Tvångsinlösen När Nato Rustar

2024-06-24
https://www.dn.se/ekonomi/ewa-stenberg-det-vantar-fler-tvangsinlosta-hus-nar-nato-rustar/
"Hela Nato rustar upp och i krigsplanläggningen är svensk mark ett uppmarschområde för försvaret mot Ryssland. Det betyder att baser och övningsfält kommer att expandera i Sverige och att det väntar fler tvångsinlösta hus och markområden.
Byborna i Torråsen nära Östersund frågar sig hur mycket försvaret behöver bygga ut sitt kasernområde i deras bygd. Kommer de att kunna bo kvar? De är inte ensamma om att hamna i vägen när Sverige rustar upp. Även om det tar lång tid för Försvarsmakten att få tillstånd att flyga, skjuta och bygga ut kommer allt fler svenskar att beröras.
I grunden beror det på att perioden med fred i Europa är slut, efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Därför prioriteras försvarsintresset högre än tidigare. Det är inte självklart vad som går först när angelägna intressen krockar under olika tillståndsprocesser. Men ju oroligare världen är, desto högre värderas säkerheten.
Det vet de äldre i nordöstra Skåne. Sommaren 1957, under Kalla kriget, försvann en hel by från kusten, för att ge mer plats pansarvagnsövningarna på Ravlunda skjutfält. Av fiskelägret Knäbäck med ett trettiotal korsvirkeshus, hundratalet invånare och en stensatt bygata finns inget kvar där. Men flera av husen flyttades innan resten brändes ner.
Nu ska Försvarsmakten växa igen, och behöver plats för fler värnpliktiga och för utbildning och träning. Dessutom har Sverige blivit medlem i Nato och ökar sitt militära samarbete, både med alliansen och direkt med USA. Det innebär att soldater och materiel från Natoländerna kommer att öva mer i Sverige, och de kommer att lägga upp förråd och inkvartera sina soldater här i perioder.
På militärspråk säger man att Sverige har blivit ett uppmarschområde för försvaret av de baltiska staterna och Finland. Trupper ska kunna ta sig hela vägen från USA till den nordöstra fronten, och deras väg går i stor utsträckning genom Sverige.
Östersundstrakten är särskilt intressant. Längs vägen västerut ligger Trondheim. Där har USA tillgång till bergrum på 20 000 kvadratmeter, som är fyllda med amerikanska vapen och militära fordon. De lagras där för händelse av krig, då kan amerikanska soldater flygas dit och utrustas ur förråden. Sedan ska de bege sig vidare, sannolikt via Östersund, och fortsätta mot Natos östgräns.
Under vintern och våren har Nato genomfört en stor övning för att förbereda sitt försvar. Den inleddes genom att flytta trupper över Atlanten från Nordamerika till Europa.
Östersund och Ravlunda (där fiskebyn offrades) är två av de 17 förläggningar och övningsområden som USA ska få tillgång till, efter att riksdagen godkänt avtalet DCA vid omröstningen den 18 juni. Men det är ännu inte bestämt exakt hur USA ska använda områdena.
Enligt Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm är det enskilt viktigaste som Sverige bidar med till Nato just vårt territorium. Det kommer att synas på många sätt i människors vardag kring de militärt viktiga områdena runt om i landet.
På dessa 17 orter får USA tillgång till anläggningar och/eller övningsfält enligt DCA-avtalet:
• Berga
• Boden
• Halmstad
• Härnösand
• Kiruna
• Kristinehamn
• Kvarn
• Luleå
• Ravlunda
• Revingehed
• Ronneby
• Såtenäs
• Uppsala
• Vidsel
• Visby
• Älvdalen
• Östersund"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram