SVT & SR Bannlysta Av Ryska Staten

2024-06-25
https://www.dn.se/kultur/ryssland-blockerar-svt-och-sr/
Sändningarna för SVT och SR begränsas från och med nu, men vad det innebär är ännu oklart.
– Vi har precis fått veta detta. Självklart är det en oroväckande signal, fria och oberoende medier är grunden i ett fritt samhälle. Men Ryssland har gjort såhär förut, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.
– Vi kommer att fortsätta vårt arbete som tidigare, och noggrant verifiera uppgifter om kriget i Ukraina och från Ryssland.
Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, kommenterar skriftligt: ”Dagens besked är djupt oroande men tyvärr inte särskilt förvånande, Ryssland stärker ytterligare greppet om den fria journalistiken och blir alltmer isolerat från omvärlden. Sveriges Radio har tidigare drabbats av den ryska mediecensuren genom blockering av vårt innehåll. Dessvärre innebär det ryska beslutet att det blir ännu svårare att bedriva fri och oberoende journalistik om utvecklingen i Ryssland.”
Till de av Ryssland spärrade medierna hör exempelvis de tyska tidningarna Der Spiegel och Die Zeit, franska Le Monde och Radio France, spanska El Mundo, italienska La Repubblica och Rai, österrikisk public service och europeiska Politico och EU Observer, enligt den lista som publicerats av den ryska nyhetsbyrån Ria. Listan omfattar 81 medier från 20 europeiska länder.
Det är inte första gången utländska mediesajter stängs i Ryssland; redan 2022 blockerades bland andra BBC, Deutsche Welle och Radio Free Europe/Radio Liberty.
Enligt Ryssland är blockeringarna ett svar på EU-rådets beslut den 17 maj att stänga av sändningarna för fyra ryska sajter som stöder och sprider rysk propaganda bland annat om kriget i Ukraina, Ria Novosti, Voice of Europe, Isvestija och Rossijskaja Gazeta.
I måndags införde EU ytterligare ett sanktionspaket mot Ryssland, det fjortonde sedan den fullskaliga invasionen mot Ukraina inleddes i februari 2022.
Få västliga medier har kvar korrespondenter i Ryssland. Flera journalister har gripits, bland dem Evan Gershkovich, reporter på Wall Street Journal, som anklagas för spioneri och riskerar 20 års fängelse. Rättegången mot honom inleds på onsdagen i Jekaterinburg, och ska hållas bakom lyckta dörrar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram