Demokrat-Inbördeskrig I GP

2024-07-02
En ny kandidat istället för Biden betyder inbördeskrig i partiet
Joe Biden tänker inte ge upp. Detta trots att demokrater är stenhårda i kritiken av hans framträdande i debatten mot Donald Trump. Ingen träder heller ännu fram och utmanar honom.
Trump och republikanerna har sedan länge hamrat in att Joe Biden är senil, oförmögen att klara jobbet som president och en katastrof för USA.
Efter debatten hänger demokrater på och en del går så långt att de jämför Biden med en dement person på ett vårdhem som leds fram och tillbaka av personal och inte vet var han befinner sig.
Första damen Jill anses ha tagit på sig den ledsagarrollen. New York Times uppmanar Biden att dra sig tillbaka och överlämna till en yngre kandidat.
Men efter rådslag med sin närmaste krets av medarbetare, förtrogna och familjen är beskedet klart utan att Biden direkt uttalar det.
Han stannar kvar och har inte för avsikt att överlämna till någon annan.
Och så länge som Biden inte viker ned sig tänker inte toppskiktet i det demokratiska partiet att trycka på och lansera någon annan.
Ibland kan en enig kritikerkör lyckas underminera en kandidat.
Men det förekommer även att tonen blir så hård att sympatin istället omsluter den anfallne. Kommande opinionsmätningar får visa vartåt det lutar.
Att demokraterna i det här läget skulle kasta ut sin presidentkandidat – som dessutom är den sittande presidenten som söker omval – är inte troligt.
Joe Biden har valts av partiets väljare i primärvalen i delstaterna under våren och har inte haft någon motståndare som internt på allvar kunnat utmana honom.
Rösterna i primärvalen har redan omvandlats till delegater som reser till partiets konvent i Chicago i augusti, där de formellt nominerar Biden.
Delegaterna kan bestämma sig för att ta fram en helt annan kandidat vid konventet.
Förr kunde det ske om ingen av de kandidater som varit med i primärvalen fått en nödvändig majoritet.
Efter några omröstningar – då konventet inte kunnat enas – fanns möjligheten att släppa delegaterna fria att rösta som de ville.
Men en regeländring för några år sedan öppnar för att delegaterna kan anses fria redan från början och inte behöver hålla sig till den kandidat som de åkt till konventet för att rösta på.
Det är dock inte en helt enkel process att börja med att rösta emot den kandidat som fått den uppställda majoriteten av rösterna vid primärvalen, och som dessutom vägrar att kasta in handduken.
Om en ny kandidat – eller rent av flera – skulle lanseras innebär det med säkerhet inbördeskrig i partiet.
Den första som i så fall borde stå på tur är vicepresident Kamala Harris.
Men hennes opinionssiffror är ännu lägre än Joe Bidens och Trumpkampanjen använder henne redan som ett rött skynke.
Och om demokraterna skulle gå förbi henne är det samtidigt förödande eftersom hon är den första kvinnan på posten och dessutom har svart och indisk etnicitet.
Att sluta upp och skydda Joe Biden är i dagsläget ett bättre alternativ.
Michigans guvernör Gretchen Whitmer är ett annat namn som nämns, men även hon uppfattas som ett svagt kort.
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har själv insett att tiden inte är mogen för honom och vet att hans tidigare fru – som numera är partner till Donald Trumps son Donald jr – ligger i läge för att smutskasta honom.
Pete Buttigieg, som är minister i Bidens regering, skulle bli den första öppet homosexuella presidentkandidaten som valts av ett av de två stora partierna och har inte heller visat sig vara redo att i det här läget utmana sin chef.
Utrikesminister Anthony Blinken nämns ibland men han har inte den politiska bas och erfarenhet av inrikespolitik som behövs.
Gretchen Whitmer, guvernör i Michigan, lyfts fram som en potentiell kandidat istället för Joe Biden.
Gretchen Whitmer, guvernör i Michigan, lyfts fram som en potentiell kandidat istället för Joe Biden. Bild: Al Goldis
Att demokraterna håller sitt konvent i Chicago kan innebära nog med problem. Demonstrationer är planerade mot Biden och kriget i Gaza.
Chicago har valts flera gånger av Demokraterna som plats för konvent. Men 1968 hölls det mest katastrofala i partiets historia just där.
Då hade Lyndon Johnson bestämt att inte ställa upp till omval som en effekt av Vietnamkriget och hans utmanare Robert Kennedy hade mördats just som han var på väg mot partiets nominering.
Johnsons vicepresident Hubert Humphrey valdes istället vid ett kaotiskt konvent, där demonstranterna utanför i stort sett barrikaderade arenan. Humphrey förlorade sedan valet mot republikanen Richard Nixon.
Demokraternas historiskt bevandrade vet att internt kaos betyder förlust. Att sluta upp och skydda Joe Biden är i dagsläget ett bättre alternativ.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram