I Bolivia..

2024-06-27
Intensivt..
Visst, den 6 december 2019 ingick Ericsson ett Deferred Prosecution Agreement (DPA) med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ). Ericsson medgav att man mellan 2000 och 2016 hade engagerat sig i system som använde tredjepartsavtal och konsulter för att betala mutor i Kina, Vietnam, Indonesien, Kuwait och Djibouti. Mutorna betalades för att säkra lukrativa kontrakt med statligt ägda företag.
Företaget bötfälldes över 1,06 miljarder USD i både civilrättsliga och straffrättsliga påföljder enligt DPA - en av de största böterna som betalats enligt en DPA i USA.
Saken är dock den att detta avtal inte på långa vägar inbegriper alla länder där detta beteende har kunnat konstateras från företaget...
Bolivia , Bosnien och Hercegovina, Botswana, Brasilien, Brittiska territoriet i Indiska oceanen, Brittiska Jungfruöarna, Brunei, Bulgarien, Burkina Faso, Burundi, Kambodja ... alfabetet är långt.
https://carlnorberg.se/2019/11/11/etablerat-i-bolivia/

https://www.facebook.com/watch/?v=1141117710550429

Mmm..
https://www.svd.se/a/kw67VL/bolivias-president-varnar-for-militar-i-huvudstad
"Soldater och militärfordon rammade dörrarna till Bolivias regeringspalats, men drog sig tillbaka efter vad landets president Luis Arce beskriver som ett försök till en statskupp.
Generalen bakom stormningen har gripits, men påstår att han agerat på uppdrag av presidenten.
Videoklipp på tv i Bolivia visade hur landets president Luis Arce konfronterade den utpekade kuppledaren och militärchefen Juan José Zúñiga inuti regeringspalatset i La Paz.
– Jag är din kapten och jag beordrar dig att dra tillbaka dina soldater. Jag kommer inte att tillåta den här olydnaden, sade Arce.
Zúñiga, som inte uttryckligen meddelat att han ledde en statskupp, uppgav i ett uttalande att militären försöker ”återställa demokratin och befria våra politiska fångar”.
Arce förklarade i sin tur att regeringen är redo att hantera alla kuppförsök och utlyste en ny militärledning.
– Det bolivianska folket behöver organisera och mobilisera sig mot statskuppen, sade presidenten inifrån palatset.
Soldaterna drog sig sedan tillbaka, samtidigt som människor med bolivianska flaggor svämmade in på torget. Bara tre timmar efter att de dramatiska scenerna inleddes var den förmodade militärkuppen över.
– Tack till det bolivianska folket, sade Arce till samlingen utanför palatset och hyllade demokratin.
Soldater blockerade ingången till regeringspalatset i La Paz.
Bolivianska myndigheter uppgav senare att general Juan José Zúñiga gripits.
Men Zúñiga själv hävdade, kort innan han greps, att ordern om att storma palatset kom från presidenten själv i syfte att öka dennes popularitet, skriver AP.
Bolivias justitieminister Iván Lima säger att Zúñiga ljuger i ett försök att rättfärdiga sina egna handlingar, för vilka han kommer att ställas inför rätta.
I ett inlägg på X skriver Lima att åklagare kommer att begära maxstraffet på 15 till 20 års fängelse för Zúñiga, ”för att ha attackerat demokratin och konstitutionen.”
Den tidigare presidenten Evo Morales fördömde militärens agerande i ett inlägg på X, och kallade det en kupp ”i vardande”.
De senaste månaderna har Bolivia, som har en befolkning på tolv miljoner människor, haft allt intensivare protester mot den ekonomiska utvecklingen i landet.
Även den politiska striden inom regeringspartiet har intensifierats.
Expresidenten Evo Morales flydde landet 2019 i samband med våldsamma protester efter att hans seger i presidentvalet ifrågasattes. Efter att ha återvänt från exil tillkännagav Morales i fjol att han tänker ställa upp i presidentvalet 2025 och därmed utmana sin efterträdare och partikamrat Arce, vilket utlöst en maktkamp och splittring i regeringspartiet MAS."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram