Power Banking I Ukraina

2024-06-28
I Sverige är detta möjligt...
När Donald Trump tar sikte på att rasera Centralbanksystemet.

https://www.svd.se/a/5EGPmz/ukrainas-centralbankschef-andriy-pyshnyy-i-sverige
"Åtta månader efter krigsutbrottet hoppade Ukrainas dåvarande centralbankschef av och jobbet gick till Andriy Pyshnyy, som inte hade någon tidigare erfarenhet av penningpolitik. SvD fick träffa honom vid ett Stockholmsbesök i veckan.
Oktober 2022. Ukrainas nye centralbankschef Andriy Pyshnyy spenderar sin första dag på jobbet i skyddsrummet under centralbanksbyggnaden i Kiev. Det hade han egentligen inte tid med, den ukrainska ekonomin var i ett katastrofalt läge.
Inflationen rusade under 2022 och nådde under vintern en topp på 27 procent. Centralbanken hade några månader tidigare höjt styrräntan från 10 till 25 procent. Samtidigt hade många miljoner ukrainare flytt landet till följd av kriget och BNP rasade med uppemot 30 procent.
– Det viktigaste vi hade att ta itu med var att upprätthålla det finansiella systemet, att trygga människors besparingar och förhindra panik hos bankkunderna, säger han.
Andriy Pyshnyy talar lågmält men ändå med intensitet och inlevelse. Han har en hörselskada och publikens frågor omvandlas digitalt till text som han läser på sin Ipad.
Hösten 2022 tillstötte ytterligare en faktor som kunde hota stabiliteten i det redan ansträngda ukrainska finansiella systemet: Ryssland började rikta bombattacker mot strategiska delar av den ukrainska elförsörjningen.
– Men det var då, när jag satt i skyddsrummet med mitt team, som idén till power bankingprojektet kom till, säger Andriy Pyshnyy.
På Sverigebesök
Den ukrainske centralbankschefen har i veckan varit på Sverigebesök på inbjudan av Riksbanken och på torsdagseftermiddagen deltog han på ett seminarium tillsammans med den svenske riksbankschefen Erik Thedéen.
Andriy Pyshnyy hade, innan han tog uppdraget som centralbankschef, ”jobbat i finanssektorn i över 16 år” som det formuleras i hans CV. Parallellt har han också varit medlem av Ukrainas parlament. Någon direkt erfarenhet av centralbanker eller penningpolitik hade han inte.
Projektet power banking handlar om att upprätthålla allmänhetens förtroende för banksystemet och undvika en så kallad bank run (att medborgarna tar ut sina pengar i stor skala och kraschar finanssystemet). Enskilda bankkontor ska utrustas med lokal strömförsörjning och satellitkommunikation för att försäkra att de kan fortsätta sin verksamhet även om elektriciteten slås ut.
Power banking omfattar även ett samarbete mellan banker för att öka tillgängligheten.
– Systemet innebär att i ett krisläge så agerar de ukrainska bankerna som en enda bank och kunden kan alltså göra sina ärenden på vilket bankkontor som helst, säger Andriy Pyshnyy.
Idag omfattar systemet 53 procent av de ukrainska bankernas kontorsnät, motsvarande drygt 2 400 kontor i 340 ukrainska städer, enligt centralbankschefen.
Känslosamt besök i Charkiv
Han berättar om ett besök i mars i år i Ukrainas näst största stad Charkiv, som har ett utsatt läge i den nordöstra delen av landet, nära den ryska gränsen. På vägen dit fick Andriy Pyshnyy veta att staden hade utsatts för ännu en attack.
– Det är en stad ungefär av Stockholms storlek och när vi kom dit var elektriciteten i staden helt utslagen. Det var väldigt rörande att se att bankkontoren kunde öppna sina dörrar klockan 8 på morgonen med personalen på plats redo att hjälpa sina kunder, sade han.
Ett power bankingsystem kan även vara något för Sverige att fundera på, tror Andriy Pyshnyy.
– En sådan lösning kan vara relevant även för Sverige eftersom cyberattacker kan utlösa omfattande strömavbrott.
Den svenska Riksbanken har sedan 2015 ett nära samarbete med sin ukrainska motsvarighet. Erik Thedéen, som besökte den ukrainska centralbanken på plats i december, lyfter fram power bankingsystemet när SvD intervjuar honom efter seminariet.
Svårt att genomföra i Sverige
– Det är ju ganska fascinerande, det är som att Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea skulle knyta ihop alla sina system, att de hade gemensamma generatorer och att jag som kund kan gå in på vilket kontor som helst, säger Erik Thedéen.
– Men jag gissar att det skulle vara omöjligt att genomföra i Sverige med våra banksekretesslagar.
Foto: Tomas Lundberg, Riksbanken
Kriget i Ukraina pågår fortfarande för fullt med förödande konsekvenser för stora delar av samhället men landets finansiella och ekonomiska läge ser betydligt bättre ut än hösten 2022. Inflationen sjunker och har de senaste månaderna legat på drygt 3 procent i årstakt.
Styrräntan har samtidigt kommit ned från toppen på 25 procent och ligger efter ytterligare en sänkning för några veckor sedan på 13 procent. Även ekonomin har vänt, BNP vände uppåt rejält under 2023 och värdet på den ukrainska valutan hryvnia har stabiliserats.
– Det är därför jag är här idag, för att berätta om hur vi har gått från överlevnad till återhämtning, säger Andriy Pyshnyy.
Bjuder in till affärer med Ukraina
Andra viktiga faktorer i upprätthållandet av det finansiella systemet, vid sidan av power banking, var beslutet om en hundraprocentig statlig garanti för bankinsättningar på konton i ukrainska banker och vissa begränsningar i hur mycket kontanter som kunde tas ut under en dag.
Det omfattande internationella finansiella stödet har också varit centralt för att kunna bemästra landets budgetunderskott och här har samarbetet med den ukrainska centralbanken spelat en stor roll.
Nästa steg är att inte invänta ett slut på kriget utan att redan nu försöka locka utländska investerare att delta i en uppbyggnad av Ukraina. Enligt en rapport från Världsbanken har den ryska invasionen, förutom stort mänskligt lidande, fram till januari 2024 orsakat materiella skador som kommer kosta upp emot 500 miljarder dollar att återställa.
–Jag vill passa på att bjuda in er alla till att göra affärer med Ukraina. Vi säkerställer makroekonomisk stabilitet och vi genomför ett ambitiöst reformprogram där vi stärker den penningpolitiska styrningen, säger Andriy Pyshnyy.
– Det är inte lätt och det finns utmaningar men det säkerställer en plattform för ett samarbete.
Andriy Pyshnyy är 49 år gammal och har haft en rad ledande positioner inom den ukrainska banksektorn. Innan han utsågs till chef för den ukrainska centralbanken var han ordförande för statliga JSC Oschadbank, en av Ukrainas största banker.
Andriy Pyshnyy utsågs i mars 2024 till Årets centralbankschef av den brittiska tidsskriften Central Banking."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram