Demokratläget I SvD

2024-07-02
Ja, vem gör egentligen vad och varför i detta...

https://www.svd.se/a/EyQyQA/expert-bidens-framtid-avgors-inom-tio-dagar
"Läget i Demokraterna har beskrivits som panikartat och från vissa håll hörs uppmaningar om att byta ut Joe Biden som presidentkandidat. Debatten i torsdags mot Donald Trump inför höstens presidentval i USA har dömts ut som ett misslyckande. Joe Biden har, ihop med närstående och medarbetare, fått ägna helgen åt att hantera krisen.
På lantstället Camp David samlades presidentens familj i söndags. Källor med insyn berättar att de rådde honom att inte hoppa av sin presidentkandidatur – trots den rasande kritiken. Hustrun Jill och sonen Hunter uppges ha varit särskilt högljudda. Pekpinnar ska i stället ha riktats mot seniora rådgivare som förberett honom inför den uppmärksammade presidentvalsdebatten, enligt nyhetsbyrån AP och flera andra medier.
Men frågan är hur hög press den sittande presidenten klarar av innan han känner sig nödgad att kasta in handduken.
– Det finns väldigt starka krafter som än en gång ställer upp för honom, men det är inte uteslutet att han tvingas bort. Jag tror att han överlever, med betoning på tror, säger USA-experten Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI).
Expert: Sjunkande väljarstöd kan avgöra
Han ser framför sig att Joe Bidens framtid kommer att avgöras de kommande sju till tio dagarna. Det handlar bland annat om hur väljarstödet utvecklas.
– Om man ser att han tappar 5, 7, 8 procent i opinionsundersökningarna och motsvarande går till Trump, då ligger han illa till, säger Jan Hallenberg.
Nya siffror från CBS News/Yougov visar att 72 procent av de svarande väljarna i USA anser att Joe Biden inte har den mentala eller kognitiva hälsan för att sitta som president. 49 procent anser samma sak om ex-president Donald Trump.
– Jag är mindre säker på Bidens förmåga att leda det här landet i dag än vad jag någonsin har varit, sa en demokratisk väljare till BBC efter debatten.
Dessutom tycker 45 procent av Demokraternas väljare, enligt mätningen, att den sittande presidenten borde kliva åt sidan och släppa fram en annan kandidat.
Siffrorna säger dock inget om hur väljare skulle rösta om det vore presidentval i dag.
– De här varningssignalerna har funnits förut, med demokrater som helst vill byta ut honom. Men vi har ännu inte sett några opinionsundersökningar som visar ett stort tapp för Biden och en stor tillströmning till Trump, säger Jan Hallenberg.
Sponsorer splittrade efter debatten
Förutom väljarstöd tror USA-experten att bidragen till kampanjkassan nu är avgörande, alltså om sponsorer drar sig ur eller nya inte tillkommer.
– Skulle det gå väldigt illa på båda de variablerna, tillströmning av pengar och opinionsmätningar, då skulle jag tro att han nog blir tvungen att avgå. Men klarar han det någorlunda så blir det väldigt svårt att få honom att träda tillbaka.
CNN rapporterade i helgen att demokratiska sponsorer är splittrade kring om de borde fortsätta att pumpa in pengar i Bidenkampanjen eller söka sig till någon annan kandidat. Samtidigt hävdade en kampanjmedarbetare i söndags att de samlat in över 33 miljoner dollar sedan torsdagens debatt.
Personal och allierade till Biden har skyllt det svaga debattframträdandet på flera faktorer, skriver Politico – som att han var sjuk och överarbetad.
– Nu ringer de en massa samtal till ledande demokrater och till potentiella och nuvarande bidragsgivare och säger att det var en tillfällig ”off day”. Att det väsentliga är att presidenten i 3,5 år har visat att han kan utöva sitt ämbete, säger Jan Hallenberg.
Framstående demokrater som vicepresident Kamala Harris och tidigare president Barack Obama har erkänt att debatten inte var Joe Bidens bästa. Däremot har de sagt nej till att han borde kliva åt sidan. Även Kaliforniens guvernör Gavin Newsom och före detta talman Nancy Pelosi har uttryckt sitt stöd.
Joe Biden själv har inte signalerat att han är redo att dra sig ur. Källor nära familjen uppger att han kommer att fortsätta med sin kandidatur så länge Jill Biden och andra nära familjemedlemmar inte säger något annat.
– Den sittande presidenten har en oerhört stark ställning och det krävs väldigt mycket för att få bort honom. Det är den amerikanska politikens struktur. Med personvalssystemet blir individen som sitter på toppen av partiet näst intill oåtkomlig, säger Jan Hallenberg."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram