Svenskbyn I Gaza Finns Inte Mer

2024-06-20
Det är ju inte helt utan att man får ett intryck av....

https://www.svd.se/a/Vz9d54/bara-ruiner-kvar-av-svenskbyn-i-gaza
"Den så kallade Svenskbyn i Gaza har förvandlats till en grushög. Många som bott i ett tältläger intill ska ha dödats. Det innebär slutet för vad som en gång i tiden blev till genom en svensk hjälpinsamling.
Den 7 juni tog de israeliska styrkorna i södra Gaza kontroll över den sista återstående delen av gränsområdet mot Egypten. Därigenom nådde de även fram till Medelhavet, i Rafah-distriktet.
Där, i hörnet mellan gränsmuren mot Egypten och havet har den palestinska så kallade Svenskbyn – Al Qarya as Suwaydiya – legat i snart 60 år. Men att döma av satellitbilder finns inte mycket kvar av den längre.
Enligt ett klipp som den israeliska försvarsmakten publicerat hade terrorgruppen Hamas Qassam-brigader förskansat sig i flera av byns centralt placerade byggnader, vilket ledde till hårda strider. Befolkningen ska ha uppmanats att bege sig norrut. Senare ska även ett tältläger intill Svenskbyn ha attackerats med många döda civila som följd, enligt Sveriges Radio.
Det innebär slutet för vad som en gång i tiden sågs som en svensk manifestation av medkänsla.
Byn byggdes med svensk hjälp
SvD skrev om det på Luciadagen 1965. Då invigde den egyptiske militärguvernören Youssef Agroudi den nya byn intill stranden, tillsammans med en svensk överste Stenqvist. På plats fanns även 750 medlemmar av lokala fiskar­familjer samt officerare och manskap från en svensk FN-bataljon, som varit med och byggt byn.
Gaza styrdes på den tiden av Egypten och svenskarna deltog i FN:s fredsbevarande insats, som sedan Suezkrisen 1956 skulle säkra området mellan Israel och Egypten. Fiskarfamiljerna var palestinier som 1948 flytt från kriget som bröt ut i samband med staten Israels tillkomst och som slagit sig ned vid kusten.
Under vintern 1964 hade ett kraftigt oväder förstört deras lilla by och det fick den svenska FN-bataljonens pastor att starta en insamling för att kunna bygga en ny by. Den gjorde det möjligt att importera 140 ton cement från Sverige, vilket räckte till 120 enrumshus, enligt SvD.
Den egyptiske generallöjtnanten Youssef Agroudi hyllade svenskarna för deras ”behjärtansvärda insats” och byn kom sedan att kallas Svenskbyn.
Två år efter invigningen, 1967, utbröt emellertid sexdagars­kriget mellan Israel och Egypten, Jordanien samt Syrien, som gjorde ännu ett misslyckat försök att utplåna staten Israel. I stället hamnade både Gaza och Västbanken under israelisk kontroll.
Omslöts av havet och murar
Det ledde till att Svenskbyn hamnade i skuggan av israeliska bosättningar, som skyddades av israelisk militär, vilket kraftigt begränsade rörligheten för byinvånarna.
I ett reportage i Washington Post från 2005 beskrevs hur byn var omsluten av havet, muren längs gränsen till Egypten och israeliska stängsel. Där träffade de Abdel Rahman Qon som berättade att han bad till gud att israelerna skulle lämna Gaza. Några månader senare blev det verklighet när Israels dåvarande premiärminister Ariel Sharon lät utrymma de israeliska bosättningarna och tog hem alla soldater.
Det väckte drömmar om en bättre framtid hos många Gazabor, men efter att Hamas tog makten över området 2007 blev utvecklingen en annan. En stor del av alla de biståndsmiljarder som omvärlden gav för att förbättra Gazabornas levnads­villkor gick i stället till att bygga tunnlar och vapen.
När turkiska nyhetsbyrån Andadolu besökte Svenskbyn 2013 rapporterade den om ”en eländig plats, vars namn hatades av dess invånare”. Några år senare skrev Middle East Eye om hur läckande avloppsrör förgiftade vattnet och gjorde Svenskbyns invånare sjuka och möjligen även infertila.
”Döden är bättre än det här livet”, sa 55-åriga Umm Musher Ashour då."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram