Expertförbryllande Amerikansk Terrorklassning

2024-06-20
Ja hur kan det möjligen sitta ihop bakom kulisserna...

https://www.svd.se/a/1MOMjQ/amerikansk-terrorklassning-av-nmr-forbryllar-experter
"USA:s terrorklassning av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen förbryllar experter. Gruppen har kopplingar till amerikanska högerextremister – men varför kommer beskedet just nu?
Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och gruppens tre svenska ledargestalter har terrorklassats av USA. Beskedet kom i fredags.
Landet är ”djupt oroat över det rasistiskt eller etniskt motiverade våldsbejakande extremisthotet över hela världen” och säger sig vara ”fast beslutet att motverka de transnationella komponenterna av våldsam vit makt”, enligt ett uttalande från amerikanska UD.
Att terrorklassningen kom just nu förbryllar flera experter som SvD pratar med.
– NMR har inte gjort något stort på ett tag utan mer utövat lågintensiva trakasserier och demonstrationer. Det är en grupp som håller på att tappa sin relevans, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.
Visserligen beskrev USA redan 2018 NMR som ett hot mot amerikanska medborgare och intressen. Året efter krävde 40 kongressledamöter att gruppen skulle klassas som utländsk terroristorganisation.
2021 utsågs NMR:s riksledare till en av världens tjugo farligaste extremister av en amerikansk tankesmedja. Han rankades där som farligare än ledaren för al-Shabaab i Somalia.
En utredningen av hotet från NMR påbörjades också efter att USA terrorklassat den ryska högerextrema organisationen Ryska imperiska rörelsen, RIR, 2020. Den svenska organisationen Expo erfar att frågan om NMR:s klassning behandlats inom amerikanska UD sedan två år tillbaka.
Men terrorklassningen har dröjt och samtidigt har NMR försvagats. Det har handlat både om avhopp från medlemmar och högt uppsatta ledare men också färre aktioner, enligt Jonathan Leman, researcher på Expo.
– De har under flera år lidit av stagnation och minskat antal aktiviteter. Men min bild är ändå att organisationen under 2024 stabiliserat sig lite, om än på en lägre nivå. De blivit allt mer konfrontativa och aggressiva under det senaste halvåret
Vanligaste brotten
2019 listade Säpo brott begångna av 507 personer, som ingår i deras lista över individer inom extremistmiljön. Den vanligaste typen var brott mot knivlagen, misshandel, narkotikabrott och skadegörelse. Det försvårar enligt Magnus Ranstorp analysen av på vilka grunder som USA agerat vad gäller terrorklassningen.
– Det här är grupp på dekis och därför förvånar USA:s terrorklassning lite, säger Magnus Ranstorp.
Få detaljer om vad som föranlett USA:s klassningen har ännu redovisats. Det som varit känt sedan tidigare är att flera NMR-medlemmar 2016 deltog i ett träningsläger i Sankt Petersburg anordnat av Ryska imperiska rörelsen (RIR), som i sin tur terrorklassades av USA 2020.
En av dem som deltog i träningslägret dömdes senare för ett bombdåd i Göteborg, och som terrorklassades av USA 2022. De högerextrema upploppen i Charlottesville 2017, där flera personer dödades, är ett annat exempel på där högerextremister både från Sverige och från andra delar av Europa deltog
Även om det är oklart i vilken utsträckning som medlemmar från just NMR har rest till USA för att delta i olika aktioner, är experter överens om att organisationen har kopplingar och kontakter med högerextrema grupper i USA. Och enligt Jonathan Leman beundras NMR i dessa kretsar.
– De har fått uppmärksamhet i USA, de har själva medverkat i amerikanska högerextrema propagandakanaler och bjudit över amerikaner och låtit dem delta i deras svenska engelskspråkiga podcast.
Skapat mötesplats i poddar
Enligt Hans Brun, terrorforskare och chefsanalytiker vid utbetalningsmyndigheten, är de internationella kopplingarna viktiga för NMR. I en intervju med Expo säger han att både analytiker och säkerhetstjänster noterat att de amerikanska och europeiska nätverken närmar sig varandra allt mer.
I organisationens poddverksamhet, som de utvecklade inför valet 2018, har medlemmar från högerextrema amerikanska grupper som Patriot Front och National Justice party bjudits in. I avsnitt går att lyssna på hur de samtalar och diskuterar sin syn på den nationalsocialistiska ideologin. Magnus Ranstorp beskriver det som ett sätt att skapa en mötesplats för alternativhögern och NMR.
Medlemmar i Patriot Front har också varit på besök i Sverige och deltagit i aktivism i Göteborg, enligt Jonathan Leman på Expo.
– De använder poddar och språkbruk för att normalisera nationalsocialismen. Det är vanligt att använda satir och humor för att tänja och flytta på gränserna för vad som anses acceptabelt och att avhumanisera politiska motståndare, säger Ranstorp.
Samtidigt är det ännu oklart huruvida NMR:s kopplingar och kontakter med de amerikanska nätverken påverkat USA:s terrorklassning av gruppen.
Den nya terrorklassningen, som bland annat inneburit att NMR:s tre ledare fått sina finansiella tillgångar frysta, innebär också att det blir olagligt i USA att stödja den svenska gruppen.
I USA anses olika högerextrema nätverk utgöra det största hotet vad gäller terrorattacker på det amerikanska fastlandet, och terrorklassningen av NMR visar att man tar hotet från de högerextrema på största allvar, har Hans Brun berättat för Expo."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram