också skjuta upp straffmätningen som ska äga rum i nästa vecka, så att domaren hinner ta i beaktande om HD:s beslut ska påverka domen.
Målet rör de så kallade ”hyschpengarna” som Donald Trump betalade porrskådespelerskan Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter, före valet 2016 i utbyte mot hennes tystnad om en affär de två ska ha haft tio år tidigare.
Advokaterna i ärendet anser att Högsta domstolens beslut ger dem rätt i att i åklagaren inte borde ha fått lägga fram bevisning som rörde Trumps agerande under hans tid vid makten, rapporterar NBC News. Det gäller bland annat checkar som han ska ha skrivit efter att han tillträtt som president.
Distriktsåklagaren har ännu inte kommenterat ärendet.
Sent på måndagskvällen tog president Joe Biden för första gången till orda gällande Högsta domstolens beslut.
I ett tal från Vita huset fördömde presidenten domen.
– Den här nationen grundades på principen att det inte finns några kungar i Amerika. Var och en av oss är lika inför lagen. Ingen, ingen står över lagen. Inte ens USA:s president, sa Biden.
Den principen undergrävs nu, menar Biden.
– I praktiken finns det i stort sett inga begränsningar för vad presidenten kan göra. Det är en helt ny princip och det är ett farligt prejudikat eftersom ämbetets makt inte längre kommer att begränsas av lagen.
Måndagens besked kan ytterligare fördröja den redan försenade rättegången om Trumps försök att omkullkasta valresultatet 2020. Det innebär att det blir allt mindre sannolikt att rättegången kommer hinna hållas innan presidentvalet i november.
Biden befarar att högsta domstolens beslut innebär att gränserna för vad en president kan göra helt och hållet kommer att avgöras av vilken person som erhåller rollen.
Enligt honom skulle Trump utgöra ”en fara” med den makten och han varnar för en ny mandatperiod med sin motkandidat.
– Det amerikanska folket måste besluta om de vill anförtro presidentskapet till Donald Trump, nu när de vet att han kommer att vara ännu mer uppmuntrad att göra vad han vill, när han vill göra det, säger Biden."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram